Whiskyrevolusjon og bare hygge

Det finnes mange gode måter å tilbringe en fredagskveld på. Denne kvelden skulle dedikeres til to ting, nemlig whiskysmaking med whiskykjenner Nappeto. Black Ant var verten i det lune Loftet, og hadde funnet frem kostelige whiskyflasker som stod på rekke og rad på skjenken, og det var duket for en helaften med spillet Sid Meier’s Civilization! Takras hadde spilt det før og kunne bidra med regelforklaringen. Saulius hadde også spilt det før, men ikke så godt kjent med utvidelsesreglene. Nappeto og Black Ant var nykommere og meget spente på hvordan dette mye omtalte spillet skulle være.

Viktig å stille opp valgmulighetene for kvelden
Komponentene legges klare

Nappeto hadde nylig anskaffet seg denne godbiten av et spill, men ville gjerne få lært seg spillet i stedet for å lese om det selv. Med utvidelsen så blir det litt mer detaljer å tenke på, men det gjør også spillet dypere og samlingen av penger litt mer interessent. Og endelig var reglene helt i boks for Takras, med innspill fra både den ene og andre siden om hvilke feil som er oppdaget. Reglene fra Fantasy Flight er jo et spill i seg selv. «Finn 5 feil»-aktig, hvor feilen ligger på leserens side. Så når reglene er i boks og whiskyen er på plass, var det ingen tvil om at dette kom til å bli en strålende aften.

Innledningsvis ble det Glen Livet. Selveste Glen Livet, fra den første lisensierte whiskyprodusenten i Skottland. Nappetos kunnskap på området var meget bra, og videreformidlingen av historien var av ypperste klasse. Har man ikke kjennskap til smaking så får man det nå. Med litt bakgrunnshistorie og informasjon om hvorfor denne drikken skiller seg ut fra de andre, så er det mye enklere å gjenkjenne dens egenskaper. Det var aldeles fortreffende, og regelforklaringen kunne begynne, med ymse forskjeller fra vår forrige sesjon.

Når hele spillet er lagt ut med alle dets komponenter, så ser det aldeles fint ut. Det dekket hele bordet på Loftet, så vi måtte finne frem en bordklaff for å utvide spillerommet. Nappeto ble araberne, og leste sine ferdigheter som en oppfordring til å forsøke seg på kultur. Black Ant ble Egypt, og fikk et fantastisk under i begynnelsen som ga ham en stor fordel når det gjaldt politisk styre. Takras ble Kina, med sine kulturelle fordeler og hjelp i strid. Saulius ble de beryktede Inderne, hvor Skillz ikke var helt fornøyd med sist gang. Ville Saulius endre på denne oppfattelsen av at de er ubrukelige? Det foregår nemlig en heftig debatt på BGG om akkurat denne nasjonen.

Gandhi, Mao, Kleopatra og Saladin
Ganske så mye innhold etter hvert

Black Ant fikk en pangstart i spillet, og kunne enkelt bytte politisk styre alt ettersom hva han ville. Takras konsentrerte seg om ørkenen sin, og bygde handelstelt for ekstra kultur og forhandlingspoeng. Alle fikk utforsket områdene rundt seg på rekordtid, og det var lite som var hemmelig, annet enn hyttene og småbyene. Av alle ting så fant vi alle tre relic-bygningene, så det var mye å hente for Saulius som fikk to stykk rett i nærheten. Black Ant sikret seg den siste. Utviklingen hos Black Ant var formidabel sammenlignet med de andre nasjonene, og han fikk nok forhandlingspoeng til å forske på neste teknologikort lenge før de andre.

Noen runder tok litt lengre tid enn andre, for valgene var mange og mulighetene enda fler. I tillegg så ble det litt whisky-historie og smaking underveis, med interessant informasjon fra Nappeto, og en litt annen smak enn den forrige. Det var ren nytelse, og Saulius var enig, da han drakk sin Fanta. Det er ikke lett å være sjåfør, alltid.

Det eneste som ikke ble satset på, var å samle gull. Gullet som ble samlet ble brukt til investeringer, og det som ble investert mest i var billigere kulturklatring. Saulius hadde ikke helt fått med seg gull-sankingen, og hang litt igjen på de gamle og gale reglene rundt dette. Like problematisk var det med kampreglene, selv om disse ikke hadde blitt endret på. Men det er litt finurlig måte å tenke på mtp. helse og kraft, og skademarkører, hvordan de fungerer sammen.

Her viser vi stolt frem vårt nye vinyl-banner
Nappeto ville teste kampsystemet og angrep Black Ant

Det tok noen runder før det ble ordentlig kamp. Ingen turte å våge seg inn på fiendeterritorier helt i begynnelsen, og ingen investerte i militærmakt. Men det ble omsider kamp, og vi tok noen prøverunder med tilfeldige kort før den virkelige kampen tredde i kraft. Det ble en kostbar seier, men ressursen ble sikret og området ryddet for fiender, noe som tillot flere byer. Og byer ble det mye av. Særlig Takras prøvde å lage 3 byer veldig fort, men fant ut at hans ene by var helt verdiløs, med altfor få hamre på den ene byen, og ingen workshops tilghengelig i hans fjellområder i den andre. Nappeto hadde sikret seg godt med kulturmarkører, mens Black Ant hadde hele 5 undre som han fikk til seg runde etter runde. Hver by produserte ekstra hamre, og enda mer om han brukte ressurser. Å ha så mange undre er virkelig en kraftig egenskap, spesielt å kunne se kamphånden til motstanderen og ha ekstra styrke på sine kort. Takras turte ikke ha Ant som nabo på den måten, og brukte ressurser på å nullifisere hans undre.

Før vi virkelig kom i gang med sluttspillet så var det magene våre som varslet om sultestreik. Den gode verten Black Ant hadde på forhånd ordnet med Taco, og alt var klart, bare oppvarmingen som måtte til. Det slår aldri feil med tortilla, og å få det servert er enda bedre. Med litt flott middagsfjas og ryfast-argumentering senere, så var det i gang igjen med Civilization. Dette kom til å ta hele natten, men det var meget flott så langt, og tiden føk avgårde.

Etter Tortilla så kunne det smake med en tredje type whisky, og Nappeto dro til med nok en flaske og informasjonen rundt merket.

Nappeto slår til med borteseier

Kvelden dro på, og vi nærmet oss igrunnen sluttspillet. Klokka var 3, og vi kunne se oss ut at Nappeto ville vinne. Takras og Saulius innså at de ikke kom til å vinne, men Saulius forsøkte likevel så godt han kunne. Takras gikk på lag med Black Ant mot Nappeto som kun hadde ett eneste stridskort igjen, og prøvde så godt han kunne å forhindre Nappeto i å vinne, men det krevde én ekstra runde, noe som ikke ville skje, siden spillet kom til å bli avsluttet om han fikk gjøre en siste innsats for kulturen. Takras smilte fornøyd da Nappeto skulle dedikere den ene byen sin til kultur, og slang opp en Writing-spion som stoppet handlingen hans. Men før det hadde Nappeto gått opp ett hakk i kulturstigen men lot vær å ta en Great Person siden han likevel kom til å vinne. Og da trekker han selvsagt en nå siden Takras forpurret hans planer. Og hva får han? Jo, en Great Person som gjør at han kan dedikere alle byene til kultur fra bare den ene byen, og denne handlingen kan ikke stoppes. Så Nappeto trakk det eneste kortet som kunne hjelpe ham den runden, og han gikk av med en kulturseier! Black Ant var like bak og måtte bare demonstrere hva han kom til å gjøre, nemlig å flytte hele hæren sin til sjøplassen rett ved siden av Nappetos område, og så gå til angrep neste runde.

Litt mer abstrakt tenking i forhold til Civilization
Hva en pingvin IKKE ønsker skal skje

Tett sluttspill nok en gang, men denne gangen tok det uhyre lang tid. Men det var selvsagt ikke spillets skyld, men whisky, taco og ryfast-debatt. Takk til Black Ant for et godt vertskap og en god kveld (og morgen). Nappeto og Takras ble over natten, og frokostpraten var like hyggelig som kvelden før. Ferjeturen over fjorden bød på et fillerspill. Nappeto snakket om et spill han hadde prøvd med Kim som var det perfekte fillerspillet, nemlig Hey, that’s my fish! Og sannelig var det ikke nettopp dette Takras hadde med seg i sekken.

Takras hadde spilt dette noen ganger før, og hadde god oversikt over sine figurer. Nappeto slet litt med å holde på områdene sine, men var klar for nok en runde. Dette spillet er så lite med dagens nyprint at det passer fint i jakkelomma. Utrolig kjapt å lære seg, det tar faktisk lengre tid å sette det opp enn å lære bort.

Nappeto har som kjent en egen blogg om sine spillerfaringer. Absolutt verd å sjekke ut!

10 kommentarer til «Whiskyrevolusjon og bare hygge»

  1. Så India vant ikke denne gangen heller da…:P Ser at flere deler mitt syn på boardgame geek, ja, med utsagn som «esp. since they seem to be the weakest from all expansion civs, at least according to the statistics on the forums here». «Problemet» med den indiske civ’en er at fordelen med å kunne bruke basisressurser som hva som helst er betraktelig svakere enn de spesifike fordelene som flere av de andre civ’ene får. Mulig det er andre civs som også er like «kjipe» som India, men for meg var i hvert fall ubalansen slående når man sammenlignet med Arabia og Spania.. Like fullt et veldig moro spill som ga en fin-fin opplevelse! 🙂

  2. Kremt, 5 undere? Det er bare tillatt med ett i hver by. Man kan altså maksimalt ha tre undere om gangen.

  3. Hehe – 5 undre ja, og et under hvis en kan spille med de riktige reglene etter 5 gjennomspillinger:-) Mye å sette seg inn i i Civilisation

  4. Heh, tror jeg skal gi opp å spille dette spillet nå. Har jo ikke lest reglene, så det er vel på tide å gjøre det fra perm til perm og ikke stole på hukommelsen fra opplæringen. Men det kommer seg jo 🙂

  5. Om du sender en kopi til meg, så stiller jeg gjerne som frivillig assosiert regelleser! 🙂

  6. Jeg var nokså overveldet etter første gangs gjennomspilling inkludert utvidelser. Altfor mye å holde styr på, ikke bare hos meg selv, men spesielt hos alle de andre, som kom trekkende med overraskelser i form av spesielle egenskaper som de hadde fått gjennom techs eller underverker. Men nå i ettertid har jeg bare lyst til å prøve igjen!

  7. Nå har Skillz tatt på seg oppdraget å finlese reglene. Han har funnet et par endringer, blant annet noen vi har korrigert til denne kvelden. Men det skader absolutt ikke å ha en som leser fra perm til perm 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: