Settlers of Catan – på iPhone/iPod/iPad

Settlers er kanskje like velkjent som Monopol. Forskjellen er imidlertid at Settlers har en balanse og spillmekanikk som faktisk er morsom å spille – og ikke minst gir muligheter for taktikkeri og planlegging. Har man spilt Monopol et par ganger skjønner man fort hvordan flaksen spiller inn, hvor langdrygt spillet er, og hvor ubalansert og urettferdig det er når det gjelder fordeling av gatene og pengebeløp. Klart; det tar veldig kort tid å sette seg inn i Monopol – og til og med bestemor har hørt om det. Men nok om Monopol!

Det første som møter deg i denne versjonen er en meny hvor man rett og slett kan sette i gang. Man blir nødt til å være fire spillere, så om du er alene eller med bare 1 og 2 venner er du nødt til å spille mot en datamotstander. Har man mot all formodning ikke spilt Settlers tidligere, er det en lang og tung vei videre.

Det er en skikkelig arbeidsliste å pløye seg gjennom

Heldigvis finnes det en gjennomgang av spillet. Men har man først funnet frem til denne menyen er det meget for å miste motet. Se på bildet til høyre, og du ser hva du må gjennom. Settlers er riktignok et innholdsrikt spill, men dette er ikke et gledelig syn for en som bare vil sette i gang og spille.

Hver del av gjennomgangen har mange tekstbokser man må trykke seg gjennom og mange handlinger som må utføres. Det er voldsomt mye informasjon som må konsumeres, og det skjer i et voldsomt tregt tempo. Det er virkelig ikke motiverende å fortsette, og det syns jeg er meget synd, ettersom dette egentlig er et fantastisk spill.

Har man først klart å pløye seg gjennom dette, er man klar til å spille. Og da kommer neste utfordring: grensesnittet. Jeg prøvde dette spillet med 3 venner – alle var kjent med brettspillet Settlers fra før. Men det å sette seg inn i iphone-utgaven var ikke det letteste i verden, og det var mye som måtte forklares. Bare den tilsynelatende enkle delen å sende terningene videre var ikke lett.

Bytting av varer mellom spillere

Det neste er ressurssanking og bygging av byer. Dette fungerer greit nok, og det er lett å se hvor det er mulighet for å plassere byer og veier. Men så kommer nok et problem; bytting mellom spillere. Hvis du f.eks. ønsker tømmer og har ull å bytte bort, så velger du dette fra ressursene dine. Så får du beskjed om å sende telefonen til en spiller, dersom denne spilleren faktisk har tømmer å gi bort. Denne spilleren kan så velge å godta, endre eller avslå tilbudet. Om så andre spillere har tømmer, må telefonen sendes videre til dem, og de kan gjøre akkurat det samme. Når alle er ferdig, må spilleren som initierte byttehandelen velge hvem han skal godta handelen fra, eller komme med et nytt tilbud. Så er det nok en runde med sending av telefonen frem og tilbake.

Og plutselig slår terningen 7, og noen har mer enn 7 ressurser på hånd. Da må telefonen sendes videre til spillere som har for mange ressurser, og dette skjer før du selv får gjort noe etter å ha slått 7. Så får du telefonen tilbake, og så gjøre det du vil og kan.

Poenget er, at dette spillet egner seg dårlig å spille med flere. To spillere går fint, men tre eller fire blir bare rot. Det er rett og slett for tregt og klossete. Man blir omtrent aldri ferdig med spillet.

Endelig er kampen over. Bare sjekk hvor lang tid et spill tok!

Å bruke nesten 3 timer på et mobilspill er langt over det som er ønskelig. For det første er det begrenset med levetid på batteriet, og for det andre er det veldig kjedelig å vente på å få mobilen igjen. På brettspillvarianten er det i det minste interaksjon med brettet for alle spillerne avhengig av terningkast, og det er hele tiden mulighet å se hva som skjer. Det samme gjelder for iPad, men her er i det minste grafikken penere, men ellers er det et veldig likt spill.

Nok et problem med flere spillere er at man ikke kan ha flere spill samtidig. Har man et spill i gang med en venn men må fortsette en annen gang, så er det greit. Men, om man ønsker å spille med en annen venn i mellomtida, så går ikke dette uten å slette eksisterende spill. Fryktelig kjedelig.

Det finnes heller ingen flerspillerdel mellom flere enheter. Man kan kun bruke samme mobil. Så, er man helt alene, da kan man få  unna et spill på mye kortere tid, og det er helt levelig og faktisk et gøy spill. Jeg kan fint anbefale det om du spiller alene, det er veldig flott å ha f.eks. på bussturer eller om man bare kjeder seg. Om man blir avbrutt, er det mulighet å fortsette der man slapp senere.

Konklusjonen blir:

Spiller du med venner, bør du finne noe annet. Carcassonne, for eksempel.

Spiller du alene, er Catan på iOS et flott spill med en god spillopplevelse, og man slipper all frustrasjonen som ligger der om man er flere spillere.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

2 kommentarer til «Settlers of Catan – på iPhone/iPod/iPad»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: