Kryptiske vikingruner i Amsterdam

Fire & Axe: A viking Saga

Mange menn har sparket en ball de siste ukene, og mange PG-ere har hatt plantet rumpe-stumpen i sofaen for å se på at de sparket ball. Det har gått hardt utover brettspillingen, men i dag var det endelig dags for en ny dose med intellektuell underholdning.

I kveld ble det hele tre spill på menyen. En enklere men smakfull forrett, en hovedrett vi kan fortelle neste generasjon om, og til slutt en tur til Nederland for dessert.

Og vi begynte brått, med logikk-puslespillet Cryptid. Dette kan minne litt om Tobago, hvor alle spillerne tilsammen skal snevre inn til hvor skatten kan ligge. Her er det lite flaks og man må bruke hodet for å finne ut hva slags informasjon de andre spillerne sitter med.

Cryptid

Jeg sitter for eksempel med informasjonen: Ikke ved siden av vann. Det betyr at skatten kan være overalt på brettet, til og med i vannet, men ikke ved siden av.

Kryss-referere det med Sveinmains informasjon at det må være 2 felt innenfor Gaupe-område, samt Peters informasjon om at det må være 3 felt innenfor en bygning, så har man plutselig funnet ut hvor alles informasjon konvergerer.

Men! Man vet jo ikke hva de andre har. Vi må fiske etter informasjon. Men når man fisker, gir man ut informasjon til alle, og så går turen videre til neste spiller.

Peter hadde stålkontroll på dette. Sveinmain ikke like overbevist, og likte ikke at han ikke hadde informasjon til å gjøre en god gjetning, men spurte heller noe og ga turen videre, nettopp nok til at Peter kunne låse inn svaret sitt. Hele to ganger!

Peter holder opp Cryptid
Cryptid

I bildet over finnes et kart, med kuber som sier: ifølge min informasjon kan målet IKKE være her. Diskene sier at det KAN være der. Klarer du finne ut hvor det er? Dessverre ingen fasit å vise.

Deretter gikk turen fra sagn og sagar i Fire & Axe: A Viking Saga. Tre vikingstammer reiser rundt i Europa for å gjøre handel, plyndre større byer og slå seg ned på nye steder.

Fire &  Axe: A viking saga

Vi spilte den eldre utgaven som har det mer fargerike spillebrettet, men også ekstra farger tilført av undertegnede for å fremheve figurene og byene. Spillet er umalt, vanligvis.

Reglene er ganske rett frem, og vi hadde noen printede handouts som hjalp veldig, alle regler stod der, omtrent. Takras var først og satte føringen for resten, men etter et par runder begynte spillet å sitte hos alle, og strategiene divergerte allerede.

Peter annonserte allerede nå at Takras kom til å vinne, etter en pangstart som ga mange poeng.

Peter skull sikre seg en saga i øst helt for seg selv, men Takras ofret et par vikinger for å seile gjennom storm, og det er hans seilas som blir husket gjennom tiden. Begge valgte å overvintre i Skandinavia igjen, og like etter fikk vi høre om Konstantinopel som vi var rett ved siden av i stad. En sjanse som glapp.

Sveinmain likte ikke gi slipp på vikinger i fremmedland, så han handlet og plyndret i stedet. Det var fryktelig stor gull-haug han fikk seg.

Peter annonserte at Sveinmain kom til å vinne.

Fire &  Axe: A viking saga

Det var mange sagaer som virket «sikre», men man kan ikke være sikker før den er fullført. De fleste krever minst to turer for å få til, og mellom turene kan det alltids snike seg inn en annen vikingstamme og fortelle sagaen, mens de som faktisk utførte handlingen blir glemt i historien.

Takras haded flere runekort som herjet med eierskap og regler i spillet, til både Sveinmains og Peters fortvilelse.

Peter annonserte at Takras hadde seieren i boks.

Til så mange terningkast og sjanser som tas i dette spillet, var i kveld ingen kveld for de ekstra gode eller ekstra dårlige kastene. Alt gikk stort sett som ønsket.

Sluttspillet ble trigget. Alle fikk til en siste poeng-handling. Takras kunne sikre seg noen enkle, men litt få poeng, og valgte heller å gå stort, og gå etter Konstantinopel. Det kunne sikre han 20 poeng i stedet for 8. Men for første gang i spillet, var det en by som ikke ble erobret under forsøket, og Takras måtte vende slagen hjem.

Fire & Axe A Viking Saga rating-resultat

Litt mangelfull poeng-opplysning på handouten gjorde at sluttellingen ble litt annerledes enn vi hadde forutsett, da vi sjekket selve reglene etter poengtellingen. Det var veldig jevnt!

1. Sveinmain 213, 2. Peter 209, 3. Takras 196

Hvis Takras hadde fått til den siste byen, hadde stillingen absolutt vært annerledes. I tillegg, med den nye poeng-informasjonen, hadde han fått 5 poeng for sagakortet, dersom Konstantinopel ble plyndret.

Fire & Axe var en meget kjekk opplevelse for alle involverte. Litt Joker Nord i form av runekortene, men totalopplevelsen var veldig hyggelig. Tre spillere var et meget bra spillertall.

Sveinmain holder opp Fire &  Axe: A viking saga

Som dessert reiste vi til vikingkolonien i Nederland: Amsterdam. Ticket To Ride: Amsterdam er som andre TTR-spill: samle kort, lage ruter. Denne utgaven er av de mindre i serien, hvor vi også finner London og New York. Amsterdam sender oss tilbake i tid, og vi skal sette opp transport-ruter med esler, båter og andre ting.

Det nye med Amsterdam er kjerrer vi kan samle på. Når vi bygger en rute med kjerrer på, får man et kjerre-kort. Disse er helt identiske, men den spilleren som har flest slike til slutt, får bonuspoeng.

Peter fant strategien fort og ignorerte omtrent billettene, som selvsagt er med i et Ticket to Ride-spill. Han gikk kun for kjerrekort og lange ruter, og fullførte sin ene rute.

Sveinmain og Takras prøvde den tradisjonelle måten å få flere billetter og koble sammen flere ting. Men spillet varer altfor kort til det. Når man endelig har fullført en rute, er spillet nærmest over fordi en spiller fort går tom for brikker. Da sluttes spillet for alle.

Det er ikke nok tid til å få en følelse av å gjøre det bra. Fokuset ble på kjerrekort og lange ruter. Da har man sjanse.

Det var ingen konsensus blant spillerne for Amsterdam. Peter vant begge rundene med Takras rett i hæl, mens Sveinmain lå langt bak, da han prøvde seg på den tradisjonelle «fullfør billetter»-metoden.

Ticket to Ride Amsterdam

Uansett en meget kjekk kveld, i kjent PG-stil, med godt humør og kjekke spill. Selv om spillet ikke alltid faller i smak, var det klassisk god PG-stemning. Håper det blir mer aktivitet over sommeren, når epedemien og vaksinasjonsprogrammet nærmer seg slutt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: