På tide: Gjennom tidene

Hovedbrettet i midten skal fylles med kort og har forskjellige skalaer til å vise inntekt til spillerne.
Hovedbrettet i midten skal fylles med kort og har forskjellige skalaer til å vise inntekt til spillerne.

Pffffffth!!! Lyden av støv som blåses av spillet Through the Ages. Dette har ligget i grotten i lang, lang tid. Uspilt og uprøvd. Men Skillz hadde anskaffet en nyere utgave av spillet, og der har du med spillebrett som hjelper nybegynnere som vi er. Dette er lovpriset av Artefact og co. fra Haugalandet, så vi hadde store forventninger. Nappeto, Kim og Takras var invitert til dette gildet, og spillet var ferdig satt opp med snop og kaffe klart. Spillet består av følgende: kort og kuber. Kortene har en farget bakgrunn avhengig av type kort, gjerne med en enkel illustrasjon på, samt litt tekst. Pris og belønning er gjerne i form av ikoner og tall. Kubene brukes til å vise gjeldende poeng til hver spiller, og hver spiller har mange små disker som er hvite, røde, gule og blå.

Skillz hadde forberedt dette meget godt, og heldigvis hadde vi forsyninger i form av pizza, kaffe og snop. For det tok faktisk over en hel klokketime å komme gjennom reglene. Det var dessverre viktig å få med seg mest mulig fra begynnelsen av, for hele verden står for dine føtter allerede fra starten av. Hva er riktig og viktig å gjøre? Du trenger informasjon for å vite det svaret.

Vi starter i antikkens alder og jobber oss fremover i tid. Dette merkes ikke på annen måte enn at ledernes navn blir mer «moderne» og at noen egenskaper blir litt sterkere. Ellers får du litt mer inntekt nå enn tidligere, fordi du har hatt tid til å bygge deg opp agrikultur og malmutvinning gjennom spillets gang. På din tur har du to typer handlinger: sivile og militære. Militære lar deg hyre nye militærer og hærer, mens sivile er for alt annet. Skaffe deg en ny leder, utvide nasjonen, mate befolkningen og bygge underverker. Men du har bare x antall hver runde. Du gjør alt ditt, så går turen over til neste spiller som gjør alt sitt. Det er duket for en del nedetid, med andre ord.

Alle markørene viser hvor mange poeng hver spiller tjener hver runde.
Alle markørene viser hvor mange poeng hver spiller tjener hver runde.

Etter hvert får du mulighet til å endre styreform, og da får du gjerne flere tilgjengelige handlinger og mulighet til å øke visse type teknologier. Det er viktig å holde befolkningen glade, ellers kan de gå i opprør. Det er også viktig å ikke ha for mange ressurser ute og går, for korrupsjon oppstår gjerne når du mister kontroll. Men det er også viktig å ha litt opplyste folk, så det må også oppgraderes. Og du kan ikke sitte der uten militær, da kan du fort sitte i det. Mange begivenheter underveis belønner de sterke og straffer de svake, noe Takras jobbet godt med å ikke slite med.

Alt er altså viktig. Hvis du ikke følger med og gjør feil valg, kan du fort havne bakpå. Det er derfor veldig mange interessante valg som må gjøres. Kim hadde ikke mye produksjon, men skaffet seg jevnt med poeng fra starten av spillet. Han lå i tet en god stund, men skjønte fort at han ikke stilte veldig sterkt til sluttellingen. Skillz løste nøtten tidlig etter å ha spilt det en halv omgang tidligere, og mot slutten hadde han enormt mange gode kombinasjoner som belønnet ham på den ene og den andre måten. Nappeto hadde lite militærstyrke, men klarte etter hvert å snu om på det og ikke ligge altfor langt bak.

Dette er bare ett av brettene. Takras sitt i dette tilfellet.
Dette er bare ett av brettene. Takras sitt i dette tilfellet.
Det ble ingen ringere enn Skillz som vant dagens TTA.
Det ble ingen ringere enn Skillz som vant dagens TTA.

Spillet har en stor svakhet for nye spillerne: mangel på oversikt. Det er så mange kort med egne modifikasjoner at det er ille nok med de kortene du sitter med selv. I tillegg må du være obs på hvilke modifikasjoner de andre spillerne har. Heldigvis er det mulig å følge med på indikasjonsbrikkene på brettet som viser hvem som har hvor mye av hva, men ikke spesialtekstene som følger med. Og de er på andre siden av bordet, der borte, snudd opp ned for deg. Tricky, tricky.

Vi spilte bare Advanced Game, men ikke Full Game. Dermed hoppet vi over den 3. alderen og avsluttet spillet da. Det var ingen Krigskort i spill og vi klarte å bli ferdige før det ble altfor sent. Med en spilletid fra kl 19:00 til 00:30 inkludert regelforklaring så føltes det hele ganske drygt. Men, alle var enige om at dette er et spill som bare kan bli bedre neste gang det spilles. Det er viktig å ha kjennskap til mange av kortene, når de kommer og hvordan det hele henger sammen. Det tok en stund før dette satt i boks, og samtidig var det mye venting.

1. Skillz: 139, 2. Nappeto 120, 3. Kim 99, 4. Takras 97

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: