Tusser og troll – og KGB

The Lord of the Rings: The ConfrontationVinden stilner. Solen forsvinner. Det er mørkt. Det er stille. Ingen lyd av biler, støy eller dyr. Det er da du vet det: Skillz møter Takras – mano a mano. Det er: duellen! Takras er Sauron, mens Skillz er de fortapte små Hobbitene. Ringen skal til Mordor, men det skal Sauron sette en stopper for. I spillet The Lord of the Rings: The Confrontation, skal figurer kjempe mot hverandre. Men det er ikke bare det: du vet ikke hvilke figurer fienden har hvor. Du ser bare baksiden av dem.

Ikke ulikt Stratego skal du flytte brikkene fremover, sammenligne styrke og se hvem som vinner. Men I tillegg har du kort på hånd. Styrkekort fra 1-6 (1-5 hvis Fellesskapet) og noen tekstkort. Du må alltid flytte – og det fremover. Når du møter en fiende, så blir det kamp. Karakterene avsløres, og så får de lov til å bruke sin spesialegenskap. Når det er gjort, spilles det kort. Kortene spilles på likt, og brukte kort legges synlig i en kastebunke. Så etter hvert snevrer valgene seg og du vet mer og mer om hvilke kort fienden sitter igjen med og hvilke figurer som ennå lever.

Takras tok et hopp med sin Flying Nazgul over til en enslig figur nær The Shire. Det viste seg å være Legolas. Den eneste figuren som har teksten: «Defeats the Flying Nazgul». Kjempe-uflaks for Takras, men et hjerteglad latterbrøl fra Skillz. Senere flyttet han inn til en av Takras’ enslige figurer på fjellet. Det var Orcs. Han regnte med det og hadde flyttet inn Gimli, som har tekst: «Defeats the Orcs». Ikke så greit. På bildet til høyre så ser du The Witch King på venstre side. Han angrep de to figurene foran seg. Og møtte på Merry (eller var det Pippin?), med teksten: «Defeats the Witch King».  Kjempe-uflaks for Takras. Men likevel ble det jevn kamp og mange harde valg. Skillz satt igjen med bare Frodo og Sam, men ble tvunget til å splitte dem opp pga fjellet. Takras sendte inn Saruman for å ta Frodo, men glemte seg i farten og spilte kort. Han hadde vunnet om ikke, men det siste kortet begge spillerne hadde på hånd gjorde at Frodo beseiret Saruman og kunne gå fritt til Mordor. Seier til Skillz.

Omkamp! Vi byttet side. Denne gangen var det ingen nybegynnerfeil! Eller? Joda, det ble et par av dem – fra begge parter. Men igjen så ble det veldig vanskelig på slutten. Skillz hadde Witch King igjen blant sine 3 siste figurer, mens Takras hadde Frodo, Sam og Aragorn. Men Takras måtte jo fremover og helst uten at Skillz skulle gjøre noe utav det. Han sendte inn Aragorn for å sjekke hvem det var. Shelob. Det gikk ikke så bra for Aragorn. Skillz flyttet Shelob igjen og angrep Frodo, som fintet unna til siden. Og derfra var det ingen motstand. Seier til Takras.

Dette var et tøft spill. Lett å lære, spennende å spille og ikke minst mange vanskelige valg. Særlig mot slutten. Dette er reprint-utgaven av Deluxe-versjonen, så det finnes alternative regler å spille med, samt nye karakterer og egenskaper. Et flott duell-spill som bare tar 30 minutt – med regelforklaring.

Blood Bowl: Team ManagerFra tusser og hobbiter til troll og de udøde. Blood Bowl: Team Manager stod for tur. Skillz har prøvd Blood Bowl fra sine (enda) yngre dager og lurte fælt på hvordan dette spillet var. Takras hadde ikke spilt sin kopi av spillet ennå, men alt var tilrettelagt i bunker. Det ble litt regelkluss pga to spillere, så en regel om stjernespillerne ble glemt og spillet ble spilt feil. Men: her skal det spilles fotball. Amerikans fotball – med litt tusse-regler. Men det er ikke fotballspillet som er kjernen, men håndteringen av spillerne. Det er flere kamper å velge blant i hver sesong, og det er alltid to lag mot hverandre. Med to spillere er det ingen overraskelse over hvem som møter hvem. Spillere kan takle andre spillere, stjele ballen og prøve å få tak i bedre spillere. Og sist, men absolutt noe av det gøyeste: juksing! Mange spillere jukser som gale, og da får de jukse-markører. Fansen elsker juksere. Og spillets mål er å ha flest fans i slutten av alle sesongene. Men pass på: hvis dommeren har sett deg, blir spilleren diskvalifisert og får ikke bidra til kampen. Når sesongen er over, sjekkes kampene om hvem som har mest styrke. Den med mest vinner kampen og kan kose seg med belønningen, som kan være nye fans, nye stjernespillere, nye juksesaker for manager og mer.

Problemet vårt var at vi hadde altfor gode spillere fra starten av. Stjernespillerne skulle vært tatt ut av bunkene våre og samlet til en felles bunke. Etter hvert gikk vi faktisk tom for nye stjernespillere, noe som ødela en god del, spesielt når vi ble klar over feilen. Men vi hadde det gøy underveis. Vi skulle spilt i 5 sesonger, men valgte å avslutte etter 4 pga den brutale feilen vi hadde gjort. Neste gang blir det mye bedre, og spillet er faktisk bedre med flere spillere. Mer dynamisk og spennende. Et artig spill, må sies, med regler som er ganske greie å få med seg så snart flyten sitter.

Lords of WaterdeepDet ble litt for mye tusser og troll nå, så vi dempet det litt og gikk over til Lords of Waterdeep. Det er tusser og troll her også, men nå er det altså på tide å bli litt mer «menneskelig» og heller la andre helter bekjempe dem. Vi skal håndtere eventyr og intriger denne gangen i byen Waterdeep. Men med en liten vri så har Takras anskaffet små figurer i stedet for kuber. Så lilla kuber ser nå ut som lilla trollmenn, noe som faktisk hever spillopplevelsen litt. I tillegg hadde han utvidelsen Scoundrels of Scullport som kommer med to moduler. Vi spilte med Skullport-modulen som introduserer korrupsjon i form av små blå hodeskaller. Det finnes nå nye bygg og områder som gir meget gode bonuser. Men du må ta korrupsjon om du velger dem. Korrupsjon er ikke så farlig underveis, men til slutt når det er poengtelling, gir hver korrupsjonsmarkør minuspoeng avhengig av hvor mye korrupsjon som er brukt totalt. Så alle markørene øker samtidig i verdi, noe som virkelig kan gi store konsekvenser i slutten. Men både Skillz og Takras var flink til å håndtere korrupsjonen og endte opp med svært lite minuspoeng. Sluttellingen var det nesten ingen hensikt i, da Skillz lå over 50 poeng i tet mot slutten. Etter alt var telt og trukket fra, var det nøyaktig 50 poeng i forskjell. 200 vs 150. Seier til Skillz. Egentlig burde Skillz hatt -50 poeng, hvor -5 per gang han mistet en komponent på gulvet! 😉

Utvidelsen gjorde underverker for spillet. Den andre modulen er Undermountain som har veldig mange angrepskort og andre styggedommer du kan gjøre med de andre spillerne, men den prøvde vi ikke. Corruption-modulen var god nok for denne gang. Og nå kan vi være 5 spillere samtidig 🙂

CIA vs KGBKveldens siste (og minste) spill ble Cold War: CIA vs KGB og hadde en meget uskyldig størrelse for en liten avslutter. Esken passer nesten i lommen hadde det ikke vært for tykkelsen, og reglene er tynne. Vi spiller hver vår fraksjon, CIA eller KGB, med hver våre agenter. Agentene har identiske funksjoner, men representerer altså hver sin nasjon. En runde går slik: Oppdraget avsløres. Velg en agent skjult og legg den klar. Oppdraget har følgende informasjon: hvor mange kort som kan trekkes og hvilken maks-verdi det har. I tillegg kommer tie-breaker-informasjon. Trekk ett kort fra gruppe-bunken. Dette kortet har en verdi som skal matche oppdragsverdien så nært som mulig uten å gå over. Går man over, så dør agenten. Det er veldig ille. Annenhver gang flipper vi opp kort eller passer, og den som er nærmest oppdraget vinner. Men så kommer agentene til syne: disse kan gi fordeler hvis du har vunnet oppdraget, eller du vil kanskje at motstanderen skal vinne, for hvis du spilte agenten riktig så vinner du likevel! Skillz prøvde på dette flere ganger, men det feilet stort sett.

Spillet varte nesten i en time og det var altfor langt for hva det var. Hver runde var nesten en gjentakelse av den forrige, men det var ofte spennende å se hvilke kort som dukket opp og det var stadig en «ett kort til»-faktor. Push your luck, så og si. Greit spill som ikke burde vart mer enn 20 minutt. Seieren gikk til Skillz.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: