Ørkenvandring og livets sirkel

10 timer jobbing på en lørdag og på feil side av fjorden? Ikke det gøyeste jeg vet om. Klokka var 21, og jeg var igrunn klar for å sette meg foran TV-en og se en eller annen middelmådig film. Men plutselig fikk jeg et innfall å ringe Nappeto når jeg først var på denne siden. Nappeto ble helt satt ut da jeg ringte. Fruen ville lese bok. Eldstemann ville ut og kjøre bil med helt fersk lapp. Yngstemann ville se film. Hva med stakars Nappeto, hva skulle han finne på? Og så ringte jeg. Perfekt timing!

Jeg hadde selv et par spill jeg ønsket å prøve, blant annet Targi, som jeg fikk fra Tyskland. Det er mange kort med tekst på her, og alt er selvsagt på tysk. Spillet finnes foreløpig ikke på engelsk, men gode Geeken fikset jo det for meg. Men siden jeg først var i gang med å måtte klistre over lapper senere, så skrev jeg om reglene og lappene til norsk. Det er sikkert noen flere der ute som har lyst å prøve dette spillet?

20120722-135144.jpg

Men Nappeto er selvsagt den eneste i nærheten som har anskaffet seg Village, spillet der du sender bestefar i grava, og får poeng for det! Så derfor blir det ekstra langt referat! Brettet er meget vakkert, og viser en liten landsby med kirke, rådhus, håndtverksteder, marked og mulighet for å reise på ferd. Alle komponentene er av topp klasse, og de har til og med brukt egne brikker for å vise oppsett av spillet, avhengig av antall spillere. Og spillet har en helt unik mekanisme.

Vi begynner med 4 mennesker hver. Og disse kan brukes til å lære seg smiing, kvegdrift, skaffe seg kunnskap, bli en mann av troen, borgemester eller ferdamann. Men alt dette koster tid. Tiden styres av hver spiller selv, og den enes spillers tid har ingenting med de andres. Når tiden har gått rundt en årstid, så er det noen i familien din som dør. Og du må velge blant de eldste først. Da forsvinner rett og slett denne brikken som en handling, og havner i landsbyens krønike. Dette gir poeng på slutten av spillet, avhengig av hvor mange du fikk i krøniken. Men det er bare rom for så så mange per område. Om det allerede er nok borgemestere som markerte seg, havner de i en anonym grav, som gir null poeng.

20120722-135339.jpgTiden går fort, og folk dør etter hvert som tiden flyr avgårde. Det er en meget interessant mekanisme, som sagt. Handlinger du har satt ut tidligere forsvinner, og om du ikke sørger for at det blir nye ekteskap og barn, så mister du flere og flere handlinger. Du har selvsagt mulighet til å gjøre handlinger som ikke koster tid, men da får du ikke rom i krøniken, eller reist på oppdagelsesferd, eller skaffe deg penger. Det er viktig å tenke på hvilket medlem som settes hvor,avhengig av alderen. Alderen står på hver figur. 1. generasjon dør først, deretter 2. osv.

Nappeto hadde spilt dette før med 3 og 4 spillere, men ikke med 2. Det er litt mer kontroll på interaksjon her med to spillere, for det er lettere å se hva den andre spilleren prøver å oppnå. Og siden det er begrenset antall handlinger per område, kan jeg for eksempel tvinge Nappeto til å ta en pestbrikke om han ønsker å bruke handlingen neste gang, for det er den eneste brikken igjen der. Eller tvinge et marked der han ikke har mulighet for å handle noe som helst. Og det ble slik, at markedet ble aktivert først når vi visste at den andre ikke hadde mest å tjene på det, samt at vi selv fikk størst utbytte. Nappeto var flink til å reise på oppdagelsesferd, mens jeg ga med etter den første byen. Jeg fikk ikke vogn nummer to i tide til å reise videre før min ferdamann gikk av med døden. Det er ganske mange veier til seier og mange handlinger. Mange veier til seier er noe jeg liker i spill.

20120722-135546.jpgKrøniken ble fort fylt opp, og med to spillere er det allerede satt inn personer i krøniken, så boka er allerede halvfull. Vi hadde begge forskjellige strategier, men kirka ble et viktig moment, siden det gir 2 poeng hver runde om man har flertall. Nappeto fikk dette 1 gang, mens jeg fikk 2. I rådhuset ofret jeg en av mine medlemmer bare for å fylle krøniken, men det kostet meg poeng, siden han var ganske flink i rådhuset. Alternativet var å ta en mann av kirken, men det ville kostet meg ytterligere poeng, og samtidig gi Nappeto ekstrapoeng. Ja, det er en del analyseparalyse-varsellamper som burde lyse hos mange nå. Særlig mot slutten. Men spillet var kjapt. En handling, og så neste spiller. Og så videre. Mot slutten ble det skikkelig hektisk med tiden for begge to, og begge ønsker å sende gårdsarbeideren til den siste plassen i krøniken. Men da begynte poengtellingen for fullt. Hvem tjente mest på det ene, og så det andre? Ville Nappeto egentlig tjene mest på å sende sin i graven først, eller tillate at jeg fikk den siste plassen?

Sluttelling! Vi telte opp poeng, og Nappeto hadde selvsagt flest poeng på oppdagelsesreisen. Jeg fikk den del flere poeng fra kirka, mens hand tok igjen på rådhuset. Krøniken kompenserte meg for hans rådhus igjen. Det var tett, og jeg lå ett poeng foran Nappeto før vi skulle avsløre adelsmennpoengene. Nappeto hadde 18 poeng! Og så telte jeg mine… 18! Da vant jeg med 1 poeng.

20120722-135807.jpgSpillet var meget flott, og temaet passet som hånd i hanske. Alt hang sammen og ga mening. Du kan kjøpe kveg med kunnskap og ferdigheter, men du kan også få familien til å ale opp dyr. Å ale opp et dyr tar veldig lang tid, og det står fint illustrert på handlingen. Ikonografien er helt konge, du forstår med en gang hva det gjør så snart du skjønner mekanismen med tiden. Kubene skal representere kunnskap, religion, forhandlingsevne osv, men det var vi ikke flinke til å bruke. Vi sa bare «rosa kube», «grønn kube» osv. Men resten var av ypperste klasse når det gjelder komponenter og utseende. Village er absolutt å anbefale, om du håndterer temaet om å sende bestefar i grava for litt poeng, og mange handlinger. Vi brukte faktisk 2 timer på spillet, inklusiv regelforklaring. Med 3 spillere hadde Nappeto brukt 1 time. Så det er tydelig at 2 spillere gir mer rom for analyseparalyse.

Etter en bedre samtale om spillet og litt diverse annet, så fant jeg fram Targi. Dette er siste nytt fra Kosmos’ 2-manns-serie. Targi er kvinnen i familien til Touareg-folkeslaget som lever i nordre del av Afrika. Her er det mannen som går med slør foran ansiktet, mens kvinnen ikke har det. Mannen er hjemme og sløver, mens kvinnen er ute og gjør all handel og anskaffelse av ressurser. Det er også kvinnen som har det siste ordet i hjemmet, som er et telt.

Targi består av 16 kort som danner en ramme, og inni rammen er det plass til 9 kort. Hvert kort har en handling som kan velges, bortsett fra de 4 hjørnekortene som utgjør spilleområdet. Vi har 3 Targier hver som kan settes ut på handlingene, og de settes ut annenhver gang. De kan kun plasseres på ytterkortene! Så ser vi for oss en rett strek over til motsatt side for alle våre Targier, og på alle krysningspunkt (maks 2) legger vi en stammemarkør. Dette blir da ekstra handlinger. Så vi kan gjøre opptil 5 handlinger per tur. Startspilleren gjør så alle sine handlinger, før nestemann gjør sine. I valgfri rekkefølge. Og det er ganske kult hvordan plassering av brikkene og skjæringspunkt utgjør mulige handlinger. Handlinger består av å anskaffe seg ressurser, poeng eller å kunne utvide området sitt, og det får bli en forklaring for en annen gang. Ressursene er pepper, salt, dadler og til slutt gull.

20120722-135721.jpg

Også her brukte vi forskjellig strategi. Nappeto ville ha mange kamelryttere og brønner, mens jeg satset på oaser og litt diverse. Noen områder gir bonus til forskjellige ting, type rabatt og ekstrapoeng. Det ene området mitt forhindret Nappeto å sette ut sin tredje Targi en runde. Nappeto skaffet seg kort som ga ekstrapoeng for sine kamelryttere, mens jeg ikke hadde slike kort. Han var meget flink til å skaffe seg råvarer, og jeg holdt meg hele tiden mot nullpunktet.

Sluttelling! Det var likt en stund, men så kom Nappeto med sine «poeng for x antall kort» i sitt område. Jeg fikk poeng for to av radene mine, men jeg hadde gjort en fatal feil. Det ene kortet mitt hadde gitt meg 8 poeng om jeg hadde anskaffet et unikt kort på slutten. Jeg hadde sett helt feil, og fikk derfor bare 2 poeng!!! Nappeto vant med 32 over mine 27. Hadde jeg bare lagt riktig på slutten…

Targi var et spesielt spill med en artig mekanisme. Det har 30 områdekort som alle gir unike handlinger og bonuser. Det er viktig å huske dem, for det er absolutt verd å få med seg i handelen. Om du ikke liker slike elementer, tror jeg ikke spillet er for deg. Men det at det finnes tilfeldigheter og måter å innhente seg på, er dette et spill som kan vinnes av begge parter, uansett hvordan man tenker. Det er en del tilfeldigheter med hva som kommer frem hver runde. Men jeg liker litt tilfeldigheter. Spillet tok litt tid til å være for to mann. Vi brukte bortimot en time på det, inklusiv regelforklaring, som ikke tar lange tiden.

Kvelden ble avsluttet med mye prat om spillmekanismer, nyheter og annet. Nok en meget hyggelig kveld med Nappeto, og vi satser på at han tar turen over til den riktige siden av fjorden og besøker PG snart. Og det er forresten ikke lenge til Spill-o-rama!

4 kommentarer til «Ørkenvandring og livets sirkel»

  1. helt enig i at «The Village» var virkelig imponerende! Vi hadde en veldig god Stavanger-seanse i forrige uke. Eminent regelforklaring/innføring i spillet fra Nappeto ble etterfulgt av upåklagelig stemning rundt bordet og et spill som virkelig leverte! 🙂

  2. Ja, det burde jeg absolutt skrevet i innlegget. Flott forklarte regler av Kåre, det var omtrent ingen spørsmål fra meg underveis. Det var min oppfatning, i hvertfall 🙂

  3. 2 av mine må prøves spill, og så var jeg ikke tilstede:-( Targi må være årets 2 mannsspill, og Village har allerede fått sin pris. Nappeto, kom deg til Jørpeland snarest!!!

  4. Du kan jo snike deg ut litt tidligere og komme til meg en tur, Svein, så får vi en runde Targi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: