Jubileum i PG 25.gang Funkenschlag

Samurai

Da var det endelig mandag igjen. Alle som ikke hadde klart å møte opp hos Peter og Vegard på henholdsvis onsdag og søndag, fikk nye sjanser i kveld hjemme hos hollender. Skilz og Kim kom allerede 1930 og Skilz overrasket med en hjemmebakt fruktkake. Ja, det lønner seg å komme tidlig (eller i funken-sjargong; å lede). Raskt etter kaken kom det første spillet på bordet, nemlig Samurai. Verken Kim eller Skilz hadde spilt dette enkle og raske Knizia-spillet. Kort spilletid, men taktisk krevende. Omringe hjelmer, buddaer og rismarker og utøve mest mulig innflytelse på disse. Vinneren er den som klarer å få to majoriteter. Hvis ikke dette kriteriet blir oppfylt, vinner den som i hvert fall har en majoritet, men får poeng for de andre brikkene. Kort sagt, men trenger egentlig alt. Dekoret er Japan i Samuraitiden, selv om det temaet

Samurai med suduko-blyant!

ikke kommer helt fram. Mekanismen er enkel og spilletiden kort. Hollender lot de tilreisende mest møte hverandre og stakk av med billige hjelmer. Kim måtte betale dyrt for å brikkene sine og slet med motstanden han møtte. Mens Hollender allerede kunne telle for seieren, klarte Skilz i siste trekk å kapre majoritet i rismarker og buddaer og vant det hele. Kim hadde litt av alt, men desverre for ham ingen majoriteter.

Heckmeck-sirkuset!

Sveinmain hadde samlet en stor gjeng rundt seg og de spilte Heckmeck. Den vanlige latteren når folk mister brikker eller ikke klarer å kaste poeng overhersket det store spillkjøkkenet. I dette bråket klarte Kim likevel å forklare de korte reglene til kortspillet Kunterbunt. Dette spillet ligner på Set. Finne par, mens øynene blir blendet av mange nesten likheter. Feil svar førte til diskvalifikasjon i den aktuelle runden. Dette overkom alle tre, slik at ingen ville ta noen risikoer. Kim og Hollender tok revansj for det forrige spillet og slo Skilz med ett poeng.

Heckmeck fikk dette resultatet:

1. Peter 5 2.Saulius/Vegard 3 4. Oscar 2 5.Main 1 6.Ant 0

Så ble det kveldens høydepunkt for noen, og grunn til å finne et annet bord for andre (les main).

Situasjonen etter noen få runder.

Funkenschlag skulle også finne sin vei til PG-bordet i 2012. Saulius, Peter, Hollender og Black Ant fant fram Frankrike-kartet. Deilig å kunne spillet spill uten forklaring. Tips fra det andre bordet om at det ikke lønner seg å lede, ble raskt neglisert og spillet startet. Hollender startet i Paris, Peter og Saulius nord og vest for hovedstaden, mens Black Ant oppsøkte soveputen i øst. Råvarer bøe lagret i stor grad, slik at prisen økte kraftig. Hollender forsøkte å stikke av med det første urankraftverket, men Peter stoppet denne plannen på elegant måte. Peter bygget ut til 3 og klarte å få inn en del penger for disse. Resten valgte å ikke bygge, for å få tak i billigere råvarer på markedet. Peter hadde hellet med seg at ingen lukrative sentraler dukket opp. Noen runder med pass og lite utbygging gav Peter fordeler. Da de

Hollenders sentraler som ikke funket i kveld.

større sentralene kom, klarte Hollender med dyre investeringer å komme seg ut av Paris. Samtidig hadde Peter jernkontroll på kullet. Hollender fikk en staig tregere progresjon. Dessuten ble nå Saulius den som stakk av med gode sentraler. Black Ant spilte i et rolig tempo (som vanlig) og bygget opp sine kraftverk gradvis og forsiktig. Hollender forserte stufe2, og spillet fikk nå fart. Hver runde ble det bygget 3-4 hus og dyre sentraler forsvant fort. Peter hadde kontroll, men slet med kull

Nonverbal: Peter har full kontroll, mens andre sliter.....

som ledende spiller. Hollender måtte kapitulere og prøvde nå å stanse Peter og tok en kamikaze på en sentral Peter ville ha, men like etterpå fikk Peter en god og billig uransentral og kunne lett avgjøre den runden med Funkenschlag. Mens Black Ant og Saulius bygget, ble vinnerbildet tatt. Ikke ofte at forskjellen er så stor i dette jevne spillet.

1. Peter 18 2. Saulius 16 3. Black Ant 15 4. Hollender 13

En rask titt i det rikholdige arkivet til PG, viser at dette var den 25.spillsesjonen med Funkenschlag. Et ekte jubiluem med andre ord! Her er en liten oversikt over seiersherrene så langt:

Vinneren er fornøyd, mens spillet fortsatt pågår.
Hollender 8
Black Ant 7
Peter 3
Pift 2
Vegard 1
Aart 1
Øyvind 1
Kim 1
Sveinmain 1

Peter var strålende fornøyd med sin tredje seier og er klar til å bli utfordret allerede de neste ukene.

Etter to timer med full konsetrasjon og mye kalkulering hvor man ofte har akkurat 1E for lite, var det nå tid for noe mer avslappende, 7 wonders. Denne gangen var det Black Ant, som nesten satte ny PG-rekord, som vant.

Black Wonder from Fjelde

1. Black Ant 64 2. Hollender 54 3. Peter 51 4. Saulius 51

To store spill på ett bord!

Funkennicht-gutta klumpet seg sammen på den ene kanten av bordet, men hva skulle vi andre spille?!? Et dykk i Hollenders rikholdige arkiv strandet på Serenissima. Kim kunne reglene godt, og Sveinmain hadde spilt det før. Vegard og Skillz fikk være førstereisgutter. Middelhavet skal utforskes ressurser i havnene rundt skal bringes hjem til sin egen opprinnelsesby. Skillz og Kim fikk hver sin opprinnelsesby i vest, mens Vegard fikk Venezia og Sveinmain Istanbul. Skillz og Kim ble fort perlevenner, og hjalp hverandre med penger og varer. Sveinmain og Vegard prøvde på det samme, men avstanden mellom

Fredelig handel, eller stille for stormen?

havnene gjorde at alt gikk litt tregere. Skillz satset meget hardt i tur-rekkefølge-fasen, da det er auskjon om hvem som skal gå først og sist. Han fikk monopol på edelsteinhavnen, mens Sveinmain fikk monopol på de grønne havnene. Kim tok vel alle gull-havnene, helt til Sveinmain ble litt lei av disse kameratslige greiene mellom Skillz og Kim, og gikk i land i Tunisia og Kims gullhavn og hev han ut derfra. Dermed kom det et nytt element i spillet, som til nå hadde vært fredelig: KRIG! Kim lot seg ikke tråkke på 2 ganger og satte så alle sine båter inn i Tunisia for å rydde main unna. Og etterhvert ble alle meget finetlige. Vegard brente mange tropper i kamper rundt adriaterhavet, mens Skillz stort sett fikk være i fred takket være Kim som var mer opptatt av andre ting. Enden på visa var at Skillz som den eneste fikk alle sine varer hjem til moderbyen, selv om Sveinmain og Kim prøvde å innta byen på slutten for å stjele fra han 20 poeng, dog uten å lykkes. Et siste sjøslag ble det da alle båtene klumpet seg sammen på midten i siste runde.

Mye interaksjon, tross lang spilletid.

Sveinmain var meget godt fornøyd med at Vegard tok turen mot midten istedet for å prøve å frarøve Sveinmains svake bastioner øst i middelhavet. Dermed fikk de stå i fred og gi han viktige poeng. Skillz hadde 20 poeng i lomma, og fikk tilsammen 30 med sine byer. Dette var det ingen som kunne hamle opp med. Kim fikk 22 poeng og dermed var de allerede ut døra for å rekke ferga til byen. Vegard telte opp og sluttstillingen ble følgende: 1. Skillz 30, 2. Sveinmain 25, 3. Kim 22, 4. Vegard 18.

Serenissima er et meget flott spill. Dog litt lang spilletid, men likevel både en intelektuell og visuell opplevelse å spille. Kanskje litt få poeng å spille om, men det gjør også at kampen om poengene blir tettere og mer intens.

10 kommentarer til «Jubileum i PG 25.gang Funkenschlag»

 1. Flott skrevet referat! Likte godt at det var gravd frem vinnerstatistikk, et ekstra lite krydder. Tipset fra nabobordet om å ikke lede er ikke vanskelig å gjette hvem kom ifra. Skulle absolutt vært med, men det er jo ikke alltid ting passer.

 2. Takk. Det kan være noe farlig å offentliggjøre statistikker, for da får man man lett enda mer motstand. Men de siste året viser seg at de øverste tre på listen vinner nesten hver sin gang, så det er flere å passe på. Dessuten har Kim en tendens å lykkes med Funkenschlag (i hvert fall i sin aktive Skien-tid).
  Serenissima har jeg i hyllen, men får nesten ikke spilt det i PG. Vet fortsatt ikke om jeg liker spillet, men det gir i hvert fall vakre bilder.

 3. Må ikke stikke under en stol at Sveinmain har en høy vinner-prosentscore i Funkenschlag, og er klar til å vippe gutta og spillet ned fra tronen hvilken dag som helst…

 4. Det blir også funkenschlag framover, med eller uten Main (mulig allerede i kveld?). Synd at der ikke er flere spill av Funkenschlag-kaliber som snart har jubileum.

 5. Noe av det morsomme med Funkenschlag er jo at det faktisk går an til å bli god i spillet, tross i at det en liten flaks-faktor med hvilke fabrikker som dukker frem. Så nå er det vel neppe noen som vil hjelpe Hollender ved hans bud og lette sentraler lenger. Hit the leader i Funkenschlag?

 6. Veldig bra referat! Likte Serenissima godt! Vi kunne kanskje vaert flinkere til aa bruke forhandlinger mer aktivt, men ellers meget fin opplevelse! (synes det var mer forhandlinger i King of Chicago i gaar!) Ennaa ikke proevd Funken, men regner med sjansen byr seg en gang i framtiden saa jeg kan gjoere meg opp en egen mening om dette myteomspunnede spillet! 😉

 7. Statistikken for FS blir litt mangelfull når den ikke også tar med hvor mange ganger man har spilt. For min del vil f.eks 1 seier på 2 forsøk gi en annen listeplassering……

 8. I den statistikken vil Main også skåre bra. Dette minner om en diskusjon fra Kims forrige brettspillklubb, der var det en som møtte opp en gang og vant spillet og nesten hele serien, og komikke tilbake?! Vanligvis er det ikke statistikk i PG, men en titt i det rike arkivet viser mye interessant.Hvilke brett har blitt spilt mest og finnes de noen spesialister? Tror Peter har gjort det ganske bra i Kina.
  Generelt lønner det seg å komme ofte, da øker vinnersjansen og får man mest mulig ekte PG-steming med seg!

 9. Hehe, skal vi snakke om rating og rekkefølge på ting igjen nå igjen? Bak kulissene foregår det en heftig kamp om rangering av spill, hvor det kunne regnet hunder, katter og elefanter!! Tror vi må stemme over hvordan vi skal stemme over stemmene som legger til grunnlag for stemmene.

 10. Som en ekte sørlending er jeg alltid enig med den siste taler!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: