Funkenschlag og andre underverk

Takras var førstemann til å ankomme Hollender House denne aftenen. Han hadde med seg et nytt spill kalt The End of the Triumvirate. Og i PG er det et uskrevet motto: «Har noen forberedt det skal det spilles»! Takras, Hollender og Vegard som var nummer 2, satte seg ned med dette spillet. Mens reglene var godt i gang, kom Peter. Dessverre er Triumvirate kun for 2-3 spillere, og brettet var fullt. Men med viten om at det kom minst 2 til, så begynte Peter å lete etter spill i Hollenders samling.

Mens Hollender hadde fått med seg bare halvparten av reglene i det romerske spillet, hadde Peter tatt fram mange goddiser fram Hollenders samling. Stadig fikk Peter beskjed om at Main ville legge ned veto mot disse spillene. Først funkenschlag, så Agricola og til slutt Amon Aa, kunne legges tilbake. Peter ble noe frustrert og sa at Main kunne da sette seg ved det andre bordet. Hollender ofret plassen sin frivillig for å bli med på Funkenschlag Kina.

Sveinmain tenker mot Vegard mens Vegard gjør sitt trekk

I Triumvirate spiller vi som hver vår politisk figur i Cæsars styre, hvor Julius Cæsar er den ene. Problemet er at vi to andre er lei av å være hans marionetter, og vil ha riket for oss selv. Men vi vil ikke dele med hverandre, så her er det full konflikt fra tre fronter. Det er mange veier til Rom, så også i dette spillet.  Man kan vinne spillet ved å erobre 9 land, bli valgt som konsul av forumet to ganger, eller vinne ved å være sterkest på politisk og militær innflytelse. Det koster å gjøre handlinger her, og det er ikke hele tiden lett å se for seg hvor mye penger som må brukes per tur. I tillegg er det en regel for flytting over sjø med eller uten tropper, som virket forvirrende i starten. Vegard hadde uansett skjønt spillet etter å ha fått forklart reglene to ganger, siden Hollender byttet bord. Han var i ferd med å vinne, før Main ofret seg og stoppet Vegard fra å bli valgt som konsul en annen gang, i stedet for å gjøre det han ville. Takras hadde ikke mulighet til å stanse ham fordi han lå altfor langt bak på politisk innflytelse. Men i stedet angrep han Vegard og prøvde å ta over et land som ga penger hver runde.

Sveinmain does not approve!

Plutselig var det helt jevnt. Ingen fikk noen særlig fordel i noen gren, for hele tiden var det samarbeid mot å stanse en fra å oppnå seier. Etter bare 2.5 år var spillet avgjort. Startspiller Main fikk innflytelse i både politisk og militær skala, og gikk av med seieren. Men! Takras som var nestemann hadde også blitt ferdig, deretter hadde Vegard blitt ferdig. Det var ingen måte å stanse noen av dem på. Det var litt merkverdig at vinnerrekkefølgen ble startrekkefølgen, så dette må vi prøve på nytt med god forståelse av spillet.

1. Main (startspiller), 2. Takras (spiller 2), 3. Vegard (spiller 3).

I mellomtiden, på det andre bordet, forklarte Peter reglene til Kaoleena i Funkenschlag, mens Saulius fikk også en liten oppfriskning. Få sentraler på ett marked, knapphet i ressurser og etter hvert mye penger i spillet er kort sagt utfodringer som man møter i Kina. Hollender startet med søppel (6), Peter hadde olje (7), Saulius kull (8) og Kaoleena hybrid (5). Peter klarte med en gang å stenge Hollender inne, for Kaoleena hadde bygget rundt ham på den andre siden. Peter valgte å ligge lavt og stoppet å bygge for å unngå høyere utgifter. Saulius, Hollender og Kaoleena byttet lederposisjonen hver sin gang. Peter kjøpte tidlig 20-sentralen (kull) og fikk billige varer, men kunne ikke bygge ut. Likevel klarte han å komme raskt tilbake da stufe 2 startet. Hollender kjøpte både 29- og 30 sentralen og sikret seg nok kapasitet. Disse sentralene ble imidlertid solgt langt utover kostprisen (mellom 60 og 90E). Peter nøyde seg med dette, men måtte noen runder senere ut med mer enn 120E for en attraktiv oljesentral.

Hollender hadde hatt rikelig tilgang til olje, så plutselig at markedet ble knapt med olje. Han ledet nå siden stufe 2 og ville ikke få tilgjengelige råvarer. Han hadde klart å kjøpe litt søppel, men kunne ikke bruke det. Heldigvis for ham kjøpte Kaoleena den andre oljesentralen og måtte da overføre olje fra en ”kassert” sentral. Peters plan om å sprenge markedet mislyktes på kort sikt. Saulius fikk ikke kull og søppel, og kunne dermed levere til bare tre byer. Hollender, Peter og Kaoleena hadde nå en kapasitet på 15 byer. Peter lå imildertid 4 byer bak på sporet (for å sikre første rett til råvarer og bygging).

Holder seg fortsatt på toppen!

Stufe 3 kom og store sentraler ble tilgjengelig. Det store spørsmålet var om det ville komme en runde etterpå. Peter og Kaoleena kjøpte dyre sentraler, selv om Kaoleena så at hun ikke ville få kull denne runden. Saulius klarte å øke kapasiteten til 13. Peter tømte markedet igjen, men Hollender hadde spart oljen sin fra forrige runde. Peter og Kaoleena posisjonerte seg på brettet og hadde bedre kapasitet enn Hollender. Men Kaoleena hadde ikke råvarer og Peter hadde bare penger til å komme på 15 byer også. Hollender hadde sett at Peter hadde blakket seg i denne innspurten, slik at han bygget to byer og avgjorde spillet.

Etter 2,5 timers intensiv og kjekk spilling var dette resultatet: 1.Hollender 15 byer (220E) 2. Peter 15 byer (139E), Saulius 13 byer 4. Kaoleena 9 byer (men hadde klart 15 hvis det hadde vært kull igjen).

Takras så litt... rar ut i kveld. Pleier han ha rødt hår?

Men før de ble ferdig med Funkenschlag, måtte det et nytt spill frem for Triumvirate-spillerne. Main hadde forberedt Bridge Troll, et spill meget inspirert av De tre bukkene Bruse. Som troll skal vi enten spise folk som går over broa, eller ta var på dem for pengene de har. Men hvis en av Bruse-bukkene kommer, må vi passe oss, for de kan stange oss hardt og gi minuspoeng. Men vi var heldige hver gang, for det kom nesten alltid et kort som ga oss mulighet til å slå bukken i samme runde.

I siste og avgjørende runde var det noen få kort, og blant dem en tyv. Tyven stjeler det mest verdifulle pengekortet. Men under det skjulte kortet var det ingen som visste hva var. Så Takras tok et kort som ikke var verd så mye, til fordel for det kortet han kalte «Den skjulte tyven». Vegard hørte ikke på Takras, og trakk det skjulte kortet. Og sannelig, det var en tyv! Dermed mistet han 11 verdifulle poeng!

  

1. Main 53, 2. Vegard 49, 3. Takras 41

Dette var det som var igjen av ressurser ved spillets slutt. Selv om det ligger en penge der, var den tatt, pluss 10 andre penger.

Med hele 7 mann og… hva? Ikke? Ånei, 6 mann og 1 dame, så var jo det et ypperlig antall for 7 Wonders. Alle kan dette spillet fra før, og det tar en knapp halvtime å spille. Og det gøyeste med 7 Wonders er poengtellingen på slutten. Den er alltid like spennende, og man vet aldri hvem som ender på toppen. Ville Main klare å opprettholde statusen sin? Sist gang ble det en 2.-plass, selv om han sier han alltid nøyer seg med en 4.-plass.

1. Hollender 65, 2. Vegard 60, 3. Peter 59, 4. Saulius 53, 5. Takras 52, 6. Main 43, 7. Kaoleena 39

20110607-135127.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: