Newtons graviditet

En lun og fin mandags morgen for å sette stemningen.

De fleste kjenner til Newton som formulerte en lov for det vi alle vet om: gravitasjonen. Men Afro hadde … «hørt» … om noen som har sett på Paradise Hotel, hvor det ble nevnt om Newton som oppfant graviditeten. Undertegnede prøvde å google i 10 sekund, men fant fort ut at NRK har en TV-serie hvis navn er Newton, som også har episoder om graviditet. Så vi får ta Afro på ordet.

I Newton så skal vi ta rollen som unge forskere som ønsker å fremstå som tidenes store genier. Tiden det er snakk om er 1700-tallet (eller det 18. århundret), og vi må reise rundt i Europa, besøke universiteter, byer, finne på nye teoremer, lage nye verktøy, og faktisk også tjene penger.

Som et klassisk Euro-game, er temaet så og si uvesentlig for spillet. Stort sett den eneste mekanismen som gir tematisk mening, er å flytte en av figurene sine rundt på kartet. Ellers er det å gi fremskritt på poengmarkør, maskinmarkør, pengemarkør og bokmarkører.

Spilleren som best klarer å optimalisere kombinasjoner av disse elementene, kommer til å gå seirende i mål.

Spillets runde er ganske enkel: spill ned et kort og gjør handlingen. Handlingen gir deg 1 flytt på de ovennevnte markørene, men hvis du har spilt tilsvarende handling tidligere i runden, får du 2 og kanskje 3 flytt på den ene handlingen. Men for å få det til, må du skaffe deg flere kort med den handlingen, eller få bonuser på andre måter. Og det er her selve kjernen ligger.

Brunt er brunt er brunt

Etter hver runde er det mulig å få automatiske inntekter. Sveinmain viste god ledelse på dette konseptet og var førstemann (og etter hvert også eneste) som fikk penger automatisk hver runde, og veldig tidlig ute med å få poeng. Han fikk også ut mesterbrev tidlig, som hjalp ham godt på vei til å fylle bokhyllene sine, som gir enda mer poeng.

Du vet det er alvor når Peter lener seg over bordet. Siste runde er i gang!

Afro hadde en annen vei å gå, og gikk for å samle inn og studere bøker. Bøkene han leste var så gode sammen, at han fikk en haug med poeng hver gang han satt seg ned for å lese. Det samme neste gang også, han fant de best bøkene. Peters strategi var litt mindre fokusert, men han hadde øvd mye fra solo-spilling og var klar for å møte ekte motstandere. Takras sin strategi var å ikke sovne før spillet var ferdig.

De fleste likte Newton, men alle var enige i at det var veldig vanskelig å se hvordan man skal starte. Det er veldig mange veier å gå, og ingen gir særlig indikasjon på hva som er lurt. Men etter første runde, forstod alle hvordan ting hang sammen, og kunne så smått begynne å utforme en plan.

  1. Sveinmain 88, 2. Afro 69, 3. Peter 65, 4. Takras 44.

Det var ikke så mye igjen av resten av kvelden, så da ble det et par kjappere spill. Colt Super Express lovte en spilletid på 15 minutt, og handler da om det samme som Colt Express: rane et tog og sitte igjen med flest penger. Men her er det mye mye kjappere. Legg 3 handlinger skjult, og det er du låst til. Så skyter vi på hverandre og prøver å manøvrere oss best mulig ut av situasjonen. Takras ble kastet av toget 3 ganger, men hadde hest hver gang. Afro ble skutt ut tidlig og kunne se på i 10 minutt. 5 minutt senere var bare Peter, Takras og lokomotivet igjen, og Peter vant på tie-breaker. Et helt greit spill som varte like lenge som det lovte.

Sluttvis tok vi turen fra å forske på vitenskap til å forske på landskap. Cartographers er et penn-og-papir-spill hvor vi skal tegne et kart, ut fra landskap vi oppdager. Hvor vi oppdager dem er opp til oss, og dronningen som har sendt oss ut, har meget spesifikke ønsker på hvordan kongeriket hennes skal se ut. Heldigvis kommer spillet med blyant og viskelær, hvor sistnevnte ble brukt hyppig av alle sammen.

En kommentar til «Newtons graviditet»

  1. Tilbaketråkk: Du store, Rullende Svartalvheim så vanskelig å uttale – Preikestolen Gamers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: