«Hadde jeg bare»-kvelden

Glen More II

Kvelden var kald, Sveinmain inviterte til Grotten. Takras var hjemmefast og tenkte tungt over de stakarene som måtte ferde ned til en stivfrossen kjeller, og valgte å åpne opp for første spilling i Takras Taverna! Første spilling siden nytt navn, i alle fall.

Vegard kom først og var søkkvåt etter å ha syklet i regnet. Men selvsagt var regntøyet på og selve Vegard var knusktørr, klar for å seile i sjøen i Chartae. Fortsatt like kjekt, kanskje fordi det er så kjapt, og lett å lære. Vi rakk en omgang før Peter dukket opp etter vårherre Google hadde vist ham veien. 1. Takras, 2. Vegard.

Chartae
Print-and-play versjonen til Takras, godkjent for bruk av produsenten av Chartae.

Litt uvanlig utvalg av spill i dag, det var særs lite «Takras-spill» å velge blant de spillene som var funnet frem fra samlingens dyp. Western Legends og Root var de mest tematiske, men flere siklet over den nye versjonen av Mexica som Takras hadde kjøpt i Essen 2015 og aldri spilt. Så dette er Essen-fersk nyhet!

Jungelmusikk og Mexica

For å sette stemningen hadde Takras funnet en Azteker-spilleliste på Spotify. Alle var enige at dette passet. Så begynte regelforklaringen og Sveinmain slet med å konsentrere seg, gjennom klankingen og klingringen og litt uling fra lydanlegget. Da han brast i latter, skiftet spillelisten til noe fullstendig relatert til Aztekerne, nemlig Toto sin Africa, og andre klassikere Grotten verdig.

Mexica

Broer, trangt om plassen og stjeling. Wunderbar.

Sveinmain angret litt på setevalg, da han sitter etter Peter i dette spillet som handler om å bygge best for seg selv samtidig som man blokkerer for andre. I dette tilfellet, blokkere Sveinmain! Peter var snill og la grunnlaget for andre som kunne komme og lage byer og ta poengene, men kanskje det var planen til Peter, som sikret seg et solid område med mange poeng. Trodde han.

Både Takras og Sveinmain kom til «unnsetning» og «ofret» seg for spillet. Det er ikke mange poeng å fordele underveis i runden, men plutselig hadde Takras, som siste spiller i runden, satt ut alle sine templer og alle poengbrikenne var brukt, så var første epoke over. En svak ledelse fra Takras etter dette, men alle andre hadde flere templer til overs som de kunne ta med seg over til neste epoke.

«Hadde jeg visst dette var siste trekket mitt, hadde jeg gjort dette i stedet for» kom det fra minst to parter.

Mexica
Hvis jag plasserade her, skulle dette skje… Og hvis…

Med fire spillere er det fort trangt om plassen, og mye vil skje rundt bordet før det blir din tur igjen. Sveinmain tok små templer her og der og hadde gitt opp førsteplassen på de fleste områdene, mens Peter, Vegard og Takras kjempet med nebb og klør for å få førsteplassene.

Peter godtet seg da han fikk tatt over et område til Takras, og brukte 5 av sine 6 handlingspoeng for å fly over til neste område å kapre med sine 5 gjenværende templer. Sveinmain gjorde seg også klar til et kupp, mens Vegard saboterte og gikk hardt inn for å sikre seg et annet område. Takras likte ikke hva Peter prøvde på og avsluttet sporenstraks epoken.

«HÆ? E det over?!»

Alle var overrasket, oppgitte og skuffet. «Hadde jeg visst det var siste runde», kom det fra alle. Unntatt Takras, som visste. «Da skulle jeg gjort dette, og ikke dette.»

Men hadde bare, hjalp ikke. Spillet var over. Poengtellingen begynte. Det var tett om førsteplass. Peters poengmarkør forsvant avgårde. Et sted der bak. Mens resten faktisk fikk poeng. Sveinmains andreplass-posisjonering hadde gevinst, og tok en fin ledelse.

Mexica

Hadde jeg gjort det, hadde jeg fått enda mer poeng.

Mexica, første gang for undertegnede, men absolutt ikke første for Sveinmain og Peter. Et solid og bra spill selv i dag, 18 år etter det kom ut.

1. Sveinmain 80, 2. Takras, 70, 3. Vegard 69, 4. Peter 58

Det kan bare være én

Andrevalget falt på Glen More II – Chronicles. En ny versjon av et eldre og kjekt spill, bare i en 5 ganger så stor eske. Og kanskje det er greit, for i den gamle utgaven satt alle lent over bordet og måtte myse for å se på brikkene. Denne gangen slapp vi å myse, men alle lente seg over bordet likevel.

Chronicle 1 og 2 ble brukt, og det er som små mini-utvidelser/moduler til grunnspillet, og tilføyer noe nytt og annerledes for variasjon.

Glen More II

Sveinmains store skotske område.

Spillet består av en rondel, og man kan gå så langt man vil, men da kan det bli lenge til neste tur. Du kan være ordentlig grådig og ta mange brikker, og da få mange aktiveringer. Men i slutten av spillet må du sammenligne ditt område med en annen spillers, og få masse minuspoeng for differansen. Grådighet går bare så langt i dette spillet.

Chronicle 1 var en seilbåt, og det var et race om å seile rundt alle spillerne og tilbake til start. Mange gode ting å hente her, men Sveinmain glemte ut hele båtracet, da han ikke fikk med seg at de som ikke fullfører ikke får poeng for pengene sine i sluttellingen. Hadde han visst det, hadde han selvsagt gjort noe helt annet, sa han.

Chronicle 2 var et fjell som bare én kunne stå på. Gikk du forbi, måtte du legge fra deg en ressurs eller penge. Meget fristende, men da måtte du bli stående uten å få aktivert en brikke. Samtidig er det kjipt å ikke står der, for da må du betale. En kjekk liten sak.

Glen More II
Det kan bare være én på toppen av fjellet.

Spillet fløt bra, helt til siste runde. Da skulle Sveinmain gjøre et valg, men hadde ikke penger eller ressurser. Han kunne bare gjøre et eneste lovlig trekk, og det «valget» tok lengst tid av alt. Jo mindre man kan gjøre her, jo vanskeligere er det å svelge kamelen, tydeligvis.

Vegard og Takras hadde fullført båtracet og sikret 1. og 2. plass der, samt poeng underveis. De var tidlig ute, og slapp å reise over mange vannområder som hadde kommet frem i ettertid. Peter var ikke langt fra mål, men måtte gi opp da han innså han ikke kom til å rekke i mål i tide.

Glen More II
Flotte brikker og en god bruk av rondel.
Glen More II

Kartet er nytt i Glen More II og tilfører flere interessante valg.

The World’s End hadde kommet, som indikerer at slutten er nær. Ta det mer ro, det er bare en taverna hvis navn er The World’s End.

Sluttellingen var spennende, og vi la frem litt og litt poeng. Sveinmain innledet med «50», som alle matchet. Unntatt Vegard. Han hadde kun 49. 60? Peter og Takras matchet. 65? Det samme. 69? Det samme. Og Sveinmain var ute. Takras fortsatt med 70 og Peter matchet. 71? Match! 72? Match! 73 da?! Match! 75?! Og Peter var ute.

1. Takras 77, 2. Peter 73, 3. Sveinmain 68, 4. Vegard 49.

Hadde jeg bare hatt litt mer fokus på ressurser, hadde jeg fått litt mer poeng, sa Vegard. Hadde jeg visst om pengepoengene i båtracet… begynte Sveinmain med.

Taperen og Vinneren trøster og feierer med en minitønne whisky.

Glen More II er adskillig bedre enn sin forgjenger, og mange av rynkene er rettet ut og mye bra er tilføyd. Mange interessant valg hele tiden og rondelen fungerer godt. I tillegg er det god balanse mellom hva man skal satse på basert på hva andre spillere har gjort og man tror de kommer til å gjøre. Bare å glede seg til flere Chronicles underveis.

Aveny på meny

Et siste spill måtte til før vi avsluttet. Avenue fra norske designere, hadde ingen andre enn Takras spilt. Et lettfattet trekk-kort-og-tegn-spill som gir mange vanskelige valg underveis. Rundene gikk fortere enn forventet og det ble mange «neeeeei!» og «jaaa, der kom den jeg ventet på!». Men ingen slapp unna 0-poengeren denne gangen. Og plutselig var det slutt.

«Hadde bare to femere kommet» sier Takras, og sjekker de siste kortene. I mellomtiden sier Vegard «Hadde jeg bare hatt én femer» og Peter «Hadde jeg bare tegnet den streken der» og Sveinmain «Hadde jeg bare tenkt meg om…». Blant de siste kortene lå det to femere. Det hadde gitt Takras seieren som bare det. Men seieren tilhøre slettes ikke Takras.

Avenue
Avenue
Kjapt spill og veldig forskjellige tegneblokker.

Avenue fungerte fint som en avsluttet på kvelden. Da har vi vært gjennom områdekontroll, rondel og tegning.

1. Sveinmain 73, 2. Peter 65, 3. Vegard 53, 4. Takras 27

Da var Takras Arena omdøpt til Taverna, og det var en kjekk start på en ny epoke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: