El Grande – 20 år og like hot

64 sauer, og ingen er like i spillet. Ser søtt ut men er brutalt!!!
64 sauer, og ingen er like i spillet. Ser søtt ut men er brutalt!!!

God planlegging denne mandagen i Grotten. Sveinmain visste at 5 stk skulle dukke opp, og dermed kunne han lese seg opp på reglene i El Grande – Spiele des jahres 1996, da Black ant hadde bedt om å få spille noe skikkelig.

Mens vi ventet på overnevnte tok Sveinmain, Peter og Pift en runde Battle sheep – en ypperlig oppvarmer før de skikkelige spillene begynner. Pift hater egentlig 3 mannsspill hvor det fort blir 2 mot 1, men gjorde et unntak denne gangen. Pift klarte seg bra, og fikk sauene sine godt utover enga.  Peter gjorde det enda bedre og fikk gode områder for seg selv, men så vet jeg ikke hvor det gikk galt. For plutselig var Peter innparkert med flere sauer, og Sveinmain kunne igjen gå seierende ut av Battle Sheep. 1. Sveinmain 16, 2. Pift 14, 3. Peter 10.

8,5 i snitt av 10 på opplevelse, tid, mekanikk og utseende må være godkjent for et sauespill!

Fullt brett med 5 spillere - blir mange harde slag om regionene i Spania!
Fullt brett med 5 spillere – blir mange harde slag om regionene i Spania!

 

Spanias regioner og Castillaen - tårnet, en flott ide for å krydre spillet!
Spanias regioner og Castillaen – tårnet, en flott ide for å krydre spillet!

Så til kveldens hovedrett – El Grande – en klassiker, men holder den seg fortsatt godt 20 år etter det ble utgitt? Pift, Peter, Robert, Black ant og Sveinmain skulle finne det ut. Handlingen er lagt til spanias 9 regioner hvor alle gjennom innflytelse skal sette ut kuber gjennom 9 runder rundt regionen der kongen står. Så er det telling i runde 3,6 og 9. Men alle skal velge en handlingskort hver runde som gir fordeler. Peter sikret seg slik at han ble førstemann ut, og klarte før alle oss andre å sikre seg hele 13 poeng. Sveinmain var litt heldig og scoret 7, mens alle andre fikk seg en vekker, uten poeng. Her var det bare å gi jernet skulle en få suksess. Spillet har mange fiffige mekanikker, bla. en tårn en kan putte kuber opp i istedet for på brettet. Disse kommer ut før hver scoring og kan settes i valgfri region som velges hemmelig på et valghjul. Så var det poeng til 1,2 og 3 mest innflytelse i hver region.

Brettet fylles med kuber - over 40 i den mest populære regionen men kun 4 i den minst populære
Brettet fylles med kuber – over 40 i den mest populære regionen men kun 4 i den minst populære

Peter ledet kraftig etter 1. telling, men etter andre telling så hadde det jevnet seg noe ut, mye takket være Ant som stoppet en god poengsanking for Peter med et Veto-kort som Peter hadde glemt fantes.

Hit the looser - Ant!
Hit the looser – Ant!

Ant fant også opp utrykket – hit the looser – da Robert prøvde å stjele innflytelse fra han, istedet for Peter. Før siste telling hadde Sveinmain kjørt seg opp i ryggen på Peter med de andre langt bak, men Robert startet en fantastisk sluttspurt, som førte til ledelse, men da manglet poengene fra siste region. Der fikk Peter 3 poeng og snek seg akkurat foran Robert og Sveinmain. 1. Peter, ett poeng foran 2. Robert, ett poeng foran Sveinmain, 5 poeng foran Pift, 3 poeng foran Black ant.

Handshake for peace - Peter(gul) slå Robert(rød) og Sveinmain(grønn) i siste trekk i siste runde.
Handshake for peace – Peter(gul) slå Robert(rød) og Sveinmain(grønn) i siste trekk i siste runde.

El Grande fungerte ypperlig med 5 spillere, og det ble mye nerve og dueller rundt på brettet. God stemning og mange fiffige mekanikker gjør at spillet tåler 20 år til uten å gå ut på dato.

Der Einfach von Tierisch himself - Pift!
Der Einfach von Tierisch himself – Pift!

Ant gikk hjem, og Einfach tierish kom på bordet. PG har spilt dette mange ganger før, men nå kom Robert med en liten regelendring – når en legger inn bud på kort må en legge like stort antall penger ned på bordet, og disse kan ikke tas opp igjen før en har vunnet, eller tapt auksjonen. Dette gav spillet en ny dimensjon, og auksjonene ble tøffere da en kanskje var tom for småpenger og kun kunne by store penger eller si pass. Pift var mest skeptisk til spillet, men vant overraskende, også på han selv. 1. Pift 7 poeng, 2. Robert 2 poeng, 3. Sveinmain 2 poeng, 4. Peter DNF.

Alle like det godt uten vinneren Pift – som nok finner på noe annet neste gang spillet entrer bordet.

Helt til slutt tok vi en runde Heck Meck, eller Picomino som det også heter. Her også ble Pift for sterk for oss andre, og han kapret seieren foran Sveinmain som var sikker på å vinne. Robert var sikker på å tape med 0 poeng. 1. Pift 9p, 2. Sveinmain 8p, 3. Peter 2p, 4. Robert 0p

Heck Meck er vel det beste kjappe terningspillet der ute på markedet. Og får du ikke tak i det, så lag det selv!

Grottekvelden var over – høsten er like om hjørnet – godt sommeren er over og spillsesongen kan begynne for fullt!!!

Workshoputgaven av Heck Meck fungerer utmerket. Klipp og lim!
Workshoputgaven av Heck Meck fungerer utmerket. Klipp og lim!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: