4 gode og tunge spill

Vil du på stranda eller bade?
Siste runde!

Noen ønsker for kvelden? Ehh, ja, Sun, Sea & Sand. Ok, det står klart kl. 19.30. Da var det bare å være tidlig ute til Holland House for å teste ut denne uprøvde spillskatten. Kim og Skillz var som vanlig tidlig ute, og Styrmann og Sveinmain ankom også nesten samtidig. Dermed var det bare å sette seg ned å prøve det ut. Her skulle vi bygge hytter, ta i mot turister og bygge atraksjoner for å holde på de lengst mulig på brettene våre. Dette skulle vi gjøre gjennom 8 runder og etterpå var det en siste runde med poengtelling på alt vi hadde klart etter 8 uker i paradis. Sydenstemningen var satt og med en backpacker som alltid reiste rundt mellom hotellene våre hadde spilldesigneren tenkt på alt. Det ble prøvd mange strategier for å holde på turistene lengst mulig samt å tjene mest mulig penger i hver runde. Skillz hadde knekt koden der og toppet pengeskalaen klart mens vi andre lå stort sett et hav bak økonomisk. Men økonomisk sukesss er ikke alltid ensbetydende med poengsuksess. Og da 8 runden var ferdig og vinteren var i anmarsj og hotellene skulle stenge ned var det en jevn poengtelling:

Skillz: 7 turister, 1 skilt, 28 atraksjonspoeng og 4 feltpoeng. Totalt 40. Hollender: 12 turister, 2 skilt, 20 atraksjonspoeng og 5 feltpoeng. Totalt 39. Sveinmain: 9 turister, 3 skilt, 20 atraksjonspoeng og 6 feltpoeng. Totalt 38. Kim: 11 turister, 1 skilt, 20 atraksjonspoeng og 5 feltpoeng. Totalt 37. Styrmann: 10 turister, 3 skilt, 13 atraksjoner og 6 feltpoeng. Totalt 32.

Sun, Sea og Sand var et meget hyggelig og behagelig spill uten for mye død-tid. Med en spilletid under en time vil det nok komme på bordet igjen om ikke alt for lenge, håper jeg:-)

Peter, Takras og Saulius kom litt sent, for en gangs skyld. De var godt i gang med SS&S, og det var minst 1 time igjen til de var ferdige. Peter ville gjerne prøve ut Tzolk’in igjen, og teste sin nye strategi. Takras var meget skeptisk. Både Peter og Saulius, mesternes mester i tenking, i et spill hvor det er mye rom for nettopp tenking! Men alle kunne reglene fra før, og det var bare å hoppe rett i det. Peter brukte lang tid det første trekket. Peter ble startspiller, og han måtte velge sine ressurser med omhu. Før spillet var i gang var tiden allerede til å ta og føle på. Men så ble han enig med seg selv, og vi satt i gang! Peters taktikk var innlysende: sabotere all mat for hele første runden. Saulius og Takras klarte ikke komme til med sine arbeidere, og måtte gjøre andre handlinger som ikke var helt optimale. Peter tok deretter full teknologi på mat, og fikk enda mer mat per runde, mens de andre måtte si pass.  Takras måtte ta minuspoeng i første mating, og prøvde deretter hardt å få bygg som ga ham gratis arbeidere. Men Peter var nådeløs, og rangerte seg høyest på alle templene før første scoring. Saulius prøvde å henge etter, men hadde samme problemer som Takras: matmangel. Det var allerede halvveis sikkert hvem som kom til å seire, og det stort. Peter knuste motstanden og fikk mer poeng enn de andre to sammenlagt.  1. Peter 77, 2. Saulius 39, 3. Takras 33

KRISE!!!!!!! Heldigvis tok Takras et bilde rett før hendelsen.
Trangt om plassen?
Saulius har klart å få en posisjon på mathjulet

Det gikk ganske kjapt å spille Tzolk’in med mestertenkerne. Alle kjente spillet og hva de forskjellige handlingene gjorde, og Peter hadde en klar taktikk som ingen av oss andre klarte å stanse, uten å måtte ofre seg for spillet. Det er artig at det finnes så mange måte å gjøre ting på. Peter ble ustanselig denne kvelden, men neste gang skal det bli motstand å finne, men ikke nødvendigvis direkte på handlingene. Men det kan ikke understrekes godt nok hvor viktig det er med mat i dette spillet. All ære til Peter som må ha drømt om strategien sin siden sist.

Denne byen er ikke stor nok for oss fem
Mange spillere = mange om kaka
Virkelig trangt!
Det begynner å bli trangt

5 spillere, og Sveinmain hadde Carson City i sekken klar for dueller i ville vesten. Til og med Hollender var positiv(så lenge det varte) så da var det ingen som kunne stoppe et Agricola med dueller som Sveinmain liker å kalle det. Hollender syntes det ikke lignet Agricola i det hele tatt, men alle fikk utdelt hver sin pistol og så var det bare i kreve 2 landområder hver og duellere om husene som skulle komme oppå disse. 4 runder i alt, så var westernbyen reist fra et lite hus til en hel by med veier og det hele. Skillz gikk for pistolmakt i første runde og vant de fleste dueller med det, men uten andre fordeler så var valget ikke for atraktivt. Sveinmain tok sheriffen og fikk en mann ekstra og sikret seg et billig hus på den måten. Temmelig fredelig 1. runde, uten at Hollender skulle vinne duellen sin selvsagt. I tillegg ble Hollender på etterskudd med pistoler, mens Styrmann og Kim holdt godt følge. Kim tok så hånd om sheriffen og beholdt han i de 3 siste rundene. Det kom flere cowboyer på brettet og pengene begynte å strømme inn fra Drugstores, mines og rancher. Hollender tok tidenes ran på Sveinmains Ranch som var verdt 8 penger, men før runden var ferdig var alle tomtene rundt ranchen kjøpt og bygd på at utbytte ble 1,5 dollar til slutt. Styrmann doblet omsetningen sin med sin handelsmannsrolle og ble den rikeste, Skills kjøpte alle bygg han kom over og Kim kjøpte alle fjell som var ledige. Sveinmain prøvde å henge med på å score seierspoeng jevnt i hver runde, og ble reddet av Styrmann i siste trekk i siste runde da han flyttet huset sitt og Sveinmain dermed kunne bygge en saloon, og samtidig klare kravet om å sette opp et hus til bygningsarbeiderne, med dertil inntekt denne runden. Dermed fikk han såpass penger at han kunne score såpass i siste telling at han snek seg forbi Kim og Styrmann. Skillz som lå uten poeng før siste runde hadde en durabelig sluttspurt, men det ble «close, but no cigar» på han. 1. Sveinmain 42, 2. Kim 40, 3. Styrmann 40, 4. Skillz 34, 5. Hollender 28.

Siste runde var i gang, og Peter klarer å sikre seg å sette ut skip likevel

Jeg personlig liker Carson City godt, men forstår de som ikke liker det. Dueller med terning om avgjørende posisjoner på brettet er hardt og brutalt, og kan være urettferdig. Men var ikke livet i Ville vesten det? Uansett kan en satse på Mines og Rancher i begynnelsen og på den måten få tak i viktige pistoler, og med flere pistoler enn den en duellerer med så trenger en ikke så mange øyne på terningen for å vinne. Misser en dette taktiske elementet blir nok spillet et selsom opplevelse, men selv med seks seksløpere kan en tape, og det må en tåle, og det er det som gjør Carson City godt likt blant mange, deriblant meg, Sveinmain.

Peter fikk drømmekvelden, med to spill på sin ønskeliste. Det neste var Vasco da Gama, et av hans desidert mest likte spill, kanskje med unntak av Funkenschlageren. Men regelforklaring er ikke Peters styrke, så vi lånte Hollender fra byen Carson, og fikk en kjapp opplæring i spillet. Peter visste fra starten av hva han ville, mens Takras ikke visste noen ting. Men med gode medspillere kom det gode forslag til ham i den første runden, for å vise hvordan spillet kom til å utløpe seg. Saulius hadde sin egen plan, men Peter var ekstremt flink til å sabotere for Saulius og stanse ham fra å få poeng, tett etterfulgt av en gosselig Saulius-stemme som blir oppgitt over valget. Takras spilte i takt med Peter, men klarte ikke å nå opp til de poengmengdene som Peter hadde i planene. Takras hadde allerede en ekstra handling på slutten, og prøvde å sabotere for Peter ved å velge den samme handlingen på nytt. Det var visst ikke tillat, og Peter fikk satt ut sine siste skip og sanket inn godt med poeng til å vinne. Hadde det vært tillat, hadde Takras gått avgårde med seieren. 1. Peter 72, 2. Takras 68, 3. Saulius 59.

Vasco da Gama er noe tørt i handlinger, men det er et fint spill hvor alle valgene er viktige, og ikke minst timingen og villighet til å ta sjanse på et dårlig marked, bare for å få førstevalg.

Lahun Ix Zak
Åka ut och upptäcka!
A’im de låw!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: