Kampen om Norge og Funkenschlag

Etne er ikke et navn vi er glad i for tida. Ferjene er alltid ute av drift, og det er Etne som stepper inn når det går galt. Men så går det jo galt med reserveferja i tillegg, og når den virker, er den forsinket. Dette ble også starten på kveldens økt. Kim og Skillz var på vei, men ble avskjært av en treg ferje. Og dette ble ikke kveldens første avskjæring.

Det er ennå tidlig, og ingen var helt sikre på hvor de skulle fokusere troppene sine

Sveinmain var foberedt til Takras’ nye ervering, nemlig Kampen om Norge. Han hadde en beret med det tyske flagget og var klar til dyst. Han ønsket å ta over den flotte nasjonen, og snudde ingen midler. Peter spilte svenskene (britene/franskmenn) og hjalp til Takras med å holde nøkkelbyene under norsk kontroll. Det er altså to mot en i dette spillet. Og alle spiller forskjellig. Hvordan kan dette gå?

Liker at fokuset til Peter er i sør og Sveinmain i nord. Forskjellig strategi? Kanskje!

Vi gikk rett på de avanserte reglene som introduserte en egen startrunde kontra ferdig oppsett, og ikke minst skip langs kysten. Reglene var litt krøkkete å sette seg inn i. Flyten var ikke like lett å få fatt på, spesielt ikke med alle unntakene for første runde, kalt «9. April»-runden. Og unntak for regler man ikke kjenner, gjør det ikke greit å fatte de normale reglene. Vi spilte garantert noe feil her. Uansett, alle har kort å trekke fra, og kort gir spesialegenskaper i kamp, ellers bruker du dem for forsterkninger. Tyskland har 5 kort på hånd, og de andre bare 3. Men, om de allierte går tom for kort å trekke, så er de tomme. Om Tyskland går tom, derimot, er spillet over. Og på akkurat det punktet er det viktig for Tyskland å ha kontroll over alle 6 poengbyene for å vinne. Ellers vinner de andre to.

Første runde var sjøfasen. Her var Sveinmaim meget aggressiv mot de allierte, og likeså tilbake. Mange skip gikk tapt og derfor mange kort. Han angret bittert på dette i etterkant, for det ble vanskelig å gå i land med tropper uten skip. Peter avskjærte det ene skipet etter det andre og var ikke redd for kamp. Til og med Takras med hans lille jolle gjorde avskjæring her og der for å presse tyskerne ut av området.

Norge, det langstrakte land. Pent brett.
Ok, Tyskland ønsker virkelig å verne om Trondheim

Men tross vanskelig med skip var det enda vanskeligere for Peter å faktisk avskjære hans skip, med konstant 1-ere og 2-ere på terningen, og ingen 5 og 6, selv med 5 terninger. Sveinmain derimot fikk alltid 6 på den ene terningen hans. Tragisk utfall for de allierte. Skipene spilte en viktig rolle i denne avanserte utgaven, og alle var enige om at spillet ville nok vært ganske kjedelig uten skipene. Særs for de allierte. Norge hadde bare ett skip i hele spillet, og det ble aldri sunket.

Historisk korrekt seier

Sveinmain hadde et meget godt fotfeste i Norge, og hadde stålkontroll på alle byene. Unntatt Narvik. Takras hadde konsentrert alle sine forsterkninger her og jagde ham ut av byen. Sveinmain prøvde hardt å få det tilbake, men Takras var flink til å bruke sabotasjekort. Peter prøvde å vinne over Trondheim, men nok en gang seiret Sveinmain med sine 6-ere. Takeas hjalp til for å tynne ut troppen og aller helst jage dem ut. Det er nemlig summen av terningene som betyr noe her for seier. 6-ere er ekstra skadelig, ellers jages man bare ut.

Peter gjorde iherdige forsøk på å stanse skipene langs kysten, men slet med å avskjære Sveinmains skip. Men etter hvert så ble det vellykket, og skipene ble både jaget bort og sunket til bunns. Peter likte å ha denne kontrollen over sjøen, men syns det var skummelt med hvor mange kort han hadde igjen i trekkbunken. Det er vanskelig å se, ettersom brukte kort legges i bunnen av trekkbunken.

Kristiansand var svakt bevoktet, så Takras begynte en liten bevegelse sørover som tvang Main til å endre fokus fra nord til sør. Han fikk en sjanse til å ta Narvik, men Takras hadde sprengt broer og lå i bakhold, og holdt dermed fortet. Da ble spillet plutselig slutt, og Norge med Allierte hadde vunnet.

Kampen om Norge var et overraskende flott spill, med flotte bilder på kortene og følelsen av en fin balanse. Takras måtte stokke sine kort en gang, og fikk såvidt startet ny trekning. Peter var nesten i mål med sine kort han også, så dette ble jevnt. Det var ganske vanskelig for alle parter å fullføre planene sine. Alt i alt var dette en god opplevelse, dog reglene var vanskelig å sette seg inn i.

Se så kjekt vi har det!

De fem som ikke fikk være med på ’slaget om Norge’ hadde hørt mye kjekt om ’Funkenschlag’. Selv om ingen hadde spilt det så mye før, gikk de i gang med å spille. Iberia-brettet ble valgt. Ressursmessig litt forskjellig fra grunnspillet, med høyt innslag av kjernekraft og få ’grønne’ kraftverk. Den spanske solkysten ble valgt vekk, og det var tid for å trekke startspiller. Kim trakk fram sin startspiller-app på iphone, men denne ble forkastet av de andre, da den syntes å være partisk i retning av eieren. Det endte opp med mistillit og manuell trekning.

Til å ha spilt spillet så få gangene valgte alle sammen overraskende taktisk gode startposisjoner, og kriget om så vel byer som ressurser.. Skillz satset på monopol innen avfallsbrenning – der müllmeister. Pift og Vegard satset på kull, Kim på olje og kull, mens Ant skaffet seg kjernefysisk kraftverk.

Ikke fullt så kjekt med så dårlige sentraler.

Det kom mange kraftverk med høy kapasitet innledningsvis. Ikke før hadde det blitt sagt ’nå kommer det sikkert bare lavekapasitetskraftverk heretter’ …så kom det bare lave kraftverk. Kim og Skillz hadde brukbar kapasitet, de andre hadde behov for umiddelbare oppgraderinger. Ingen ville ofre seg for fellesskapet, og det ble mye venting og lavt tempo. Black Ant ledet an til stufe zwei, men uten å ha tilstrekkelig kapasitet. Hadde vi hatt mer erfaring hadde vi visst at de laveste kraftverkene skal byttes ut når det bygges i like mange eller flere byer. Det gikk imidlertid flere runder uten at denne feilen ble oppdaget, som ytterligere reduserte farten på spillet.

Kim som hadde oppgaven med å bytte ut fabrikker utbrøt: ”jeg har sett at vi ikke har byttet ut fabrikker på riktig måte”. Siden han ordla seg slik, ble den språkrådsassosierte Skillz straks på hugget og analyserte språkbruken dit hen at dette var en bevisst handling. Nok en gang bevret spillelokalet av mistro og mistillit. Fakta er i hvert fall at denne utelatelsen i sterk grad favoriserte Kim, og da strufe drei ”plutselig” inntrådte kunne han innkassere en meget ufortjent seier. (eller var det egentlig først da Sveinmain tok en visitt fra Kampen om Norge til sitt hjertespill at feilen ble oppdaget?)

Fabrikk(u)ansvarlig Kim

Funkenschlag var et kjekt spill, og alle sammen var enige om at de vil prøve det en gang til med riktig administrasjon av tilgjengelige fabrikker.

Etter en stor krig må ting bygges opp igjen. Peter, Main og Takras brukte derfor den siste tiden til å bygge opp byene igjen i The City. Dette er et meget kjapt spill, og med bare grunnleggende forståelse av tysk så er det fullt spillbart selv med tysk tekst. Man trenger bare å vite forskjell på «trenger» og «tillater», ellers er det rett frem. Det lønner seg å ha spilt det før, for det er først underveis at man forstår viktigheten av kombinasjoner for å skaffe poeng. De første 3 rundene var uten dramatikk, men plutselig var Main ute og skaffet poeng. Takras sparte til et 11-bygg, noe som koster hele hånda, og fikk plutselig 20 poeng hver runde. Men det var for sent, for Main var oppe i over 50 på den tid. Peter hadde ikke helt fått grep på kombinasjonene før halvveis, men fikk seg 8 poeng på ett bygg og klarte derfor skaffe seg litt.

The City kan helt fint finnes frem som en filler. Bare ikke bruk for lang tid til analyse, så er det et meget kjapt spill hvor alle velger kort samtidig.

Skillz, Kim og Takras tok sammen «Etne» tilbake over fjorden. Ned i det dypeste dyp av en restaurant fant de et meget godt egnet spillebord med barstoler i riktig høyde for spilling. De hadde med seg mange spill, og valget falt på Potion Making: Practice. Uten utvidelser, da spillet muligens tar lenger tid. Tid er knapp på ferja, så det ble med grunnpakka. Kortene er meget vakre å se på, men de kan samtidig virke forvirrende. Kim hadde en hard tid foran seg og klarte ikke se forskjellen på ingrediens på midten av bordet, oppskrift på hånd og resultat foran spillerne. For ham var det bare hele kortet til enhver tid. Dette ødela for spillopplevelsen, men Skillz og Takras hadde ingen problemer med å skape oppskrifter. Det var en treg start, men det kom seg etter hvert. For Takras var dette en av de tregere runder med Potion Making, men det er likevel en fin filler for flere spillere. Jo flere spillere, jo større er sjansen for at noen har det riktige kortet på hånd. Spillet ble avsluttet før tiden, og det var meget jevnt mellom Skillz og Takras. Usikkert hvem som hadde vunnet, men det betyr jo egentlig ikke så mye i det store og hele. Se video om spillet 🙂

2 kommentarer til «Kampen om Norge og Funkenschlag»

  1. hahaha, jeg lo så tårene trillet da jeg leste Funkenschlag referatet! All ære til forfatteren! 😀 😀 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: