I’ve got a Ticket to Ride! På min iPad!

Dette er et spill alle burde ha kjennskap til. Det er ikke veldig gammelt, men har allerede kommet ut med flere utvidelser og andre utgaver. Og lett tilgjengelig, ikke minst! Days of Wonder, som står bak spillet har hart det tilgjengelig på nett helt gratis i en prøveperiode, og for en engangssum kan du spille så mye du vil. Dette var veldig godt gjennomført, og det var veldig enkelt å finne motstandere. Plutselig dukket det opp på iPaden, og forventningene var store. Endelig slapp jeg ha en PC for å spille det online.

Når du starter opp spillet så er det en flott meny som viser seg, sammen med flott musikk som setter deg i den rette sinnstemningen. Jeg spiller helst med musikk og lyder, for det passer så godt inn og effektene er gode. Det er altså en fryd for øyet og estetisk godt. Tommel opp til Days of Wonder som virkelig ikke liker å gjøre ting halvhjertet.

Som basispakke så får du tilgang til vanlig Ticket to Ride. For noen kroner ekstra kan du kjøpe alle utvidelsene til USA-kartet, eller du kan investere i Europa- og Sveits-utvidelsen. Tviler ikke på at vi kommer til å se andre utvidelser etter hvert, for dette har vist seg å være svært populært på nettet.

Og det er noe av det fine med det, det er lett å finne motspillere, fordi dette kobles opp mot datavarianten av spillet. Du kan altså spille mot de som ikke har iPad. Og selvsagt kan du spille rundt bordet ved å sende iPaden frem og tilbake, eller spille mot dataen.

Det er lett å spille på nett. Du velger et kart du ønsker å spillere, antall spillere og trykker start. Da blir du sendt til en lobby hvor du kan se dine motspillere etter hvert som de dukker opp. Og her kan du vente en stund avhengig av hvilket kart du velger. Sveits, for eksempel, har ikke så mange spillere. Big Cities og Mega derimot, der finner du fort motspillere. Dette er det minst gode med hele spillet. Det burde cært en enklere måte å se tilgjengelige spill på. Eksempelvis se spill først, og velge kart deretter ut fra tilgjengelige spill. Det samme problemet er på Xbox, her må du først velge kart, så finne motspillere. Men det er vanligvis kjapt på USA-kartene.

Men så kommer vi til selve kjernen i appen, nemlig spillet i seg selv. Her får du en fin oversikt over hele kartet med flott grafikk på både kartet og menyene rundt. Alt du trenger å vite er opplyst for kjapp oversikt, og du får gode påminnelser på når det er din tur. Aller først skal du velge destinasjonskort. Dette gjør alle samtidig, og spillet begynner så snart alle har valgt. Her skjer alt i sanntid, så du kan ikke ta ett trekk og så gå fra iPaden en stund. Da vil de andre vente på deg, og etter hvert blir du erstattet med en robot i spillet. Heldigvis går det kort tid før det er din tur igjen, vanligvis under et minutt.

På toppen finner vi alle spillerne, hvor mange kort de har, hvor mange destinasjonskort de har trukket og hvor mange vogner som gjenstår. På høyre side ligger tilgjengelige vognkort på rekke, med en trekkbunke underst. Under der igjen ligger trekkbunken for nye destinasjoner, og du må bekrefte etter du har trykket her, i tilfelle du bommet, siden dette er potensielle minuspoeng. Nederst finner du dine egne kort og egne opplysninger. Trykk på destinasjonskortene dine for å lett se hvilke byer kortet gjelder for. I tillegg er alle byene dine lyst opp med grønn farge så du enkelt kan se hvilke byer du må fokusere på.

Days of Wonder har gjort sitt ytterste for å gjøre dette spillet så pent som mulig, og ikke minst kjapt og enkelt å bruke. Det jeg savner er jo muligheten for å spille turbasert, eller «asynkront» som det så fint heter. På iPhone-versjonen kan du gjøre nettopp det, og ta et trekk i ny og ne akkurat som det passer deg. Når de andre er ferdig med turen sin, så får du en liten notis om det (om du har valgt det) og du kan gjøre ditt trekk. Nå eller senere. iPhone-versjonen snakker riktignok ikke med online-utgaven av spillet, så du kan ikke spille sammen med en som bruker PC eller iPad. Og det er jo tross alt mobilen man har med seg på tur uansett. iPaden setter man seg ned med og kjører et spill. Det tar som regel ikke mer enn 15-20 minutt for et spill med 3 spillere.

Jeg er meget fornøyd med spillet. Ticket to Ride er jo et artig spill å ha, og det fungerer også fint om man sender iPaden frem og tilbake i såkalt hotseat-modus. Når du er ferdig med turen din, skjules kortene dine, og neste spillers portrett dukker opp så du ikke kan se deres kort.

Musikken og lydene er som nevnt gode, men det spørs hvor lenge du orker å sitte å høre på tuting og lett pianomusikk som fra tatt fra saloonen i en westernfilm. Jeg har ikke noe problem med det når jeg har litt dødtid og ikke sjenerer noen med lyd. Siden spillet ikke kommer med alle brettene er det slettes ikke dyrt å anskaffe seg. Utvidelsene kan du ta etter hvert, eller bare la være. Det er gratis å spille etter du har kjøpt det, det er ingen månedsavgifter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: