Neuroshima Hex for iPhone/iPod/iPad

Året er 2050. USA er i ruiner etter en apokalyptisk krig mot maskiner for 30 år siden. Nå er det klaner som står i strid mot hverandre. Du må velge hvilken klan du skal kjempe for, og beseire de andres hovedkvarter for å overleve. Det er drep eller bli drept.

Som bildet sier: Neuroshima Hex!

Dette er ikke et spill som ligger i PGs spillhistorikk, men et som får veldig gode kritikker hos Board Game Geek. Derfor har jeg gitt dette en sjanse for å finne ut hva som gjør dette så spesielt. Og ikke minst – om det fungerer på mobilen. Siden jeg ikke har erfaring med hvordan selve brettspillet føles, må jeg basere alt på mobilopplevelsen. Jeg tar derfor med noen regler for spillet, slik at de kan forstås.

Regler

Det første som slo meg etter å ha prøvd mitt første spill, var at jeg definitivt måtte lese reglene. Det var ingen introduksjon. Jeg ble kastet rett inn i handlingen og inn i en krig jeg ikke forstod. Mange brikker som kunne plasseres, noen som ikke kunne. Plutselig var det initiativrunde 4, 3, 2, 1 og 0, uten at jeg forstod hva som foregikk. Heldigvis fantes en video under ‘hjelp’, og alt var klart.

Spillet er rent taktisk. Brettet består av et begrenset område med hexagonale ruter. Under turen din får du to brikker, hvor du må kaste en av dem dersom du sparer opp til tre. Brikken kan være en av to typer; en du kan legge på brettet, og en som kan spilles øyeblikkelig. Brikker som legges på brettet har to effekter: bonus eller kampenhet. Brikkene i seg selv gjør ingen ting før en kamp oppstår. Denne utløses enten av en øyeblikksbrikke eller om brettet fylles ut.

En brikke er kastet, nå har jeg to igjen.

Enheter består av flere elementer. Initiativpoeng, angrepsretninger og styrke, samt en spesiell egenskap. Initiativ bestemmer hvor tidlig i kampen brikken skal utløses. Jo høyere poeng, jo tidligere i kamp. Kampretningen bestemmer hvilke brikker rundt seg den kan angripe, og om det er nærkamp eller på avstand. Eventuelle bonuser spiller også inn, enten det er for deg eller mot deg.

Målet er å ødelegge motstanderens hovedkvarter. Hovedkvarteret har 20 livspoeng, og kan angripe tilbake under siste initiativrunde. Normalt er det 3 runder pluss runde 0, der hovedkvarteret kommer inn. Bonuser kan øke initiativrundene. Man må hele tiden være obs på disse tallene som står påført på hver enhetsbrikke, samtidig som retningen de kan angripe i. Underveis kan man flytte på egne eller motstanders brikker om man får slike øyeblikksbrikker.

Det er veldig mye som kan gjøres underveis før en kamp begynner, og spillet kan fort snu i begge retninger før striden setter i gang. Spesielt med 3-4 spillere er det vanskelig å forutse hva som kan skje. Taktikken kan minne en god del om Samurai, og det er vanskelig å tenke fremover. Tanken må gjerne være kortsiktig, og spille gode kort, gjerne når du får dem. Det er min erfaring.

God oversikt over de forskjellige brikkene.

Adapsjonen

Siden det er litt vanskelig å sammenligne den fysiske versjonen med mobilen, tar jeg utgangspunkt i hvor spillbart det er. På mobilen fungerer spillmekanismen veldig godt. Grafikken er flott presentert, med lette kontrollere og et forståelig grensesnitt. Hvis man først gjør feil, så er det mulig å angre – akkurat som i virkeligheten (hvis motstanderne tillater det, selvsagt). Det jeg savner, er muligheten å spille over nett. Den eneste måten å spille på pr. dags dato, er å gi telefonen til hverandre, eller spille mot datamaskinen. Dataen gir en ok utfordring og har flere vanskelighetsgrader, men den gir ikke følelsen av noe organisk og uforutsigbart.

Korte spill er fullt mulig, og det er lett å pause, enten man blir avbrutt eller bare ønsker å gjøre noe annet. Man trenger da iOS 4.1 eller høyere for dette. Musikken passer til spillet og gir en god stemning, men kan dessverre fort bli kjedelig å høre på.

Ellers føles det som det er ganske lite innhold. Man kan velge mellom Quick Game og Custom Game, hvorpå sistnevnte tillater opptil fire spillere, og den første er kun deg mot en data. I tillegg kan man lese reglene. Egentlig så er det slik med de fleste brettspill, men en flerspillerdel er noe jeg virkelig savner. Spille med venner eller ukjente over nett. Og når et spill er over, er det ingen statistikk over noe som helst. Bare hvem som vant og tapte. Det føles litt flatt.

Konklusjon

Spillet er som nevnt meget taktisk, og endringer kan skje underveis avhengig av hvilke kort motstanderne sitter med for hånd. Hvis man er tilhenger av spill som Samurai og Medina vil dette passe godt inn. Etter å ha prøvd mobilutgaven, tenker jeg at dette kan være et flott spill å ha i fysisk utgave en kveld i Preikestolen Gamers! Jeg ble virkelig glad i dette spillet, til tross for sine mangler på mobil-versjonen.

Jeg var rød. Og vant.

2 kommentarer til «Neuroshima Hex for iPhone/iPod/iPad»

  1. Nok en god brettspill på Iphone analyse. Vi får putte Neuroshima hex inn på PG-ønskelista. Gleder meg til neste Brettspill på Iphone anmeldelse, i dette for meg, en ny verden:-)

  2. Tilbaketråkk: Spill-o-rama 2011 « Preikestolen Gamers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: