Thebes

 

I dette brettspillet representerer spillerne rundtreisende arkeologer rundt år 1900. Med å foreta utgravinger, holde kongresser og utstillinger samt å samle mest mulig kunnskap prøver de å samle mest mulig seierspoeng. Brettet viser kartet til Europa og Nord Afrika, med 7 byer og 5 utgravningssteder. I løpet av spillet besøker spillerne disse stedene. Reisingen koster tid, det samme gjelder for handlingene som en foretar der. Tiden man bruker blir registrert på et tidsspor som består av 52 uker. Spilleren som ligger sist på dette sporet er den aktive spilleren. Når tidsforskjellene er store, kan det hende at den aktive spilleren kan få flere handlinger etter hverandre. Når man planlegger dette nøye, kan man få mye utbytte.
En tur består av en av følgende handlinger: (reise),ta et kort, bytte kort, ha en utstilling eller ha en utgraving.

 

Man kan reise til den rette byen for å ta et forskingskort der. Dette er kort med kunnskap, reisemidler eller kongresser. Med kunskap øker man sjansene for å finne kunstskatter ved utgravinger, reisemidlene forkorter reisetiden en bruker og kongresskortene generer seierspoeng. Hvert kort angir hvor mange uker man må betale for å få kortet. Et godt kort koster mer tid.

 

På brettet ligger det alltid fire forskningskort. Hvis man ikke vil ha et av disse, kan man reise til Warshau hvor man bytter alle 4 kortene. Dette er smartest hvis man etter turen fremdels ligger sist på tidsoversikten, slik at man kan utføre en handling til. Det er ikke meningen å servere kortene til dine motstandere.

 

I trekkbunken finnes 10 utstillingskort. Disse legges på de angitte utstillingsplassene. Det er max 3 utstillingsplasser tilgjengelig. Det betyr at utstillingene flytter seg eller forsvinner fra brettet når det kommer nye utstillingskort. Man kan kun ha en utstilling med de avbildede utgravingbrikkene i den angitte byen. En utstilling gir seierspoeng.

 

Det er utgravingsbrikker i fem farger. Disse kan man samle i fem områder: Hellas, Kreta, Egypt, Palestina, og Mesopotamia. Hvert område har en egen pose med brikker. Kunskap man har samlet i en farge, sammen med generell kunskap avgjør hvor effektivt en graver. I tillegg velger en så hvor mange uker en vil grave, og disse to faktorene til sammen avgjør hvor mange brikker man kan trekke. Dette blir angitt på et lettvint instrument. Brikkene viser 0 til 7 seierspoeng eller ekstra kunnskapspoeng. Brikker med poeng får man beholde. Jordbrikker går tilbake i posen. I starten av spillet består 50% av brikkene av jord. Etter hvert blir det færre og færre kunstskatter, mens det er like mye jord. Dette gjør det attraktivt å være tidlig ute på utgravningsplassene. Hvert sted kan hver spiller bare grave en gang pr. året. Unntaket er et eget kort som gir en ekstra utgravningstillatelse.

 

Spillet slutter når man har brukt et angitt antall år. Da teller man utgravingspoeng, poeng for utstillinger, poeng for kongresskort, og poeng for majoritet i de 5 kunnskapsfargene. Som i de fleste spill vinner spilleren med mest poeng

 

Vurdering

 

Thebes er et kjekt brettspill, hvor atmosfæren og tema kommer godt fram. Innflytelse på tidsbruk og dermed rekkefølgen krever noe planlegging, og medfører noe interaksjon. Ellers består interaksjonen av å ta vekk kort før andre gjør det, og i striden om majoriteter. Trekningen av nye forskningskort innebærer litt flaks, og trekningen av utgravingsbrikker er egentlig et rent lotteri. Dette siste aspektet er tematisk helt rett, men ikke alle vil like en slik ekstrem flaksfaktor. Vanligvis liker jeg ikke slike spill, men resten av spillet gjør spillet så attraktivt at jeg synes Thebes likevel er gøy.

 

I PG har vi et internasjonalt eksemplar med regler i flere språk. Hvis jeg ikke tar feil finnes det også et opplag med skandinaviske regler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: