Barony og Quadropolis – to gode nykommere?

Da vi 4 baronene i gang i kampen om kongetittelen
Da vi 4 baronene i gang i kampen om kongetittelen

Pift måtte jobbe denne mandagen, og da ble vi det perfekte antall – 4! Sveinmain hadde forberedt Barony fra vår sponsor CHspill(link til høyre på bloggen vår), og Kjell Henrik Quadropolis. Petter og Saulius var begge klare for testing, og dermed satte vi i gang.

Barony – her skal 4 baroner kjempe om utkantene i et rike og bygge landsbyer, byer og festninger for å få mest innflytelse og den beste vil til slutt bli kronet til Konge – og det hele skal være over på under en time?!? 6 ulike handlinger i spillet på en oversiktlig «handout» gjorde det hele veldig overkommelig. Hent forsterkninger, Flytt ridder og evt. kjemp, bygg og få utbytte, oppgrader, dra på ekspedisjon eller lever inn utbytte til kongen og øk poengsummen din.

Startoppsettet - hvor startspilleren Petter(gul) er allerede trengt ned i et hjørne...
Startoppsettet – hvor startspilleren Petter(gul) er allerede trengt ut i et hjørnene…

Petter valgte og bli startspiller, men egentlig er det sistemann i spillet som har fordelen her, da alle setter ut en by hver, mens sistemann(Kjell Henrik) setter ut alle sine 3 før det går mot klokka og førstemann setter sine siste 2 på et allerede for trangt brett. Men fiffig mekanisme ikke ulikt Settlers.

God stemning til tross for mye god "backstabbing"
God stemning til tross for mye god «backstabbing»

Så gikk det pyntelig for seg en stund før brettet ble trangere og trangere og ridderne begynte å nedkjempe andre riddere og landsbyer som var lette og plyndre. Ved dårlig forsvar så ble ridderen/landsbyen fjernet og motstanderen robbet for utbytte. Spillet fløt godt og gikk raskt og plutselig nærmet Sveinmain seg tittelen som viseHertug som er siste stopp før noen skal krones til Konge. Kjell Henrik oppdaget det hele og gikk til angrep på Sveinmains landsby og stjal utbytte fra han. Sveinmain mobiliserte på en annen kant av brettet og gikk til motangrep og stjal utbyttet sitt tilbake. Saulius og Petter prøvde å utnytte situasjonen og kapre sine sårt trengte utbytter ved å bygge ut kongedømmet sitt. En periode på slutten lå alle likt!  Men Sveinmain kjørte et korstog mot Kjell Henrik og la 2 til av hans byer i grus før han kunne levere utbyttet sitt inn til Kongen og ble Hertug og spillet ble avsluttet ut runden.

  1. Sveinmain 81 poeng, 2. Kjell Henrik 71 poeng, 3. Saulius 68 poeng og 4. Petter 66 poeng.

Barony fungerte svært bra og fikk en opplevelsessnittscore på 8,25 av 10. Dette var Marc Andrés oppfølger av suksessen Splendor uten at det lignet i det hele tatt. Men å lage gode spill kan han. Den korte spilletiden, enkelt regelhefte (4 sider) og likevel passe kompleksitet gjorde at dette garantert kommer på bordet igjen i PG.

Vakre brikker og brett!
Vakre brikker og brett!
25 brikker i midten og alle andre 4 brett med 16 plasser. En jobb for Bob!
25 brikker i midten og alle andre 4 brett med 16 plasser. En jobb for Bob!

Så til kveldens andre nykommer: Quadropolis. 25 bydeler kommer opp på et brett, og hver spiller skal hver runde velge 1 hver på tur x 4. Dette skal gjentas 4 ganger så alle til slutt har 16 brikker på et eget brett og vinneren skal kåres. Hørtes det enkelt ut? Det er det ikke.

I Quadropolis er det som kan gjøres vanskelig, gjort vanskelig, eller utfordrende som det også heter. Alle har 4 brikker med valør 1,2,3 og 4 som plasseres rundt hovedbrettet alt etter hvor langt inn på brettet en vil velge brikke til sin by. Denne brikken må så plasseres i samme kolonne på det egne brettet. Bruker en en 2er på en ta brikke nummer to og plassere den i kolonne nr. 2 på eget brett. Når en da skal prøve å få hus inntil parker, butikker og havner inntil industriområder og et rådhus i alle de 4 «bydelene» en har på sitt eget brett er det lett å gå litt i surr. Petter ble vel den som ble mest svimmel, men allerede i 1. runde ødela regelleser Kjell Henrik strategien sin da han tenkte litt feil. På toppen av det hele må en ha nok menn og «energikuber» til å drive butikker, hus og fabrikker som en får underveis. Men får en for mange blir det minuspoeng og mangler en så blir det ingen uttelling.

bbbb
Du får inn menn og energi øverst i venstre hjørne, og må bruke det som er nederst i høyre hjørne for å aktivere brikken og innkassere evt. poeng.
Byen begynner å ta form!
Byen begynner å ta form!

Alle puslet på med eget brett og hadde mer enn nok med å lage sitt eget Quadropolis. Saulius hadde noen menn for mye, mens Petter manglet både menn og energikuber og fikk lide for det. Likevel ble det temmelig jevnt i toppen. Sveinmain klarte å trekke det lengste strået denne gangen. 1. Sveinmain 60 poeng, 2. Kjell Henrik 52 poeng, 3. Saulius 51 poeng og 4. Petter 27 poeng.

Quadropolis var intenst, men likevel en god spillopplevelse. 7 av 10 i gjennomsnittsscore! Alle klarte å holde tempoet oppe og spilletiden var på en drøy time. Mange parametre og mye og tenke på, og ja, det går an å bygge seg en fin by med parker og butikker, og få de på rett plass også – selv om vi spilte med basic reglene. Vi må nok gå noen runder før vi prøve expertreglene…

Vinnerbrettet
Vinnerbrettet: 10 p for blokka, 4p pr. park, 13 for havna, 7p+4p for fabrikkene, 14p for butikkene og 4 for rådhuset + noe jeg har glemt i farten.

Etter Quadropolis var det på tide å spille en braincooler før vi alle skulle hjem og prøve å sove. Las Vegas kom frem fra skapet og vi satte igang. Her skal vi prøve å få mest innflytelse og penger fra 6 ulike kasinoer i Las Vegas. Saulius klarte i første runde å få null penger og klagde godt på at terningen ikke gikk hans vei. 4 runder senere hadde han 580 000! Tror ikke han tapte en duell og han vant overlegent. Vi andre kjempet hardt om 2. plassen. 1. Saulius 580 000, 2. Sveinmain 420 000, 3. Petter 410 000, 4. Kjell Henrik 400 000.

Knallhard duell om 80 000 dollar!
Knallhard duell om 70 000 dollar!

Las Vegas blir kjekkere og kjekke som en god avslutter på en lang kveld – så også denne gangen. 4 fornøyde fyrer kunne forlate Grotten og nyte smaken av en varm sommer – helst med mye spilling…

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: