Monday Automania

Pift og Black ant i gang med bilproduksjonen sin.
Pift og Black ant i gang med bilproduksjonen sin.

I juni 2015 valgte Preikestolen gamers og støtte sitt første Kickstarterprosjekt noensinne. Vi ville gjerne hjelpe gode norske spillgründere og gjennomføre deres store prosjekt – Automania. Mandag den 28. september fikk Sveinmain pakkelapp i posten og Automania dukket opp! Litt overraskende da en egentlig hadde avtalt henting på SpillOrama, og dermed kr. 150 i porto tapt. Men, ikke alle kan få med seg alt. Sveinmain fikk 30 minutter med intens regellesing før PGs testpanel ankom Grotten denne mandagen. Det var god plass og mye luft i regelheftet, men alt var desverre ikke like godt forklart – mer om det senere. Ant og Pift dukket opp og 3 spillere var perfekt for en generalprøvetest av spillet.

Flott brett med båter som bringer bilene til kontinentene.
Flott brett med båter som bringer bilene til kontinentene.

I Automania over 4 runder skal en produsere biler, for så å selge dem på enten det amerikanske markedet som gir penger, eller det europeiske markedet som gir seierspoeng. Desto mer prestisjepoeng bilen er verdt, desto større sjanse for å få mest poeng eller penger på markedene. I begynnelsen er det lite prestisje, og bilene scorer lavt. Men etterhvert så bygger en opp produksjonslinjene sine med sikkerhet, miljøvennlig, motor eller fartsenheter slik at bilene blir mer verdt. I tillegg kan en jazze opp bilene sine med terninger, spoiler eller eksosanlegg. Måten å gjøre dette på er at en setter ut menn(meeples) for å hente inn brikker og samtidig å produsere biler. Alle har 6 stk hver, og velger en en handling som en annen har valgt

De 3 ulike produksjonslinjene: Familiebil, bybil og sportsbil
De 3 ulike produksjonslinjene: Familiebil, bybil og sportsbil

så må en stille med 2 menn for å få gjort jobben, osv. Mennene har også en restefunksjon som enten gir penger, eller gir bilen mer prestisje om en ikke har mye flere valg å gjøre med mennene sine, noe som er bra! Når alle er ferdige trekker en seg og kan da velge om en vil bli startspiller i neste runde. Her er det også laget slik at om en ikke velger å starte først neste runde kan en få fordeler. Det er også lagt inn kriteriekort som en kan trekke som gir spillerne poeng hvis en kan produsere biler som inneholder visse kriterier. Det var vel mekanismen sånn cirka i grove trekk.

Tøffeste oppdragskortet av dem alle!
Tøffeste oppdragskortet av dem alle!

Sveinmain satset på å ta ledelsen og gikk for poeng i Europa. Pift satset litt på begge, mens Black ant satset på Amerika og penger, som en må ha for å bygge biler. Black ant klarte med dette både i runde 2 og 3 og produsere flere biler enn både Sveinmain og Pift. Pift lå sist og kunne dermed få fordelen med å styre markedet, dvs. hvilke bildeler som kommer inn på markedet som alltid består av 3 av 5 ulike produksjonslinjer. Har du disse 3 i fabrikken din scorer du godt med prestisje på bilene dine, har du de 2 som ikke er der blir det mye mindre. Ant rykket mer og mer i fra, og det var etterhvert ingen tvil om hvor seieren skulle gå. Å sabotere for Black ant var nesten umulig i spillet, og han spilte godt. Spenningen var da om Pift kunne ta igjen Sveinmain. Men etter siste runde nådde han ikke helt opp og tapte. 1. Black ant 87, 2. Sveinmain 65, 3. Pift 60.

Hvordan var Automania?

Her er dommen fra PGs testpanel! O: Opplevelse, T: Tid, M: Mekanikk, U: Utseende
Her er dommen fra PGs testpanel!
O: Opplevelse, T: Tid, M: Mekanikk, U: Utseende

Spilletiden med oppsett og regelforklaring var for oss nesten 3 timer. Det går nok mye fortere når vi har fått spilt det noen ganger, uten at jeg kan si hvor fort.

Regelheftet: Sveinmain så at det lå noen potensielle farer, og sjekket nettet etter norske regler, men fant ingen. Underveis dukket det opp spørsmål som en da måtte anslå da det selv med mye luft i regelheftet ikke var tatt med de vanskelige eksemplene. Kan du når du f. eks. har 2 miljø(gress) i en og samme bilproduksjon score begge disse når det er bare en miljø(gress) som gir poeng i Europa? Kan du jazze opp bilen din med ekstrapoeng med meeples bruke den scoren på å få fullført oppdragskort? Kan du sette ut nøytrale meeples alene på brettet? Når vi gjorde dette måtte vi huske hvem som hadde satt hvor siden en ikke kan sette nye meeples der en selv har satt, kun der motstandren sine står, men må sette ut en mer. Her kunne mer arbeid vært gjort uten at det hadde kostet penger og kalorier. Kan den som trekker seg først velge blant 4 muligheter, selv med kun 3 spillere? Frustrerende, ja,  men vi ble enige om noen tolkninger og var tro mot disse.

Det ble litt tenking og ikke minst telling av prestisjepoeng!
Det ble litt tenking og ikke minst telling av prestisjepoeng!

Så til spillet. Det var kjekt å produsere biler og kjekt med produksjonslinjene som krysset hverandre. En måtte også balansere om en ville selge i Amerika eller Europa. Markedet forandret seg, men likevel følte en at en hadde liten kontroll og plan på hvordan en kunne utnytte dette underveis. Det lønte seg også tydeligvis å satse på en bilsort og få inn terninger, eksosanlegg og spoiler på en slik bil fortest mulig. Da ville denne bilen score høyt og gi deg førstevalg på poeng/penger. Ant spilte bra, men begge oss andre gjorde også det vi kunne uten at vi var i nærheten av å kunne ta igjen vinneren. Dette ble klart allerede tidlig i runde 3, og det var ingen måte vi kunne gjøre noe med dette. Den store spenningen uteble og dermed også den store spillopplevelsen. Det var vanskelig å se noen klar strategi i det hele.

Alt i alt var spillet helt greit. Til å være norsk var det bra, men i den store europeiske sammenhengen et helt gjennomsnittsspill så langt etter en gjennomspilling. Det blir garantert testet av flere så snart anledningen byr seg, for det er ikke hver dag en har norsk ferskvare på brettspillfronten. Så får en se om det faller i smak blant de andre PGerne. Pift(taperen) likte det best 8/10 – noe som er sjeldent og som regel er et kvalitetstegn.

Sølvbrettet med 3 oppjazzede biler!
Sølvbrettet med 3 oppjazzede biler!

En kommentar til «Monday Automania»

  1. Ser at dere har noen regelspørsmål, så tenkte jeg skulle svare på dette.
    1) Man kan bruke markedsføringsfeltet til å nå kravene på et oppdragskort (se under «Marketing space» på side 5 i regelheftet).

    2) Når du produserer en bil, beregnes popularitetspoeng etter hvilke demands som er matchet. Du skårer altså ikke flere poeng dersom du har flere slike maskiner på samlebåndet. Dersom det derimot er to like demands i markedet, vil du skåre for to maskiner, slik det er beskrevet under «Double demands» på side 4.

    3) De nøytrale arbeiderne kan brukes akkurat som dine egne arbeidere. Men som vi skriver på side 3 i reglene, er det et lurt tips å ikke sette de nøytrale alene på et aksjonsfelt, nettopp for å unngå at man glemmer hvem som plasserte hvilke. Siden arbeiderne fungerer identisk, kan du, hvis du går tom for egne arbeidere, bytte ut nøytrale arbeidere med andre egne arbeidere (for eksempel de du måtte ha plassert på sponsor- eller markedsføringsfeltet).

    Og her er noen generelle strategitips: Det kan være en ok strategi å satse mye på én biltype, men da blir man fort begrenset av hvilke aksjonsfelt (og brikker) man kan velge. Man trenger heller ikke bestandig ha de beste bilene, man kan komme langt med å produsere billige, middelmådige biler. Men det å planlegge med tanke på etterspørselen som kommer de neste rundene er veldig viktig. Og hvis man klarer å bruke denne informasjonen til å planlegge for i hvilke runder man lettest kan fullføre oppdragskort, har man kommet langt. Men ikke noe av dette er særlig lett første gang man spiller 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: