Bremerhaven og Amerigo

Alle handlingene med kortene utplassert. Tid for avsløring.
Alle handlingene med kortene utplassert. Tid for avsløring.

Verken spysyka eller andre ting kom i veien for mandagstreff i Skill Hill, og Kim var giret på Amergio, mens Takras var giret på Bremerhaven. Ved å gå for «hurtig»-reglene til Bremerhaven tenkte vi at vi kunne rekke begge deler, så vi satt i gang. For å unngå å doble arbeidet, låner vi litt fra Nappetos flotte Spilte spill-blogg:

Spillet går over et antall runder, et fast antall i speedversjonen, variabelt i den fulle versjonen. Hver runde begynner med at spillerne etter tur gir bud på ulike felter, som er ordnet i tre rader, ved å legge ned et kort på feltet, med baksida opp. Man kan legge flere kort på samme felt, selv om det ligger kort der fra før. Hver spiller har fem kort, i utgangspunktet med verdi fra 1 til 5 (disse kan oppgraderes til høyere verdier i løpet av spillet). Når alle har lagt ned sine kort, ser man hva som er budt, og den som har budt mest, får gevinsten i hvert felt. I første rad kan man vinne en bygning som man senere kan bygge, man kan kjøpe byggehandlinger, man kan oppgradere kortene på hånda, man kan påvirke prisen på handelsvarene, og man kan endre startrekkefølgen. I andre rad kan man få inn skip med handelsvarer eller passasjerer til sin egen havn. Men det er bare plass til tre skip, og skipet blir liggende et fastlagt antall runder, så man må velge med omhu. Det går selvfølgelig an å by på et skip man ikke har plass til selv, bare for å hindre en motspiller i å få tak i det. I tredje rad får man inn biler eller tog som kan hente varer eller passasjerer. Det er plass til fire slike, og de blir også liggende noen runder, så det kan bli fullt. Når de drar sin vei, får man betalt for varene, i henhold til gjeldende prisliste. Da gjelder det å ha kontroll over den selv, så man får best mulig pris. Hvis bilen må kjøre uten full last, blir det minuspoeng.

Rekkefølgen på budrundene. Ikke nødvendigvis best å være først.
Rekkefølgen på budrundene. Ikke nødvendigvis best å være først.

Mekanismen med at lastebilene blir liggende i flere runder selv om kravene er oppfylt virker ganske merkelig. Hvorfor det er slik er åpenbart, men det er ganske fjernt fra tematikken i spillet som handler om å levere kontrakter innen fristen. Men hvis alle kjøperne har satt en spesifikk leveringsdato så er det vel greit. Skillz ble en mester i å oppgradere kortene sine til sterkere kort, mens Kim og Takras slåss masse om å prøve å få inn sine kort også. Nappeto ble derfor sittende med dårligere kort, men mange ledige plasser å bruke dem på for å få inn båter og kontrakter. Skillz hadde tidlig god kontroll på stjernene sine, som i slutten av spillet skal multipliseres med pengene du har igjen. Resultatet av det er dine sluttpoeng. Men det hjelper ikke å ha en god begynnelse, for det kumulerer nemlig ikke, den viser bare din høyeste score til nå. Hvis du får til en god score til slutt, så har du seieren i lomma.

Skillz levde lenge på å ha sterke kort, men det var stort sett det han hadde. Ikke hadde han kontrakter eller skip i noen runder, og havnet dermed litt bakpå helt til siste runde da han tenkte å kapre mange skip. Men bløffing og dobbeltspill fra andre ødela fort de planene. Det samme gjaldt for Takras som hadde mange penger men få stjerner, og klarte ikke å øke det den siste og kritiske runden.  Nappeto hadde svake kort, men kom sterkt tilbkae mot sluttrundene og på sluttellingen. Her var det Kim som hadde gjort det best og fikk flest poeng, med Nappeto like bak.

Bremerhaven var ikke et komplisert spill og hadde en interessant bløffemekanisme i budrunden. Men budene er også handlingene dine, så du vil helst ikke sløse dem bort på ingenting. Men vi spilte altså kortutgaven hvor vi starter med alle områder på midten åpnet opp og en tilfeldig bygning hver. Spiller varer i nøyaktig 10 runder før det er over, mens i den lengre utgaven er det variabelt hvor langt spillet blir, samt at det skjer diverse tilfeldige hendelser på veien, for eksempel piratangrep. Å starte med tilfeldige bygninger er en fryktelig måte å gjøre det på, for det blir veldig ubalansert allerede da. Men vi fikk en følelse av spillet, og ingen av oss kunne egentlig tenke oss å spille fullutgaven, da spillet føltes repetativt ut og uten særlig følelse av progresjon. Skaff varer, oppfyll kontrakter. Og så til slutt – ferdig. Auksjonsdelen er det sterkeste med spillet, men det er ikke sterkt nok til å rettferdiggjøre 2 timers spilletid – og det med kortutgaven.

Rundene
Rundene

Og det var ennå tid igjen til Amerigo. Kim (Kim, altså) gikk gjennom regelforklaringen og alle fulgte nøye med. Det var først etter at Nappeto begynte å stille spørsmål om spillet at det ble avslørt at han hadde spilt det før, og det hadde også Takras. Skillz ble altså underdogen her og han hadde mange spørsmål. Amerigo er et spill fra Stefan Feld, og det betyr at det meste av det du gjør gir poeng. Vi skal seile med skip, kolonisere forskjellige øyer, bygge ut på dem og skaffe kontroll over råvarer. I tillegg må vi bekjempe pirater hver runde, ellers vanker det minuspoeng. En runde består av 7 faser, men hvilke handlinger som blir tilgjengelig bestemmes av et kubetårn. Se bildet til høyre. Hver runde starter med blå fase. Alle kubene slippes oppi tårnet, og det som kommer ut dikterer hvilke handlinger som kan brukes. Tårnet kan teoretisk bestå av alle typer farger siden det legges oppi kuber fra alle fargene helt fra starten. Handlingene er som følger: blå er seiling, sorte gir kanoner, røde gir skjøter, brune teknologi, grønne bygger ut, gule kjøper råvareavtaler og hvite er en slags joker.

En rød koloni og røde bygninger.
En rød koloni og røde bygninger.
Kartet på slutten
Kartet på slutten

Du kan bare velge én type handling hver runde, og må hele tiden bedømme sannsynligheten for at du får riktig farge senere. Det er 7 av hver farge, så det er enkelt å telle, men risikoen er ikke alltid lett å bedømme. Du må hele veien tenke på det, eller ta den «trygge» ruten og gjøre handlingene ut fra det som er mest. Takras hadde tatt fordelen med å gi alle andre spillere enn seg selv +2 kanoner i piratenes favør. Dette merket de hardt, spesielt i begynnelsen når 3 +4 kanoner var det første de møtte. Hele summen må bekjempes, ellers går det i minus.

Over halvveis merket Kim at vi hadde spilt med en regel feil. Vi skulle fått poeng for bygningene våre med en gang de ble bygget og ikke først når øya var ferdigstilt. Dette gjorde at alle holdt tilbake med utvidelser for å sikre seg å blir den som ferdigstilte øya, og det var svært mange ledige plasser. Da vi ble gjort oppmerksom på feilen, så startet et rush om å få plassert ut bygninger overalt og endret taktikken drastisk. Dette gjaldt for alle sammen, så vi tror ikke det ble noen av oss som spesifikt fikk dårligere kår. Og etter 5. og siste runde var det over. Takras hadde sikret seg en ørliten ledelse i sluttellingen, men så spurte Skillz om Nappeto hadde husket sin 7-poenger-utvidelse. Det hadde han ikke og snek seg rett foran Takras.

Amerigo er et kjekt spill som krever en gjennomgang før man vet hva man skal gjøre. Men det er et artig spill med mange taktiske valg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: