What does the ant say?

Hvis du lurte på hvordan feremoner ser ut som, look no further.
Hvis du lurte på hvordan feremoner ser ut som, look no further.

Som små maur vrimlet det inn en deltaker etter en annen i Kims kasserne denne mandagen. Skillz hadde forberedt spillet Myrmes som handler om maur, så til og  med Nappeto hadde blitt lokket fra Broen (i hvertfall sendetiden). Ellers var arbeider Takras og soldat Skillz på plass, mens pleier Kim hadde satt frem godis og kaffe.

What does the ant say? Krrrf-krrrf-krrrf-krrrf! Kr-kr-kr-krrrrf! Maurkoloniene er satt opp i konkurranse mot hverandre. Hvem styrer den beste kolonien? I Myrmes må vi styre mange ting som kan føre til seier. Produsere larver, trene soldater og arbeidere, utforske hagen, drepe insekter, finne ressurser og spre feremoner, pluss litt til. Men det er et lite problem: alle arbeidere og soldater som sendes ut i hagen – de dør etter å ha gjort det de skulle!

Skillz hadde et godt grep på brettet, men det hadde alle andre også - unntatt Kim
Skillz hadde et godt grep på brettet, men det hadde alle andre også – unntatt Kim

Her er det veldig mye du har lyst å gjøre på en runde, men alltid bare én ting til, én til soldat eller én pleier til overs. Men slik går det ikke. Og til slutten av hvert år så må du ha nok mat i forrådet til alle maurene dine – det er nemlig vinter. Alle unntatt Takras hadde testet spillet en runde fra Spill-o-rama, men ingen visste egentlig hva som var lurt. Skillz og Kim kjørte nesten identisk løp helt i starten, mens Nappeto og Takras gjorde hvert sitt.

Skillz var tidlig ute med å spre feremonene sine langt, mens alle andre begynte forsiktig rundt sin egen koloni. Foreløpig var det ingen problem for noen av oss, men alle følte de kunne gjort det litt bedre neste gang. Kanskje ikke optimal strategi, men det er kanskje sånn spillet skal være, for slik var det hele tiden.

Etter mye om og men så var det tid for slutten. Det er ikke noe sluttelling i dette spillet, det er bare å se hvem som har mest poeng når alt er gjort. Takras snek seg til seier med eneste fullførte 12-poenger. Han hadde ligget bakerst hele første halvdel av spillet. Det var et meget tett løp hele tiden og det var ikke rom for feilgrep.

Queen of the Ant Age
Queen of the Ant Age

1. Takras 73, 2. Kim 69, 3/4. Skillz/Nappeto 59 – ingen tie-breaker.

What does the ant say? Ååååårh… Neeeeei…. Uuuuggh….. Men dette var et godt spill med mange ting å tenke på. Flotte komponenter, lett å få med seg reglene og fin flyt i spillet. Men ellers var det en del nedetid i planleggingsfasen, hvor Skillz og Nappeto fikk tildelt Tenkerne-kortet fra PG-letter. Kan anbefales.

Nappeto + Broen = sant, så da var vi bare 3 igjen. Kings of Air and Steam var neste på bordet. Kim hadde svært vansker med å godta premisset for spillet. Fabrikkene var langt inne i skogen og jernbanene gikk ikke i nærtheten. For å få fraktet gods fra fabrikkene til byene, så bruker vi selvsagt luftskip.

Vi spilte med cut-throat utgaven og spesialegenskapene som finnes. Takras fikk et lavt nummer og kontroll på etterspørselen etter en by hadde fått sitt opprinnelige. Skillz kunne ofte spille ut et ekstra kort i turen sin, men det kostet ham sin normale handling. Kim kunne levere forskjellige varer, men det fikk han aldri brukt.

Kings of Air and Steam
Kings of Air and Steam

Det var lite kamp om ressursene første halvdel. Alle holdt seg til hver sin krok. Utover spillet ble det litt mer kamp mens skipene ble sterkere og jernbanene kunne frakte lengre. Men vi ble oppmerksom på et problem: ubalanserte egenskaper. Egenskapene som folk hadde var ikke særlig balanserte. Takras fikk brukt sin én gang, Kim ingen, mens Skillz et par ganger. Men Skillz brukte sine kun fordi Takras hadde en annen fordel: alltid først! Så lenge det var uavgjort på handlingskortene, så var det Takras som vant tie-breaker. Skillz nummer to og Kim tre, noe som virkelig satte ham i bakevjen. Dette preget spillet sterkt og det var ingen problem for Takras å alltid bli først, spesielt ikke når skipet hans ble tidlig oppgradert og kunne utføre mange spesialmanøvre.

Dette er ikke et dumt spill, men når spesialegenskapene til de forskjellige er såpass ubalanserte som de kom frem denne kvelden, så er det heller ikke gøy, selv ikke for Takras som vant. Kim kom riktignok på andreplass, tross hans ulempe med å alltid være sist. Neste gang blir det uten spesialegenskaper og alle stiller likt, med en startspillermarkør som bestemmer rekkefølgen.

2 kommentarer til «What does the ant say?»

  1. hehe, veldig bra refereat, Takras! 😀 Også enig i din kommentar om «Kings of Air and Steam» – det burde nok prøves igjen uten en låst startspillerrekkefølge.. Det virket svært ubalansert..

  2. Sitat: » Skillz og Kim kjørte nesten identisk løp helt i starten». Hehe, kom som ei bomba… Sikkert for å teste mekanikken:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: