X-Wing og kubeflytting

White power! ... er det lov å si det?
White power! … er det lov å si det?
Flotte farger og fin oversikt
Flotte farger og fin oversikt

Dudududuuuu, duuuuuuuuu, dududu duuu duuuuu, dududu duuu duuuu, dudududuuu! Det er tid for nok en runde med Star Wars: X-Wing! Men før vi kommer så langt så måtte vi innom gode gamle jorden og gjøre et par ærend på vår egen planet. The Great Heartland Hauling Company måtte frem igjen, med like enkle regler som Ticket to Ride, men likevel et helt annet spill. Alfred trengte nesten ingen introduksjon til spillet og alle hjalp til med hva han kunne gjøre og ikke.

Med flere spillere så kommer det et par ekstra lokasjonskort på bordet slik at det ikke blir altfor trangt. Alle kortene har 5 kuber i en farge på seg som blir tilgjengelig for å lastes. Disse kan lastes på sin egen lastebil og senere losses på andre lokasjoner. Så her er det mange valg. Men etter kort tid hadde de fleste valgt å kjøpe billigst og selge dyrest, så vestkanten av området ble meget attraktivt og trangt. Takras kom seg et godt steg videre og nærmet seg vinnergrensen $40 med stormskritt. Men Alfred ville ikke la ham selge varene sine altfor lett og plasserte lastebilen sin i veien. Og uten bensinkort måtte Takras bruke penger på å flytte på seg og ikke få noen kuber. 15 minutter etter start var Hollender plutselig i mål, men Alfred og Takras fikk en tur ekstra. Etter straffen for overskytende kuber endte Takras og Hollender på likeplass, og Takras hadde færrest kuber i avslutningen og vant dermed spillet.

Artig spill i en liten og transportabel eske som gir ganske godt spill på en meget kort spilletid.

Det gikk ikke godt for opprørerne første runde.
Det gikk ikke godt for opprørerne første runde.

Yngstegutt fikk lov til å være litt ekstra oppe, men måtte omsider i seng, men da kom Oscar og slo seg til rette med Star Wars. Reglene forklares ganske greit i dette spillet. Det ble Oscar og Takras vs. Hollender som opprørerne. Det gikk ikke veldig godt for Hollender som etter kort tid mistet alt han hadde, han mistet også kontroll over spesialhandlingen sin pga kritisk skade. Første runde fikk litt lunken mottakelse hos Hollender, men det skulle raskt endre seg med å innføre et Scenario. Neste scenario ble det de samme lagene, men denne gangen hadde Hollender skjult seg blant asteroider og måtte reparere skade. Oscar og Takras skulle finne og eliminere trusselen. Hollender kunne ikke kjøre mer enn 1 og 2-er lengder (mot normalt 1-5) de 5 første rundene. Om han overlevde så lenge, så trengte han bare å stikke ut fra brettet. Oscar gjorde et par feilmanøvre og endte opp på utsiden av kartet med sitt første skip. Det ble erstattet av en vanlig TIE-fighter, men idet Hollender skulle stikke av, hadde Oscar snudd skipet sitt 180 grader og kunne ikke skyte. Hollender kjørte så avgårde og kunne fortelle om hemmelighetene han avdekket hos imperiet. Scenario gir spillet en helt ny dimensjon og anbefales så snart alle forstår grunnreglene.

Med litt skyting fra romskip gikk vi over til enda flere kuber igjen. PGs kolleksjon består ennå av mange uspilte spill som bare venter på å bli sprettet. Hollender hadde forberedt Principato for en tomannsrunde. Dette er fra samme skaperen av Enigma og Eclipse, men det er veldig forskjellig. Hver spiller sitter med hvert sitt fort, i fortet er det plass til banker og for pengeopptjening, mens på utsiden er det gårder og marker. På selve muren er det plass til krigere, riddere og katapulter. Flere ganger underveis får man poeng for å ha størst militærmakt, men da må også hæren ha belønning i form av penger eller mat. Hvordan får du så mat og penger? Jo, du må bruke handlinger, og handlingene er printet på to kort foran deg som du kan bruke. De gir deg gjerne mat/penger direkte, eller tillater at markene dine kan dyrkes og lagres på gårdene, eller at du tjener penger. Du kan også kjøpe militærmakt, eller gjerne litt kunst og kultur – som er den andre måten å få poeng på. Bare to kort? Vel, fellesområdet i midten har også kort som du kan bytte med. Men da kan andre ta det kortet senere. Kortene sirkulerer, og etter hver runde forsvinner et kort og et nytt avsløres. Slik går resten av spillet.

Enkel oversikt i eget slott
Enkel oversikt i eget slott
En kube her og en kube der
En kube her og en kube der

Hollender var flink til å skaffe seg pengeinntekter, men han hadde ingen banker å plassere dem i. Takras hadde begge deler samt et godt grunnlag for å lage mat. I tillegg holdt han på katapultkortet sitt i flere rundet og produserte 2 og 2 katapulter. Men Hollender overrasket med å leie inn mange riddere, som han deretter klarte å belønne i samme slengen. Da vant han en av militærrundene (av totalt 5). Dette gjorde han for å presse Takras, som ikke fikk brukt ressurser på kultur, men bare militær. Hollender var tidlig ute med mye kunst og kultur og tjente dermed mange gode poeng. I tillegg hadde han et skjult mål å skaffe seg noen av disse, som han klarte fint. Det ble en klar seier til Hollender i sluttellingen.

Det var en interessant mekanisme med disse kortene og det var lett å ha oversikt over egne ressurser kontra motstander. Det er bare mat og gull, som plasseres på gårder, banker eller soldater. Til slutt er det kunst og kultur som er dyrt å kjøpe, men som gir direkte poeng på slutten av spillet. I tillegg har hver spiller 2 hemmelige mål, som for eksempel å vinne mange kamper, ha X antall katapulter, ha en samling med kunstobjekter og lignende. Men i motsetning til The Great Heartland Hauling Company, så tok dette spillet altfor lang tid i forhold til hva man fikk igjen for det – godt over en time. Mange runder med oppbygging, handel og enda mer oppbygging. I tillegg så er det litt tenktetid til tider siden kortene i midten veksler underveis. Men artig mekanisme, som ifølge BoardGameGeek passer best med 2 spillere. Den kunne vi se, siden flere spillere ville introdusert lengre spilletid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: