Altfor-få-spillere-spillene!

Stakkars Kaoleena fikk ikke være med på whiskyaftenen dagen før. Derfor ble det invitasjon også neste dag. Men en lørdag på kort varsel, det skal godt gjøres. Heldigvis hadde Takras hele helgen fri, etter å ha planlagt dårlig og plutselig ha helt ledig timeplan denne helgen. Så det ble oppmøte, og 3 trette spillere satt i gang.

Kort, kort og flere kort.

Først ute var Olympus. Ingen hadde spilt det før, så da dømte Kaoleena og Takras dette for et tapt spill over Marog. Han har en tendens til å vinne i uspilte spill. Dette er et worker placement-spill, med sanking av ressurser og bygging av hus og annet. handlingene er fordelt over flere guder, og hver gud har hver sin egenskap, som å sanke inn kjøtt, fisk, korn, øke kunnskap, øke populasjon etc. Det som er unikt her, er plasseringen. Førstemann som plasserer en figur på en gud, får en bonusgode. Nestemann kan velge om han skal være med, eller passe. Da får han ikke den handlingene hele denne runden. De neste som velger å bli med, får en lik mulighet for handlingen, men sterkt redusert i utbytte. Når handlingen er gjort, er den utiligjengelig resten av runden.

Marog kjørte den desidert beste polis

Bygge-handlingen er også flittig brukt. Førstemann kan bygge 2 bygg, mens alle andre som blir med kan velge 1. Dette er et viktig element, for det er kun her at ressursene blir brukt. Det handler altså om å bygge kort fra hånd, og få flest poeng. Det er mulig å krige i dette spillet, men det ble ikke brukt en eneste gang.

Kaoleena følte hun bare var en tilskuer i spillet, en som skulle tape. Og det ble slik også. Marog hadde full kontroll på hva han gjorde, men følte spillet var meget ubalansert. Det er mange forskjellige krefter og bonuser, og om man er tidlig ute å ødelegge for andre, kan det virkelig slå ut i resten av spillet. Dette merket både Takras og Kaoleena godt. De hadde som regel færre handlinger enn Marog, og kunne derfor ikke utvikle seg i samme tempo.

1. Marog 45, 2. Takras 34, 3. Kaoleena 23

Det var vanskelig å vite hva vi følte for spillet. Det var aldeles ikke lett å se hva de andre hadde gjort, og det var voldsomt mange bygg å forholde seg til som nybegynner i spillet. En hel drøss av kort på hånd, samt noen templer på brettet. Det føltes litt tregt. Men en runde til, helst med 4 eller 5 spillere, så begynner vi å snakke. Dette ble for lite for 3 spillere, av mangel på bedre ord, spesielt var det ingen følelse for å behøve å krige med andre.

Meget fargerikt spill, for hele 5 spillere

Tid for Takras-spill. Hornet som nylig ble anskaffet i Math Trade. Her skal forskjellige veps samle seg nektar og bruke det til å lage honning. Rundemarkøren følger et spor, der spillerne foretar seg handlinger x antall ganger, og så er det poengscoring. Det som er stilig her, er at dette sporet er modulært, og kan bli tilfeldig plassert. Kanskje du bare får gjort én handling før neste scoring, eller tre? Fin åpning for variasjon, spesielt når brettet også er modulært, og skaper variasjon.

Den tilfeldige vinner? Kaoleena

Men hva handler det om? Alle spillere har 6 kort på hånd. Kortene er fordelt i 3 grupper, hvor de to kortene i hver gruppe er en trygg handling og en aggressiv en. Dersom to spillere (i 3-mannsspill) velger samme farge, får alle som valgte den fargen i aggressiv handling straff. Lang setning? Jepp. Vi flytter på vepsene, samler altså nektar, og slåss om å ha flertall honning i bikuben før scoringen trår til. Kaoleena spilte helt tilfeldige kort i begynnelsen av spillet, og vant til seg den første bikuben. Hun var veldig uforutsigbar av den grunn. Men så ble hun seriøs etterpå.

Takras og Marog fikk de neste kubene, og Takras og Kaoleena de neste. Men så kom den siste, og den fikk Marog. Det ble ingen vinner på grunnlag av antall kuber som ble eid, men honning som ble levert. En fin seier til Kaoleena, som spilte helt tilfeldig mange ganger i spillet.

1. Kaoleena 12, 2. Takras 10, 3. Marog 8

Hornet var vanskelig å bedømme. Det er ingen flaks involvert her, bare handlinger mot handlinger. Marog ble ofte offer for straff, fordi han ofte spilte aggressive kort, og var selvsagt ikke alene i den fargen. Det var en artig vri på terningkast, rett og slett å kaste noen brikker opp i luften, og om den grønne siden kom opp, var det suksess, ellers feil. Takras glemte hele tiden at det var scoring neste runde, og hadde ikke plassert noen veps i noen av de to siste kubene. Vi følte dette trengte flere spillere for å bli ordentlig interessant. Og det er kanskje derfor spillet støtter hele 5 spillere?

Marog og Takras følte sin mursteinspyramide var finere en spillets
Pyramidedelene skal frem til konstruksjonsstedet

Et siste spill måtte til, og det valget falt på Giza, som Kaoleena har lengtet etter å få spille, etter å ha ligget urørt siden hun kjøpte det. Reglene ble lest veldig krøkkete fra diverse steder i regelheftet, og verken Marog eller Takras forstod noe som helst i hele første fasen, med full forvirring på stemmefasen og handlingene som var tilgjengelige, og som stadig endret på seg av hva de tillot. Fasen ble annullert to ganger, da vilkårene endret seg etter ytterligere forklaring og forsøk på å gjøre handlinger.

Bare toppen manglet

Målet med Giza er å bygge en stk pyramide. Det er altså viktig å være den som bidrar mest til byggingen, og vi skaffer oss poeng ved å delta og ofre mat og arbeidskraft, og ikke minst til pynten av pyramiden så snart den er ferdig. Hver runde skal det foregå en budrunde, hvor en pyramidebit skal fraktes videre av de arbeiderne som står der. Runden foregikk i feil rekkefølge, og spillet fikk en helt annen vi etter en fase. Men denne gangen spilte vi videre, etter å ha spilt helt feil i 3 faser. Dette spillet ble vanskelig å få oversikt over.

Men så løsnet det, og i slutten av runde 1 hadde vi nesten full kontroll. Poengene lå tett, men Kaoleena hadde en tendens til å ligge foran. Pyramiden nærmet seg slutten, men verken Takras eller Marog hadde nok mat til å bære den nest siste biten i mål. Det ble en felles innsats for å få den i mål, men det gikk på bekostning av å ikke få plassert toppen av pyramiden før spillet var omme.

Fornøyd med å vinne «sitt» spill

1. Kaoleena 57, 2. Marog 45, 3. Takras 44

Dette var i utgangspunktet et meget kaotisk spill, men var egentlig veldig enkelt å forstå. Neste gang det spilles så sitter reglene, og da blir det bedre! Men dette ble en kveld der alle spillene ble for enkle. Særlig Giza hadde denne fornemmelsen, siden alle ville ha stenene videre, og det ikke oppstod noen konflikter. Kaoleena vant med kjempegod margin, og det lønner seg å forstå alle reglene her. Giza fikk litt lunken mottakelse i kveld, men alle spillene bør prøves på nytt. Det virker som de er designet for full bemanning. Ser frem til det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: