Verdensherredømme og slag på åpent hav

Hele 9 spillere hadde tatt turen til Marog og Karolena denne mandagen, og Saulius hadde reist tidligere hjem fra ferie kun for å rekke en kveld med Gutta i PG. Sammen med Kim som også hadde reist langt fikk disse dermed velge spill. Saulius hadde forberedt Imperial 2030, mens Kim ønsket seg Serenissima. Hollender og Ant hadde veldig lyst på Imperial 2030, og Sveinmain hev seg også på selv om han aldri hadde mestret vanlig Imperial. Men denne gangen kom det spontant at han skulle gjøre det bedre siden Peter ikke var representert ved bordet, da han satt på Serenissimabordet. Men vips så dukket Peter opp til stor latter fra alle etter en utmerket timing fra Peter, og han var også klar for Imperial 2030 til Sveinmains store skrekk og de andres glede.

Så bar det i gang. Saulius var Kina, Peter Adolf var selvsagt EU, Hollender India, Ant Brasil og Sveinmain Russland. Alle gikk vi i gang med å utvikle landene og håve inn litt utbytte slik at en igjen kunne investere. Noen prøvde å kuppe andres land (les: Peter) men de ble kjapt kjøpt tilbake med de nye investeringsreglene som 2030 avviker fra vanlig Imperial. Ant så sitt snitt i å kuppe Usa, og satt på 2 nasjoner som selvsagt var perlevenner. Main og Peter investerte i EU og Russland og hadde begge en fredsinteresse i området. Hollender som satt på India uten særlig ambisjoner for det landet så at Russland som egentlig ligger inneklemt og uten særlig utvidelsesmulighet hadde lukrative aksjer. Ant satset på Saulius’ Kina uten å ta over landet som hadde ekspandert voldsomt. Dermed ble det en kamp mellom Kina og Russland om å komme seg opp på investeringsskalaen og avslutte spillet.

Stor jubel for Imperial!

I mellomtiden hadde Brasil skiftet eier et par ganger, og Peter Adolf hadde raidet USA ned i støvlene så bare cowboystøvet var igjen av landet. Indisk krigsindustri var jevnet med jorden i Kashmir og Kinas flåte bredte seg utover, men stoppet på 24 før russland avsluttet og kom seg på 25 på skalaen. Aksjene til Russland ble dermed x med 5, Kina 4, Europa 3 og de resterende kom seg på x2 nivå. Peter, Hollender og Main hadde alle mange Russiske aksjer, samt satt på en del i Europa også. Hollender hadde også litt kinesisk innflytelse og dermed innkasserte han seieren, med Main som en god nr. 2!

1. Hollender 149 2. Sveinmain 133 3. Peter Adolf 129 4. Saulius 108 5. Black ant 92.

Imperial 2030 var en stor forbedring fra vanlig Imperial, selv om mye er likt. Kartet er rundt og dermed åpner det for angrep/utvidelser fra begge sider og ingen land er «trygge». I tillegg kan en tvinge andre til å skaffe seg penger når en ikke lengre styrer et land. Investeringsmulighetene blir da større og spillet blir derfor mye bedre. Gleder oss allerede til neste omgang…

Regelforklaring i full gang

Så ble det det optimale spillerantallet for Serenissima. Kim var forkjemper for dette spillet fremfor andre spill som også fristet. Marog, Kaoleena og Takras hadde ikke spilt dette før, og måtte lære seg reglene. Det var en del å ta inn, og etter hvert så begynte vi bare å spille og ta noen regler underveis. Vi var inneforstått med at spillet var et handelsspill, men at det også var et krigsspill, spesielt mot slutten. Kim var Genoa, Kaoleena Venesia, Marog Valencia og Takras Istanbul.  De første 5 rundene var det fred og bare gode intensjoner. Vi lot alle seile forbi våre farvann uten noen megling. Avtaler ble gjort og avtaler ble holdt. Kaoleena og Kim holdt det gående med avtaler etter avtaler, og de fikk fort nye varer i byene sine. Marog og Takras så sitt og måtte lage avtaler seg imellom for å forhindre altfor stor vekst i vest. Kim var kjapp til å sikre seg monopol på orange varer som jeg ikke husker i farten hva var, og Kaoleena hadde gull. Etter hvert fikk Takras monopol på krydder, og det var det eneste Kaoleena manglet i byen sin.

Så i runde 6 hadde Kim et nytt skip fullastet med menn. Intensjonen? Jo, bare å seile langt. Han ble ikke trodd, og både Marog og Takras rustet opp med nye skip fulle av mannskap. Kim angrep en av Marogs øyer og tok den over. Men hans to skip bestod av litt færre mannskap neste runde, og der kom Marog og Takras og gikk på hvert sitt skip. Takras tok over Kims ene skip mens Marog sank det andre. Plutselig var Kim sterkt redusert, og planen hans gikk ikke som forventet. Serenissima er nemlig et langt dypere spill enn man skulle tro. Forhandlinger skjer hele tiden. Avtaler opprettes og avtaler brytes fortere enn man klarer å ta hverandre i hånda. Marog sendte avgårde hele 3 skip fullastet med menn for å ta over Kims orange varer. Men så begynte det: nye regler! Man kunne bare angripe med ett skip av gangen. Hvis man mister hovedstaden sin så mister man 10 poeng. Og Marog hadde ikke kjøpt inn mannskap der fordi han ikke tenkte stort over byen sin som bare hadde 3 varer i seg. Rett ved siden av lå Takras med et krigshandelsskip med 5 menn, og hadde ingen planer om å angripe byen til Marog. Marog stolte ikke på dette, og fikk lov til å ruste opp selv om det ikke var hans tur. Så ny regel: man får 1 poeng for hvert skip man eier. Den kom etter litt ville angrep med skip hvor det var vinn eller forsvinn, uten å være klar over risikoen.

Plutselig var det slutt på handelsflåtene

Kan du telle handelsskip? Finner du begge to?
Marog fornøyd med Takras' siste avgjørelse i spillet, noe Kaoleena slettes ikke var!

Aller siste runde, og så begynte fintellingen. Takras fikk ikke lov til å seile sin siste sorte ressurs til en av hans byer som manglet kun sort. Marog stilte seg opp for store angrep. Takras ble blokkert fra hans handlinger på to steder, og måtte gjøre en avtale med Kaoleena. Han lovte å levere krydder til hennes hovedstad for å passere et sted. Og han flyttet dermed skipet sitt bort dit. Men så begynte Kim å plassere skipene sine på gunstige steder for ham, og alt ble snudd på hodet. Etter krigen så var det lett å finne ut hvem som vant. Takras bestemte mellom to seierherrer. Hvis han holdt avtalen sin og leverte krydderet til Kaoleena, ville hun vunnet med 27 poeng, men da ville Takras kommet på 3. plass. Hvis han lot være å levere krydderet ville Marog vinne, men da ville Takras komme på 2. plass. Dette spillet er ikke for å skape vennskap, men snarere å knuse dem. Resultatet taler for seg selv:

1. Marog 25, 2. Takras 21, 3. Kaoleena 17, 4. Kim 12

Det er meget interessant å se hvor viktig rekkefølgen er i spillet og hvem man skal stole på og ikke. Selv om Kim hadde erfaring med spillet, så ble han sønderknust av de som allierte seg mot ham. Serenissima ser kanskje barnslig ut, men det er full av dybde.

Den korteste vei til kongen

Saulius måtte takke for seg, og Black Ant tok også kvelden. Kim måtte rekke ferja, så han dro også. Da var det 6 igjen, og med 6 spillere er det rom for en god eller dårlig avslutter. Figaro, Figaro, Figaro! I Figaro skal man som hoffnarrer gjøre sitt beste for å gjøre kongen glad. Men alle andre vil at du skal gjøre det fryktelig dårlig, og gir deg kort med poeng som gjør at du gjør dårlig inntrykk på kongen. Høy sabotasjefaktor, og derfor spilt hele 7 ganger tidligere i PG. Etter første runde hadde alle fått en veibit unntatt Takras. Derfor ble han målet for neste runde, og fikk dermed den lengste veien i runde 2. Men i runde 3 slapp han billig unna igjen, og kunne bytte sin lengste vei med den korteste i midten.

1. Takras, 2. Kaoleena, 3. Sveinmain, 4. Hollender, 5. Marog, 6. Peter

To store og flotte spill ble spilt denne aftenen, og det er flott å se at så mange stiller opp. Det er tydelig at sommeren er over! Til slutt en helt tøysete video om Figaro. Det ble ikke som forventet, så du får se på eget ansvar 🙂

2 kommentarer til «Verdensherredømme og slag på åpent hav»

  1. Kraftwerk ville vært misunnelig på musikken du snurrer ut av PCkameramobilen din…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: