All in for Hollender i Takras Arena

De store brikkene er vakter, mens de små er tyver

Tre spillere dukket opp på kort varsel. Saulius og Hollender innrettet seg i Takras Arena, og det var tid for å finne frem de litt mindre profilerte titlene. Med 3 spillere går de fleste spill relativt kjapt, og det er et fint tall i mange anledninger når det gjelder spillets følelse og mekanisme.

Hollender hadde skaffet seg Thief of Baghdad i utlandet, og han var så fascinert av at spillet var så mye bedre enn det prisen ville tilsi. Saulius og Takras fikk en kjapp og konkret introduksjon til spillet, hvor man har mulighet til å flytte på sin egen eller en nøytral vakt, samtidig som man kan sette ut tyver. I god TTR-stil må man trekke kort av samme farge, for så å sette ut tyver. Men det er langt mer taktikk enn som så, for antall vakter i området sier hvor dyrt det er å sette ut en tyv, og skatten blir også vanskeligere å få tak i etter hvert.

Mestertyven Hollender

Når en spiller får tak i den femte og siste skatten er spillet slutt, og den spilleren blir kåret vinner. Her er det altså førstemann til mål. Takras lå litt bak i begynnelsen, men plutselig fikk han tak i en, to og hele tre skatter på kort tid. Saulius ble litt frustrert, og Hollender prøvde alt han kunne for å optimalisere kortene på hånd. Både Hollender og Saulius var overbevist om at Takras ville vinne neste gang det ble hans tur, og det hadde de helt rett i. Men Hollender gjorde noen flotte manøvre med vaktene sine og klarte å kapre den siste skatten rett foran nesen til Takras, og ble derfor seierherre.

Thief of Baghdad overrasket positivt, og kan være en fin oppvarmer eller filler.

En interessant byggemekanisme
To av to spill for Hollender

Neste på menyen ble en blomsterrik opplevelse i Hanging Gardens. Hver spiller har sitt startområde der man kan bygge blomsterinnretninger ut fra kort man trekker. Når man har nok av innretningene ved siden av hverandre, kan man velge å plassere et tempel der, for så å trekke en poengbrikke av en eller annen farge fra spillebrettet. Det handler om å få flere like av hver farge for å få flest poeng, og samtidig ha litt forskjellige farger for å øke sjansene til å vinne. Men plasseringen av nye kort er absolutt ikke enkelt.

Mekanismen er ganske snedig. Man har et rutenett på 6×2. Neste kort har samme rutenett, men hver rute som ikke er blank, må bygges over et kort, og sannsynligheten for at du må erstatte tidligere bygg er stor, men kan samtidig være gunstig. Man får absolutt ingen følelse av å bygge noen hengende hage, her er det plassering av forskjellige små hageflekker som gjelder, og man erstatter dem her og der i tide og utide. Tematisk sett ikke så bra, men et greit spill der man må tenke nøye gjennom plassering av kortene.

1. Hollender 57, 2. Saulius 56, 3. Takras 45

To nye spill, da var det på tide med et kjent spill i PG-sammeheng, nemlig Portobello Market. Takras hadde ikke spilt det før, og gjorde derfor ikke de beste handlingene. Men tross det, så ble det hard konkurranse om områdene og kundene. Saulius sikret seg lange baner med handelsvogner, men Hollender trakk dårlige kunder som han la ned i Saulius’ gater. De andre gode kundene gagnet også Takras, men Takras ble ikke sett på som en stor trussel denne runden. Men til slutt var det relativt jevnt med poeng, og Hollender kunne sikre seg en hat-trick i kveld!

 

1. Hollender 136, 2. Takras 120, 3. Saulius 99

Men nå som Takras forstod reglene helt, måtte det bli en rematch. Spillet spilles meget kjapt og er en flott filler, så en omkamp er slettes ikke å forakte! Denne gangen ble spillet noe annerledes, og da Takras endelig forstod reglene, gikk det helt feil vei for ham. Saulius tok igjen og sørget for lange gater med hans vogner, men sikret seg også noen gode kunder. Dermed tok han ledelsen og seieren. Men! Vi hadde glemt å telle med poengene til den adelskunden! Fra å ligge som nummer 2, kunne Hollender hoppe rett forbi Saulius og ta seieren nok en gang denne kvelden!

1. Hollender 125, 2. Saulius 123, 3. Takras 97

Da var det på tide med litt mer flaks. Heckmeck fra doktor Reiner Knizia ble kveldens avslutter. Til å være et så lite spill er det ganske morsomt, og det er spennende å se hva slags terninger man får underveis. Hvor langt vil du gå, hvor lenge klarer du å få det du vil? Og klarer du å få den nødvendige makken du så sårt trenger? Endelig var det Takras’ tur til å vinne, og han tok inn brikke etter brikke med poeng. Hollender var skikkelig uheldig med sine kast, og 3 ganger på rad fikk han absolutt ingen makker. Selv om man har ledelsen i starten kan spillet snu seg helt rundt og vise seg noe helt annet, og det er det som er så morsomt med spillet.

1. Takras 8, Saulius 5, Hollender 4

Spillet var over, men det var jo ikke nok! På tide med runde 2! Spillet gikk tilsvarende som forrige runde, men litt mindre stjeling av brikker fra hverandre. Likevel ble stillingen lik som forrige runde, og Takras var godt på vei til en hat-trick han også. Men med kveldens siste spill, ble det ingen mulighet for det.

2. Takras 10, Saulius 2, Hollender 1

5 kommentarer til «All in for Hollender i Takras Arena»

  1. Hanging Gardens og Tyven fra Bagdad er blant mine favoritter. Begge spill lider under det samme. Et tema som neppe selger i massemarkedet. Tenk bare hvor mye mer attraktiv Tyvens fra Bagdad hadde vært med titelen Haremsvokteren i Bagdad:)

  2. Akkurat Thief of Baghdad har jeg lite problemer med, rent tematisk. Men Hanging Gardens kjøpte jeg fordi det var på tilbud, men selve spillesken og temaet fristet meg absolutt ikke. Og når mekanismen ikke når opp til temaet som blir representert, så mister det litt poeng. Men de var begge fine spill, og jeg tror ikke Harem-tema hadde gått fint hjem som familiespill 😛

  3. Bagdad og Hanging gardens er svært spillbare spill med stor mestringsfølelse. Lav terksel inviterer lett alle slags spillere. En del taktiske disposisjoner i spillet gir også gamere nok utfordringer. Dessuten har begge kort spilletid. Mange ingredienser til å nå et stort publikum, men er enig med Knut at tema kunne være mer kommersielt.
    Vet imidlertid ikke om harem hadde scoret bra. For eksempel har Emira ikke klart å profitere av dette temaet…

  4. Men det er ingen norske distributører av Thief, kun Queen Games? Er uansett glad jeg kjøpte Hanging Gardens, for det ga bedre inntrykk da jeg spilte det enn da jeg så esken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: