Strada Romana

Strada Romana

Strada Romana handler om den berømte handelsveien fra Roms havneby Ostia til selve sentret i hovedstaden. Her har man enda et spill som har den romerske storhetstiden som dekor. Ingen krig eller politikk denne gangen, men rett og slett handel som tema.

Brettet viser denne trange veien som snart blir fult med hestevogner. På hver side av brettet står det hestevogner som skal til motsatt side. Spillerne har ingen egne vogner, men kan flytte de vognene de ønsker, så lenge dette er mulig.

Hver runde kan spilleren velge en av følgende handlinger:

  1. 1. Flytte en elller flere vogner totalt 3 felt. Der hvor vognen stopper etappen, kan man plukke opp enten en varebrikke eller en varetegl. Med 2 eller 3 spillere blir dette begrenset til en vare per runde. Brikke og tegl fra samme farge former sammen en kontrakt. Disse kontraktene genererer poeng når spillet slutter.

2. Ta en vognebrikke (maks. 3 i løpet av spillet). De første 4 vogner som når motsatt side gir fire poeng per vogn til den som har korresponderende brikker.

3. Passe og få en gullmynt. Disse brukes til ekstra handlinger eller byttes inn i et poeng når man har fått fem mynter.

Trange passasjer midt på brettet kan imidlertid by på store utfordringer. Etter en stund har de fleste vogner begynt å bevege seg og spillerne har samlet en del kontrakter. Når det blir vanskeligere å flytte vogner, lønner det seg å har noe penger på hånd. Med disse pengene kan man kjøpe ekstra muligheter. Så kan man for eksempel bevege en vogn et felt sidelengs når man betaler en mynt, eller hoppe over en eller flere vogner når man betaler hele fire gullmynter.

Når den fjerde vogner når bestemmelsen på den andre siden av brettet, slutter spillet. Tellingen er interessant, for nå er den fargen en har samlet flest kontrakter (brikke+tegl) i som multipliseres med antallet kontraktsorter (ulike farger). Samt kan man få poeng for vognbrikker som matcher med vognene som har klart å fullføre veien. Minuspoeng blir det for løse brikker og tegl, og for vognbrikker til vogner som fremdeles står på veien.

Vurdering

Strada Romana er et kjapt spill med forholdsvis enkle regler (noen uklarheter, særlig i forhold til ekstra handlinger). Brettet er stemningsfult og de stilige vognene har vakre romerske navn. Spillets mekanisme med å flytte vogner som samler varer langs denne trange veien høres også greit ut. Desverre kommer denne stemningen ikke så klart tilbake i spillet. Det er kanskje alt for lett og billig å samle kontrakter. Med flere spillere er det ikke unormalt at man kan få både brikke og tegl i samme farge i en runde. De fleste vil nok samle på kontrakter som er den letteste og sikreste måte å få poeng på. Spesialhandlingene kommer ikke i spillet før det blir høyst nødvendig og da er nok det klassiske spørsmålet «hvem er det som åpner porten?». Med to eller tre spillere kan det godt hende at det blir liten obstruksjon og da trenger man nesten ikke mynter.

Å ta vognbrikker er ofte mer interessant enn å passe, men det blir noe tipping her. Gullmynter får man når man passer, men da kan det ta mange runder før man har fått nok gull, som man kan bruke til å hoppe over noen vogner. Når man har 5 gull veksles disse inn i et seierspoeng. Når den siste poengbrikken tas, slutter også spillet. Etter mange sesjoner har jeg fremdeles ikke opplevd at noen har tatt et seierspoeng. På en eller annen måte virker spillet lite balansert. Forfatteren Walter Obert har vært aktiv på BGG for å forklare regler og effekter. Det hadde kanskje vært bedre hvis han hadde brukt litt mer tid før han publiserte spillet.

For tilhengere av tyngre kost, vil Strada Romana desverre bli en mindre attraktiv vei til Rom. Derimot vil de fleste familiespillere som liker kjappe og enkle spill, like mye i dette spillet.

JCT 26.01.10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: