Funkenslag Frankrike, Thebes, Blue Moon City og Bison


Robert skulle denne mandagen få testet det 2. av Jørpelands autoriserte spillarenaer, denne gangen representert med Black ants «Spilloftet»

Kun 3 dager etter forrige spillkveld, noe som normalt gir dårlig oppmøte, likevel møtte 9 spillesugne med special guest of Honor, Robert, tilstede. Robert hadde en ønskeliste langt som et vondt år før sin ankomst til «mekka», og et av spillene som sto høyt på lista var Funkensclag. Derfor hoppet vi glatt over forrettene denne mandagen og gikk rett på hovedmenyen.
Vi delte oss i 2 og 4 stk hev seg på Blue Moon City, Sveinmains Secret Garbage 08. Og en kjapp regelforklaring av selveste Black ant! så var vi i gang. I BMC gjelder det å få mest mulig ut av brikkene og kortene sine. Det skal bygges byer og gjøres offringer etterhvert som en har tjent nok diamanter til å gjennomføre disse. Diamanter kan tjenes på ulike måter, og det gjelder å optimalisere handlingene sine. Noen klarte dette meget bra, mens andre slet mer. Sven og Peter klarte på finurlig vis å tjene et lass med diamanter for hver by de bygde, slet Sveinmain og Arild mer med å få inn noe som helst. Likevel var det Sveinmain som gjennomførte den første ofringen, og Sven var kjapp med å ofre han også. Og mens de andre sanket det de kunne av diamanter så klarte Sven i løpet av 2 runder å avslutte spillet å vinne overlegent. 2. plassen gikk noe ufortjent til Sveinmain, som ikke var i nærheten av alle diamantene Peter brant inne med, men slik et BMC.
1. Sven 4 ofringer
2. Sveinmain 2 ofringer
3. Peter og Arild, ingen ofringer.

BMC gikk kjapt unna, og Svein foreslo Bison som spill nr. 2. Virket som noen hadde hatt en lang dag på jobben denne mandagen og slet med å lære noe nytt, men litt motvillig så ble Sven og Arild med på en runde. Reglene var enkle nok, men likevel litt komplisert. Men etter en runde begynte poenget med spillet å sitte. Her gjelder det å få innflytelse med indianerne sine på engene(Bison) i fjellene (Kalkun) og i elvene(Laks), og det gir igjen mat nok til at en igjen kan få flere nye indianere inn i spillet for å prøve å kontrollere ytterligere områder. Til slutt er det i kjent Kramer stil en «special final scoring». Det var analyseparalyse tilstander blant enkelte rundt bordet, men vi slet oss rundt 4 runder med hard konkurranse på enkelte områder. Spesielt de største områdene med flest dyr var det hard konkurranse om. Alt var åpent før fintelling helt til slutt og Peter klarte å vinne.
1. Peter 22 dyr
2. Sven 21 dyr
3. Sveinmain 17 dyr
4. Arild 15 dyr

Tviler på om Arild hiver seg med på Bison igjen neste gang, mens Sven og ikke minst vinneren så litt av kvaliteten spillet gav. Sveinmain er og blir en Bison fan….

Både fordi Funkenslag er et glitrende bra spill, og fordi Robert fra enda mere grisgrendte strøk enn Jørpeland ikke hadde testet dette før valgte vi dette spillet også denne mandagen. Frankrikeversjonen hadde akkurat blitt kjøpt inn av Hollender så dette ble det geografiske utgangspunktet denne kvelden. Her er atomkraft lett tilgjengelig, mens kull er mangelvare.

Dette skulle få prege kveldens batalje. Fra starten av ble kullet kjøpt opp, og akkurat dette skulle på slutten av spillet føre til noe vi aldri har sett i Funkenslagsammenheng før. Pift gjør det bra i Funkenslag nesten alltid. Han gjør lite av seg, men bygger seg sakte og sikkert opp uten at vi andre registrerer det han driver med. Han fikk etterhvert en flott kombinasjon av søppel og vindkraftverk med god kapasitet. Robert ble svært entusiastisk etterhvert som han forsto nyansene og de mange valgmulighetene i spillet og syntes tydelig også at dette spillet er glimrende. Han slet som de fleste med lav kapasitet og at de store kraftverkene kom for sent inn på markedet. Hollender har studert dette spillet og spilte smart som alltid. Han kjøpte den første store kraftstasjonen som ble tilgjengelig, noe som det viser seg er smart selv om en blir tappet for midler for en periode. Black ant forsøkte også å bygge seg opp, og satset på å bygge få hus og dermed legge seg bak de andre. Detet funket rimelig bra, men to tabber (tenkte søppelkraftverk, men kjøpte kullkraftverk + glemte å kjøpe uran i en runde) gjorde at han helelr ikke denne gangen fikk suksess. Imidlertid førte dette til litt gøy på slutten av spillet som tidligere nevnt. Idar lå litt bak tidlig i spillet, men så kom han som ei kule og bygde byer i stor stil. Det som likevel rammet han helt på slutten var pengemangel, og han klarte ikke å kjøpe råstoffer nok til å kunne forsyne byene sine med strøm. I absolutt siste runde var det mellom Pift og Hollender kampen om førsteplassen skulle stå. Begge lå godt an. Pift hadde bra med penger, og gode muligheter og hadde bra kontroll. Hollender trengte 5 kull og 1 uran for å kunne forsyne alle sine byer med strøm. Dette oppdaget Black ant (på oppfordring fra Pift). Han kjøpte dermed opp det han trengte av kull + en som han ikke trengte. Dermed var det kun 4 kull igjen til Hollender som var sistemann ute som kjøper, og han fikk ikke forsynt alle sine byer og røk fra en 2.plass til en sisteplass. Gøy å kunne sabotere litt syntes Black ant til almen jubel fra de andre bortsett fra Hollender.

(siden Robert var førstereisgutt fikk han lov til å bli fotografert for sin 2.plass men, med esken opp/ned :-))

1. Pift 15 byer
2. Robert 14 byer og 20 elektron
3. Black ant 14 byer og 1 elektron
4. Idar 12 byer
5. Hollender 10 byer, etter at kullmarkedet kollapset:-)

Noen gikk, men Hollender og Black ant ville ta en omgang Blue Moon City og Peter hang seg med for andre gang denne kvelden. Han ville ha revansje. Black ant kom jeg skikkelig på hælene fra starten av (ingen ville gå samme vei som han) og fikk lite uttelling og få diamanter. Peter og Hollender travet i samme takt, og fikk ofret tidlig og flere ganger. Denn gangen snudde imidlertid spillet, og mot slutten kunn ant gå til obelisken og ofre 3 ganger i en smell. Til sist hadde alel ofret 4 ganger, og sto i posisjon til å kunne ofre – det var med andre ord svært tett. Men denne gangen ble det uvanlig nok i dette spillet Black ant som trakk det lengste strået og fikk prikket inn nok diamanter til å kunne ofre en 5. gang. Et tett og artig spill selv om flaks i kort avgjør en del. Et typisk – gjøre det optimale ut av hvert trekk, og planlegge litt for det neste spill.

Roberts ønskeliste for studieoppholdet hos PG begynte å tømmes(ITYOTD, Pandemic, Packeis, Guilliotine, Funkensclag m.m) men han hadde et siste ønske: THEBES.
Pift hev seg med og dermed bar det avgåde med utgravninger i sivilisasjonens vugge, men før vi begynte med det måtte vi innhente kunnskap rundt omkring i Europa. Spesial-kunnskap og generell kunskap ble hentet inn og konferanser ble holdt, og så åpnet Sveinmain hele utgravningsperioden med å grave 6 ganger å hente 5 skatter på Kreta. Dette gav de andre blod på tann og de hev seg på med utgravninger, og det er da spillets dynamikk kommer til syne. For både Robert, og ikke minst Pift slet voldsom med å få skattene opp av jorda. Det ble mest jord. Senere klarte spesielt Robert å snu trenden, mens Pift igjen og igjen fikk sand, sand og atter sand uansett kunnskap om sine utgraviningsområder. I tillegg til utgravningsdynamikken har Thebes et unikt tids-system som nå andre spill har tatt etter. En flytter i tid, noe som skaper en spesiell stemning rundt spillet. Hos Robert falt det godt i smak og han klarte til slutt å vinne…Nesten:-)
1. Sveinmain 59 utgravning, 5 utstilling, 3 konferanse, 5 innflytelse: totalt 72
2. Robert 39, 9, 10, 10: totalt 68
3. Pift 36, 0, 3, 10: totalt 49
En hyggelig kveld var over, og Robert måtte vinke farvel til PG for denne gang. Vi i PG har satt pris på hans tilstedeværelse og ønsker han hjertelig velkommen tilbake ved en senere anledning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: