Det falne brettspill Karez

Byen Karez var en gang selveste kronen på verket i kongeriket til kongen Tyria. Men etter hvert som han mistet grepet på kongeriket sitt, falt byen i ruiner mens de mørke styrkene inntok den. Nå er kongen død. Hans arving – Tyrial II – har bestemt seg for å sende sine beste jarler til å gjenoppbygge byen og stå imot alle dens fiender, både på utsiden og inne i byen.

Regellesingen tok sin tid
Regellesingen tok sin tid

Sånn begynner historien til spillet Fallen City of Karez. Dette spillet har ligget en god stund hos Kaoleena og Marog etter en Kickstarter gikk gjennom. Spillet er meget attraktivt å se på, samtidig som det virker litt voldsomt og avskrekkende mye som kan skje. Og så kommer kveldens store hindring: Reglene! Kaoleena hadde gjort sitt ytterste for å lese reglene. Dessverre viste det seg at selve flyten i spillet var meget vanskelig å få fatt på. Hva er aktivering kontra handling, og senere produksjon og aktivering, eller var det handling da også? Mange begreper ble brukt om hverandre i spillet, spesielt når vi selv ikke visste hva som var hva, hvor eller hvordan. Et søk på Geeken var ikke til hjelp, der var det fryktelig mange tråder med «Vi trenger litt forklaring av reglene» i emnefeltet. Det ene emnet hadde nærmere 30 spørsmål med veldig få svar. Men det vi visste var at dersom vi ikke klarte å bygge opp byen innen slutten av runde 8, var det game over for alle. Men bare én vinner ellers.

Etter en drøy halvannen time begynte vi endelig å spille. Vi måtte lage noen husregler underveis ut fra det som virket logisk, spesielt tematisk. Egentlig er dette et enkelt spill å forstå, men regelheftet var bare uklart. Dette er et worker placement-spill der vi skal hente inn tapperhetspoeng og gull, i tillegg til å slåss mot monstre i en annen fase i spillet. Spillet er delt opp i 3 faser. 1. Utplassering av arbeidere og krigere. 2. Aktivering av bygg. 3. Slåss mot monstre. I den første fasen skal vi kun sette ut arbeidere på forskjellige bygg. Noen bygg er utilgjengelige avhengig av hvor mange arbeidere som er tilstede. Men vi får ikke brukt bygget ennå. Arbeiderne er en felles ressurs, og hver tur må du velge om du vil sette ut arbeidere, kjøpe hus eller sende ut heltene på eventyr. Timingen her er viktig for å få det du vil. Neste runde er aktivering av bygg, men her er også rekkefølgen viktig, så skal du aktivere et bygg eller bruke turen på å kjøpe noe? Siste fase krevde en hel del med regelleting og geek-søking. Det var ikke alt som var klart.

Spillet har et meget vakkert brett, men stort sett er alt oppsummert på spillernes handouts. Alle spillerne har forskjellige mål. Takras fikk ekstrapoeng for hver 3. penge, Kaoleena for hver arbeider etter den 12. arbeider, mens Marog skulle ha poeng for tapperhetsmarkører. Det var et ganske interessant spill, men vi spilte ikke slik designeren har ment vi skal spille. Vi gjorde bare handlinger uten særlig tanke på hvordan vi skulle påvirke oppbyggingen av byen. Truslene ble fort fjernet, så vi fikk ingen nye soldater. Soldatene brukes til store deler av kartet, blant annet til å skaffe seg nye helter og tapperhet. Men uten soldater så ble det ganske tamt. Det var ingen følelse av oppbygging av noen by.  Byen så ganske så fin ut på kartet, og vi kunne bruke alle bygg kun begrenset av antall arbeidere. Det var ingen følelse av nød eller overhengende fare noe sted.

Fallen City of Karez
Brettet ser ganske overveldende ut, men det blir fort overkommelig

Takras var ganske pessimistisk når det gjaldt seierspoeng og prøvde ikke gå inn for å ha nok arbeidere innen runde 8. Men etter en ny husregel på et av eventyrene klarte Takras å få mange tapperhetspoeng og penger på Kaoleenas bekostning. Hun gikk inn i hula først og døde, mens Takras kom inn etterpå og tok den ene siste kjempen der. Kaoleena ble effektivt utestengt fra å gjøre noen handlinger fra dette punktet. Det var ikke nok arbeidere før i siste runde, og da var det for sent å hente tilbake helter. Hun fikk altså ikke gjorde noe produktivt. Marog og Takras håvet inn med eventyr, men sluttresultatet ble noe overraskende.

Dette spillet følte ganske forfallent ut, men vi hadde store problemer med reglene hele veien. Flyten i spillet var egentlig ganske enkel, men ingen følte noe tematisk på noen måte. Og når vi bruker over 4 timer på et spill så bør det være noe mer enn det vi opplevde. Men neste gang forstår vi spillet, Kaoleena har forhåpentligvis funnet svar på reglene vi lurte på, og vi spiller det slik det er ment at vi skal spille.

Walking Dead Nimmt?
Walking Dead Nimmt?

Kaoleena trengte en avslutter, selv om det var sent. Hodet hennes var helt kokt etter all regellesingen og forklaringen og letingen etter svar. Så Takras fant frem The Walking Dead: The Card Game. Eller som vi kjenner fra før av i PG: 6 Nimmt! Det er det samme spillet, bare med ny grafikk. I tillegg har Wolfgang Kramer lagt inn en «Hero» modus i dette spillet. Da gjelder det å samle på kuler (6 Nimmt horn) i stedet for å unngå dem. I tillegg kan du spille to kort om gangen, og det ene kortet kan være heltekortet ditt, som gir deg presedens. Vi valgte å gå for «Survival» modus, som er nøyaktig det samme som vi er vant med. Det ble mange latterfulle runder, hvor Takras kom skikkelig dårlig ut i begynnelsen, mens han fort ble forbikjørt med stor margin halvveis. Plutselig var det Marog som skulle tape, men den som ler sist ler absolutt best. Kaoleena kunne få den siste latteren idet hun ikke fikk særlig poeng siste runde og ble kåret vinner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: