Sjøfarerkveld

Jeg kommer og tar deg!
Jeg kommer og tar deg!

Endelig var Skillz blitt frisk igjen, og han kunne endelig få utløp for sine abstinenser. Med 5 spillere tidlig på plass, fant vi frem Ascension, et spill som er godt likt av mange, men som ikke alle i PG har fått prøvd riktig ennå. Med 5 spillere gikk det like kjapt som med 3, for tempoet i dette spillet et godt, og det er alltid spennnede å følge med på om kortene man har sett seg ut blir liggende til din tur, eller om de forsvinner igjen. Det er alltid variasjon i dette spillet. Alle kjøpte seg militærkort tidlig, og det medførte selvsagt til at det ikke var noen monstre igjen å drepe i midten. De ble tatt så snart de kom frem. Det ble få constructs på bordet, og de som fant veien, ble fort ødelagt igjen av motspillerne. Skillz hadde sjanse til å avslutte spillet, men lot det går en runde til så han kunne gjøre et siste trekk, Men Saulius fikk frem The Rat king og drepte ham med en gang, noe som ga 9 poeng, og serieren rett i lomma. 1. Saulius 48, 2. Takras 45, 3. Styrmann 43, 4. Skillz 42, 5. Black Ant 38.

En hyggelig runde Ascension
En hyggelig runde Ascension

UbongoUbongoAscension var godt i gang, og mens en ventet på Sveinmain ville Hollender introdusere Ubongo, en av Norges største brettspillsuksesser,  til Sekretøsen som aldri hadde prøvd noe lignende tidligere. Han var akkurat ferdig med å forklare reglene da Sveinmain også dukket opp og hev seg med. Dermed var jakten på diamantene igang. Gutta på den harde siden, mens damene fikk fordelen av å spille på den lette. Det ble mye ubongo og Hollender var utrolig rask og hadde full kontroll på sine valg av diamanter.

Sveinmain, Peter og Sekretøsen måtte mang en gang i siste liten bare ta to diamanter før tiden rant ut. Dermed ble Hollender vinneren og kunne smykke seg som «King of Ubongo», mens Sekretøsen ble Queen av Ubongo som beste kvinne. 1. Hollender 6, 2. Peter 5, 3. Sveinmain 4, 4. Sekretøsen 3 diamanter. (Vi avsluttet etter 6 runder).

Klarer du å planlegge fremover? I Macao hjelper det å kunne forutse hva som skjer.
Klarer du å planlegge fremover? I Macao hjelper det å kunne forutse hva som skjer.

Black Ant var høstens store vinner av Spilloramas Math Trade, men alle de gode nykommere har ligget i skapet noen måneder. Black Ant er en mesterlig spiller, men å lese regelhefter overlater han heller til andre. I kveld skulle Macao testes. Hollender hadde tatt ansvar for forklaringen av både regler og den tyske teksten på kortene. Peter og Saulius kunne først velge noen startkort. Peter valgte ett kort som gir 2 poeng per aktivert kort ved spillets slutt. Denne poengmaskinen ville Peter ikke overlate til andre. Hollender og Black Ant startet med noen mer forsiktige kort. Hollender var startspiller og kunne så innta attraktive bydeler de første to runder. Saulius hadde skjønt at det kan lønne seg å ligge fremst på muren, slik at han kapret den ledende posisjonen. Peter fulgte denne oppskriften og så ble det ikke lenger første valg for Hollender og Black Ant. Hollender tok ledelsen på scoresporet, mens Peter nå hadde fått regelmessig inntekt og kunne kjøpe poeng hver runde. Black Ant slet de første rundene, men klarte halvveis i spillet å komme noe tilbake. Så leverte han noen varer som første mann og fikk full pott. Peter og Saulius hadde tatt avstand,men så leverte Hollender tre linbrikker og fikk doble poeng (20). Peter satt trygt med sitt superkort (22 poeng), men han klarte ikke å slappe av før tellingen var over. Saulius og Hollender hadde en hard kamp om sølvplassen. Black Ant, spillets eier, vil komme sterkt tilbake neste gang!

Peter hadde gjort det stort som handelsmann
Peter hadde gjort det stort som handelsmann

1.Peter 90 2. Hollender 74 3.Saulius 72 4.Black Ant 50

Som avslutter kom 7 wonders på bordet. Black Ant viste at det lønnet seg med å satse på alt i kveld. 1.Black Ant 53 2.Saulius 49 3.Peter 39 4.Hollender 34

Manila ble for langt for disse skipene.
Manila ble for langt for disse skipene.

Sekretøsen måtte snart hjem å passe butikken derfor foreslo Sveinmain Manila som et kort alternativ for 5. Her skulle vi prøve å få de båtene vi hadde aksjer i til Manila for å øke verdien av dem. En kunne også betale dyrt for å bli Havnefogd og dermed styre spillet ennå mer, samt kjøpe flere aksjer som en igjen selvsagt skulle få opp i verdi. På vei til Manila lurer Pirater som var meget lukrative sist gang vi spilte. Takras lot ikke sjansene vente lenge på seg denne gangen også, og ble sjefspirat gang på gang. I motsetning til sist ble utbyttet denne gangen forholdsvis magert da ingen båter ville havne i piratenes klør. Sekretøsen ble kalt hjem og vi 4 som var igjen fortsatte jakten på rikdommen i Manila. Sveinmain og Skillz kjempet hardt om Havnefogdtittelen flere runder på rad, til slutt skulle også Styrmannen få sjansen til å bestemme og dermed ble spillet avsluttet. Penger og aksjeverdi ble telt opp, og Sveinmain ble sjefspadler i Manila denne kvelden. 1. Sveinmain, 2. Takras, 3. Styrmann, 4. Skillz 5. Sekretøsen DNF.

Takras hadde igjen tatt med seg Fire & Axe: A Viking Saga, og var meget gira på å spille det. Sveinmain var skeptisk til tidsbruken, men da Skillz som tross alt er den som må rekke fergene ville spille var valget klart. Brettet tok nesten hele bordet, men vi fikk heldigvis plass til brikkene våre også. Europa lå foran våre føtter og vi som vikinger skulle ut å befolke, plyndre og handle med de ulike byene rundt omkring i Europa.

Før vi  skulle avgårde var det viktig å fylle båten med enten vikinger eller handelsvarer. Så var det bare å seile avgårde, max 7 lengder. Hadde en motvind så måtte en ofre varer eller vikinger for å nå dit en ville. Handel gikk fredelig for seg, men skulle en befolke måtte en trille terning, en pr. viking en ville bruke for å gå i land. Raiding var ikke ulikt, men bare mot festningsbyene som igjen gav viktige poeng alt ettersom. Oppdragskort som til slutt ville gi viktige seierspoeng burde prioriteres, og det ble det. Dermed ble ikke spilletiden så lang som Sveinmain fryktet.

Skillz var mest suksessfull rundt bordet, men han ble selvsagt offer for sabotasjekort fra oss andre spillerne. Saga-kort som gav fordeler eller andre ulemper kunne trekkes i stedet for handligner og også endre vindretningen slik at enkelte seiloppdrag ble vanskeligere enn først antatt. Takras slet voldsomt med terningen men han gav aldri opp og prøve sine erobringer uten å lykkes overhode. Vi andre derimot fikk gode erobringer og følgte vi hang godt med. Sveinmain med mest poengmarkører, Skillz med flest befolkninger, og Styrmann med flest erobringer.

Fire and Axe var et fantastisk spill til tross for litt terningflaks(uflaks) så var det mange ulike strategiske valg underveis og vikingetemaet var meget bra bakt inn i spillet. Klokka nærmet seg og vi ble enige om å avslutte når det siste kortet fra trekkbunken gikk, da ferga nærmet seg med stormskritt. Alle telte for seg selv, uten at en tok befolkninger for seg osv. Sveinmain og Skillz ledet med 109 begge før saga-kortene som kunne gi hele 10 poeng pr. kort skulle telles.

Alle fikk så poeng for sagakortene sine og Sveinmain og Skillz havnet begge på 139 poeng, mens Styrmann fikk 140. Det var vel tidenes jevneste Fire and Axe i historien vil jeg tippe hvis en ser bort i fra Takras da selvsagt, som kom et barentshav bak oss andre. Styrmann Jarl ble utnevnt til Vikingekonge, og vi begynte å rydde i en fei. Langt bak lå Takras, som hadde fått lide under terningens vrede gjennom hele spillet. Halvveis i ryddinga kom plutselig Skald Skillz på at han kanskje hadde glemt å telle med den ene bosetningen sin og burde hatt 4 flere poeng.

Men da var poengbrikkene forlengst hevet opp i posen og Styrmann Jarl kronet til konge for lenge siden. Dermed går Skald Skillz fortsatt og kvader om sine sjanser for å bli konge:

Havde eg Skillz itje vert så snar, da havde eg vøri ein vikinge-far.

Og ilden og øksa vunni, havde eg den siste bosetninga funni.

Men nå blei eg berre ein NilseSkald, eg føyler meg som ein tygd fiske-bald,

Sprøtti og svelgdi og ut spytti, Eg kvadar og kvadar og håpar ein dag Styrmann Jarl tapar.

Slik at eg kan erobre trona og på denna måta vinna vera og ei mjødstaut kona.

Kvelden ble avsluttet med 7 wonders på det ene bordet og Balloon cup med Sveinmain og Styrmann på det andre. Sistnevnte spill som er et tautrekkingsspill for 2 fikk en antiklimatisk avslutning da Styrmann klarte å fullføre den ene luftballongen, og Sveinmain fikk såpass mange kuber til overs at han klarte å bruke disse til å fullføre 3 andre verk og vinne heile greia…

6 kommentarer til «Sjøfarerkveld»

  1. Oi, det var jo Skillz som sa det først 😛 Sånn er det å se ting i feil rekkefølge, hehe.

  2. Klar for mer skalding og mer Fire and Axe så snart anledningen byr seg. Kanskje Skillz kan ta med en poengtellelinje langs kanten på brettet til neste gang?!?

  3. Glimrende skaldekvad ja.. må sei mg enige der;p stjernit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: