A Game of Thrones

Winter is Coming

Marog hadde fått A Game of Thrones-spillet og leste reglene til det samme dag. Men ventetiden er lang når man venter på noe godt. Denne tirsdagen fikk Marog og Kaoleena arrangert slik at Saulius og Takras var ledige og klare til å prøve dette spillet, som i denne tida er hot topic siden sesong 3 av TV-serien snart kommer ut. Dette er da andre utgaven av spillet, som inkluderer utvidelsen som støtter hele 6 spillere. Men 4 for denne gang var helt i orden.

Marog var først ute med krig – mot Saulius (rød)

Regellesingen tok 30-45 minutt og vi var klare. Ganske kort tid for et slikt omfattende spill, om du tenker på Starcraft som kan ta 2-3 timer med forklaring når utvidelsen er med. Vi var klare til å spille. Det som var genialt med spillet er at alle legger ut sine ordre samtidig og skjult. Du er tvunget til å legge på alle plassene du har en enhet, så det er ingen som kan basere sin taktikk på hvor du legger inn dine brikker, siden du er tvungen til å gjøre det. Så skal alt avsløres på likt, og startspilleren får gjøre en av sine handlinger først.

Takras (gul) hadde skaffet seg en liten buffer i sør

Et flokk konsept, for tenkingen i etterkant er ikke så stor, i og med at planleggingen allerede var gjort. Du må tilpasse hvilken rekkefølge og retning du ønsker å gå videre, etter hva de andre rundt deg har valgt å gjøre. Brikkene rundt ditt terretorie spiller en stor rolle her, for du kan spørre andre spillere om hjelp i kamp, og de kan påvirke hvilke handlinger du har valgt å gjøre. Så med andre ord er det stort rom for å lage avtaler med hverandre – og selvsagt bryte dem.

Kaoleena sikret seg alle statsmaktene
Marog er usikker på valgene sine

Men det spillet hadde å tilby denne kvelden var ikke det som ble brukt. Takras ble Baratheons i sør, og det var ingen som kunne utfordre ham andre enn Saulius litt nordvest. Marog var nabo med Saulius, og knivet seg mot hans grenser, samtidig som han gjorde en muntlig avtale med Kaoleena om å gå i allianse mot de «sterke troppene i sør». Kaoleena hadde ikke lov til å ha flere enn to hærstyrker, og ble sterkt begrenset med sine valg. Det kom aldri opp kort som endret på tilgjengelige forsyninger, og styrkene ble derfor en god del begrenset i størrelse.

Maktens galskap hos Kaoleena

Det bygget opp til strid. Men Marog så plutselig hva Takras gjorde i sør. Han tok over mange nøytrale byer med borger i, og hadde ingen motstand. Eneste motstand var Kaoleena som forsøkte å angripe hans flåte og vant, men det var uten effekt. Takras hadde 6 slott i runde 5, og kunne avsluttet det hadde han ikke gjort en tabbe. Man vinner med 7 slott. Saulius og Marog var i front mot front, og plutselig hadde også Marog 6 slott. Men Kaoleena var ikke vennlig i nord, og gikk i angrep mot Marog som ble redusert til 5 slott. I runde 6 hadde Takras to nye muligheter å avslutte spillet på, men avventet akkurat den handlingen for å se hva spillet kunne tilby.

Gikk nesten ubemerket til seier
6 runder avgårde og vinner kåret

Som nevnt har spillet veldig mye å tilby, i form av allianser, svik, planlegging, påvirkning av krefter og andre faktorer. Wildlingsene kom f.eks ikke frem mer enn den ene gangen helt i starten. Ingen nye forsyninger og omtrent ingen kamp. Det føltes som at alle spilte alene og utvidet. Marog var i midten av det hele og hadde en helt annen oppfatning, og følte intens interaksjon mot sine naboer. Takras var såvidt borti kamp pga Kaoleenas ene skip, og vant spillet mot å ta nøytral grunn. Dette virker som et spill som spilles best med full besetning på 6, og kanskje 5. Med 4 spillere ble det for åpent. Men med bare 2 timers spilletid var det absolutt et godt spill, og utrolig pent utført.

Avslutningsvis hadde Takras med seg Roll Through the Ages i tilfelle det ble tid til et kort spill, og det ble det jo. Kaoleena valgte å ikke være med på et terningsspill, mens Marog og Saulius fikk en innføring i spillet. Siden det er et abstrakt spill er det ikke alltid lett å vite hvordan man best forklarer reglene, men de ble fort forstått, og spillet satte i gang i løpet av 5-10 minutt. Saulius virket å forstå spillet veldig kjapt, og fikk sin første development tidlig, og hadde ingen hungersnød. Takras satset på arbeidere for å få nye terninger, men klarte ikke helt å nå målet sitt i starten. Marog prøvde som Takras og skaffet seg flere terninger til neste runde. Saulius brukte ikke mer tid på å skaffe seg terninger men heller ressurser til developments og monumenter. Han fikk fullført spillet meget tidlig ved å lære seg det 5. development, og så ut til å vinne her.

  

Men sluttellingen avslørte den egentlige vinneren, nemlig Marog. Et kjapt spill med mange muligheter til seier og flotte komponenter. Kjapt å lære og kjapt å spille, en god filler, med andre ord, sålenge det er gøy.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: