Formørkelse senket seg over Takras Arena

"Braaains!"

2. juledag og det var stille rundt oppmøte. Var det ingen som kunne møte opp når det endelig var en siste fridag før den hektiske hverdag? Svaret er at fruene regjerte denne kvelden. Men et par klarte likevel å møte opp, et par som ikke er tøffel eller rett og slett ikke har en herskerinne bedre halvdel. Hollender og Vegard stilte stutt opp i Takras Arena. Der ventet et stort og tungt spill. I kilogram, ikke mtp kompleksitet.

Men først en liten oppvarmer. Steve Jackson Games er ikke kjent for å lage dype og gode spill, men bare små, ubetydelige og av og til morsomme spill. Zombie Dice skulle testes. Ville dette falle inn under samme kategori? Spillet er en liten beholder med terninger. Noen røde, noen gule og flest grønne. Vi er zombier som skal spise hjernene til menneskene, og for å spise dem så triller man 3 terninger. Om man får hjerne på terningen samler man seg poeng. Men, noen slåss for livet, og skyter deg med hagle. Så det vil du ikke ha. Hjerner samles på, og så triller du opptil 3 nye terninger. Du velger selv når du vil stoppe å samle poeng. Men får du 3 halgerskudd så er du død, og mister hjernene du samlet den runden. Og slik går det, helt til  noen har skaffet 13 hjerner totalt. Enkel underholdning, men spillet er lynkjapt. Takras viste seg å være den flinkeste til å unngå å bli skutt, og ble god og mett på hjerner.

1. Takras 14, 2. Vegard 11, 3. Hollender 7

Takras hadde vært så heldig å få tak i Eclipse som en liten gave til seg selv. Og nei, det er ikke Twilight Saga-spillene, men noe som ligner på Twilight Imperium, bare mye, mye lettere. Nå ble det mange assosiasjoner på én gang, så da går vi rett på sak. Galaksen skal utforskes og erobres, og det er din jobb å gjøre nettopp det. I glaksens midtpunkt finner vi et forlatt og gammelt forsvarsnett som bare de sterkeste tør gå inn mot. Ellers er det åpent rom i alle retninger, og du aner ikke hva som befinner seg bak ormehullene. Den som i løpet av 9 runder har fått flest seierspoeng, har vunnet.

Spillet kommer med hundrevis av komponenter. Komponenter for oppgradering av skip, og veldig mange av hver type oppgradering da man kan bruke flere av samme oppgradering på samme skip! Skip er det også mange av, med støtte for hele 6 spillere. Og så er det store spillebrett som har hundrevis av områder ting kan plasseres på, blant annet en drøss av små kuber, disker og forskning. Det hele virker så overveldende til å begynne med, men det er likevel så enkelt å komme inn i og få oversikten. Og det er like enkelt å miste en liten detalj som forandrer hele spillopplevelsen og vinnersjansen i spillet.

Starten av galaksen

Godt over halvveis

Vi begynte så forsiktig å utforske rommet rundt oss i hver vår kant. Det var langt til nærmeste motstander, og ting gikk sakte. Det er ikke rom for mange handlinger i begynnelsen, for det er dyrt å gjøre handlinger. Du kan gjøre mange hvis du vil, men i slutten av hver runde må du betale dine arbeidere, og jo flere handlinger du har gjort, jo dyrere blir det. Så derfor ble det treg utvikling for alle sammen. Vegard slet mye med økonomien, og vi andre skjønte ikke hvorfor. Vi hadde like mye på brettet, men Vegard måtte trekke tilbake noen kolonier for å holde tritt. Midt i runde 4 fant vi ut av feilen. Vegard hadde summert utgiften fra handlingene sine i stedet for å ta den dyreste, så han endte opp med å betale dobbelt så mye som oss andre. En liten detalj som førte til et stort tilbakesteg for Vegard. Han fikk derfor tilbake litt penger for å prøve å balansere det resten av spillet.

«Dette er det beste science fiction-spillet jeg har prøvd»

– Hollender

Galaktisk seier

Det tok ikke lange tiden før Hollender så nytten i forskning og utvikling. Han satset null på oppgradering av skip, der han så trygt holdt sitt eget område av galaksen. Takras og Vegard hadde derimot større planer om å gå i angrep, og begynte så smått å gå i krig. Men en stjernebase i veien førte til mye kaos, spesielt når begge hadde skjold og ikke sterke nok våpen til å penetrere det. Takras gikk i storangrep mot Vegard, men tapte alt på terningkastene. Hollender kunne fokusere på å utforske sin ende av galaksen og bare hente inn poeng. Men når man har kommet over runde 5 er det plutselig mye mer å gjøre, men likevel så begrenset. Vi gikk hver vår vei til seier, men det var liten tvil om hvem som skulle bli galaksens hersker.

1. Hollender 45, 2. Takras 30, 3. Vegard 26

Eclipse er et flott science fiction-spill med et meget stort potensiale. Når man har lært det å kjenne så er det på tide å begynne med romvesenrasene som har helt andre kriterier enn det menneskene har. I tillegg, hvis man er 4 spillere, introduseres ambassadører og diplomati. Virker meget lovende, spesielt når det er straff for å bryte allianser.

"Spillet er bedre enn filmen" - Vegard

Mot midnatt måtte vi ha en avslutter. Valgene er mange, men viljene er er mer varierte. Det endte opp med det abstrakte spillet med et tungt tema, nemlig Beowulf. Spillet er ganske greit om man ser bort fra at temaet har absolutt ingen ting med spillet å gjøre, og behandler det abstrakt. Tur etter tur skal man enten legge ned en ny brikke eller en figur som gir poeng på et rutenett, med enten minus eller pluss. Når brettet er fullt, er runden over, og poengene telles. Da telles poeng fra horisontal og vertikal rekke fra figurene, og tallet ganges opp med antall stjerner på figuren. Etter tre runder fordelt over tre forskjellige brett er spillet over, og vinneren er den som har mest poeng. Vegard viste seg å være en skikkelig kløpper i dette området, med mye taktisk tenking og plageri. Takras slet med minuspoeng siden han var altfor ivrig med å sette inn dyre figurer, og det er en skummel affære for man blir lett et offer. Hollender gjorde det fint, men i tredje runde satte Vegard inn nådestøtet, og Hollender gikk drastisk ned i poeng.

Akt I

Akt II

Akt III

1. Vegard 235, 2. Takras 152, 3. Hollender 138

Beowulf er en ny utgave av spillet Kingdoms, med noen små forbedringer. Absolutt et greit spill om man ser bort fra temaet.

3 kommentarer til «Formørkelse senket seg over Takras Arena»

  1. Bra referat! Takk for en god spillekveld. Synes at Eclipse gav meg et mye bedre første inntrykk enn for eksempel Troyes. Så ja, Eclipse er et spill med potensiale!

  2. Dette virker jo ganske så spennende! Du får ta en tur på besøk til meg, så kan vi spille det:D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: