Jeg skal arrangere arbeiderne for deg, Overherre!

Kampen om England er i gang

Kim er trofast gjest i PG, og tar til og med turen over dammen for å være i vårt eminente selskap hvor brettspill dyrkes på en sunn og god måte. Men av og til så sniker det seg inn et spill hvor formålet med spillet tar plass i undergrunnen hvor en slem mester venter skuffende på sine undersåtter. Undersåttene har nemlig – nok en gang – feilet i sitt oppdrag. Marog representerte den Mørke Overherren, og Main, Takras, Kim og Kaoleena tok rollen som en undersått som hadde kommet tilbake fra oppdraget – uten bytte.

Mester Marog hadde bedt oss ta med en fantastisk god øl ifra en taverna i den sumpinfesterte landsbyen hvor verdens styggeste ølbrygger jobbet. Men ølet var godt. Men tomhendt tilbake, hvem hadde skylden? Marog anklaget Takras, men Takras var klar med en unnskyldning, som innebærte en utrolig skjønnhet som distraherte fra oppdraget, men det var Main som var skylden i dette, påstod Takras. Main var selvsagt også uskyldig, og anklaget Kim, siden Main var opptatt med å bekjempe den gode ridderen. Slik gikk spillet til Marog ikke trodde på unnskyldningen, eller til noen var tom for nyttige kort på hånd. Aye, Dark Overlord var spillet, og det er mer som et rollespill med hint enn noe spill. Det kan sikkert være gøy i noen sammenhenger, men egner seg dårlig som en oppvarmer til en brettspillkveld. Ellers hadde spillet fullt av morsomme illustrasjoner, men regelheftet kunne vært skrevet mye enklere.

Når Sveinmain går i strid, så mener han det!

Undersåttene skulle så slå seg sammen med mesteren sin og prøve å være mindre udugelige i Lancaster. Dette pene spillet av Matthias Cramer har nok en gang kommet på bordet, og skal vise ytterligere medlemmer av PG hva det er lagd av. Main var ikke vanskelig av seg til å prøve dette spillet, snarere tvert imot, da han lenge har hatt lyst å prøve det. Selv med 5 spillere rundt bordet så var det veldig lite kniving i det sentrale området i spillet. Vi prøvde i stedet å sette riddere i borgen. Men nok en gang så var Marog samleren av væpnere. Takras begynte såvidt med denne taktikken i begynnelsen, men klarte ikke å holde den ved like.

I et kritisk øyeblikk da vi skulle stemme over lovene, var det en lov som bare Main alene ville tjene på, nemlig å endre en nivå 3-ridder til nivå 4. Bare han hadde nivå 3 ute. Han ble nedstemt, men Kim hadde dessverre ikke fått med seg dette helt, og stemte for lovendringen, og den gikk gjennom på uavgjort. Dermed fikk Main ene og alene en 4-er på brettet tidlig i spillet, mens andre bare satt med 2-ere. I neste lovendring var det en lov som ville gi Marog eller Kaoleena 8 poeng og en fordel senere. Men i frykt for at Marog skulle ta seieren nok en gang i Lancaster, ble det gjort litt lobbyvirksomhet og Kaoleena fikk endte opp med trumfen.

Det var en liten spredning på poengene, men det var lett å se at Main ville vinne, spesielt da han hadde 10 av 12 adelsmenn i borden sin. Dette gjorde at han raste avgårde. Takras og Marog hadde begge fått ut samtlige riddere, men på grunn av væpnere var det Marog som fikk 8 poeng og Takras bare 4. Denne runden med Lancaster viste viktigheten rundt lovene og hvor stor påvirkning de faktisk har i spillet.

1. Sveinmain 50, 2. Marog 46, 3. Kaoleena 40, 4. Takras 36, 5. Kim 25

En interessant mekanisme hvor man hele tiden dytter ut hverandres arbeidere. Undersåttene i dette spillet ble alle andre utenom Main, som tok rollen rom ridderherre. Nyt video med stemning fra spillets slutt:

Nåtidens Kleopatra: Kaoleena. Kleoleena? Kaopatra?

Lang-caster tar lang tid med 5 spillere, og Kim har ikke lang tid før siste ferja går. Hva skulle vi så spille? Marog måtte slutte av på grunn av dårlig rygg etter mye kriging, så da var det plutselig mange mulige titler. 4 mann, 60 minutt og mange spill. Egizia ble det endelige valget, selv om enkelte var sikre på at det ikke kunne bli spilt ferdig på tida. Spillet er lett å forklare, men det er ikke alltid like greit å få med seg hvordan arbeiderne henger sammen med murstein og handlinger, noe Main slet med flere ganger. Kim hadde masse steinproduksjon, men hadde ingen sphinx-kort, og masse matproblemer. Heldigvis kunne han bytte murstein med mat.

Kaoleena har spilt dette masse på nett, og har derfor god trening. Det var ikke overraskende at hun sanket inn poeng etter poeng og fikk alltid ledelsen på poengskalaen. Nest siste runde var ferdig, men så måtte Kim kapitulere. Ferjen venter ikke, selv ikke på brettspillere. Marog hadde fått hvile ryggen litt og tok over for siste runde. Det var lite han kunne gjøre for å rette opp i det, men han gjorde et tappert forsøk.

Som normalt i Egizia er det misforståelser når det gjelder sluttscoring av sphinx-kortene. Takras så ikke at gruvene var en del av det ene kortet, og trodde at templet var i orden for det andre. Main hadde tilsvarende misforståelser, og fikk ikke poeng for sine kort, mens Kaoleena sanket inn bonuser etter bonuser.

1. Kaoleena 106, 2. Takras 84, 3. Kim 79, 4. Sveinmain 78

Det lønner seg definitivt å ha spilt dette før, men det er kjappspilt og morsomt, og man må hele tiden lære seg å prioritere handlingene sine, spesielt når det gjelder mat i henhold til arbeidere.

Alle disse brikkene utgjorde ett eneste poeng
2 av 2 for Kaoleena

Marog kapitulerte til sengen, men Main, Kaoleena og Takras var klare for en litt kaotisk avslutning på kvelden. Sushizock im Gockelwok – ja, les det et par ganger til – fra Dr. Knizia ble kveldens avslutter. Heckmeck har ofte fått sin innfart i PG, men Gockelwok er en litt mer avansert utgave med færre terninger og mer stjeling. Og i vanlig Knizia-stil så handler det om minuspoeng. Du får ikke pluss uten minus! Her er det litt mer taktiske valg å gjøre, og spillet er mer spennende. Det er mye mindre push-your-luck her, for det er ofte en eller annen utvei å gå om man kaster dårlig.

1. Kaoleena 3, 2. Sveinmain og Takras

Gode og mette på sushi i variabel kvalitet, så var Main klar for køyesengen. Men Takras hadde en sekk full av kortspill. San Juan var godt nok for Kaoleena, så det ble en ekstra avslutter for kvelden. Merkelig nok så er dette spillet for første gang spilt i PG-sammenheng, selv om flere av oss har det. Spillet påstår å være en forenklet versjon av Puerto Rico, og det stemmer. Man har de samme valgene, med bygging, produsering, selling osv., og det føles som en lett versjon av Puerto Rico. Det fungerer godt, og er – siden det er et kortspill – mye kjappere og enklere å forklare. Men det er ikke nødvendigvis et lett spill. Mange valg må tas avhengig av hva dine motstandere gjør. Du vil selvsagt ikke gi de andre noen fordeler, selv om du også trenger det der og da.

Og en sikker tredjeseier i San Juan

Det ble spilt veldig ulikt. Kaoleena hadde mange lilla bygg mens Takras hele tiden hadde en god produksjon av varer. Likevel var det Kaoleena som fikk flest kort på hånden, og måtte utvide med et tårn, slik at hun hadde plass til flere enn 7 kort på hånd.

Sluttscoringen er også spennende her. Det er sjeldent man tenker over hvor mange poeng man har liggende til enhver tid. Men så snart det 12. bygget er lagt, er spillet over. Takras kom på 33 poeng. Og Kaoleena på 34! Meget tett avslutning på kvelden, og hat-trick på Kaoleena.

3 kommentarer til «Jeg skal arrangere arbeiderne for deg, Overherre!»

  1. Kjekt at dere hadde en innholdsrik kveld. Vet ikke om Darklord er mine greier. Egizia har derimot blitt en av mine favoritter denne sommeren. Vakkert spill med gode mekanismer og passende tema.

    San Juan har nok blitt spilt i PGs ungdomstid. Sveinmain hadde dette spillet med noen ganger, men ikke alle spillkvelder endte i referat den gangen. Sikret meg SJ etter PGs egen math trade. Hadde spillet med til Malta: tar lite plass både i hodet, i kofferten og på bordet. Utmerket reisespill!

  2. Det var akkurat det. Jeg husker å ha spilt San Juan muligens hos Joan for lenge lenge siden 🙂

    BA

  3. Godt å høre at det ikke har forbigått hele PG-samlingen 🙂 Jeg har jo spilt det hos deg, Hollender, tidligere, men det gikk jo heller ikke i bloggloggen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: