Borger og kulde, med sivilisasjonsbygging i god varme

Stormende svensk jubel

Bare én dag fra forrige samling, og det var klar for den ukentlige spillingen. Igjen ble det hos Peter. Saulius, Kim, Peter og Vegard satt klare med Qorridor Kid, men da Takras kom, tett etterfulgt av Hollender, så måtte de finne frem et annet spill. Kim hadde nylig anskaffet seg Bluff fra spillsamler Hollender, og dette kom selvsagt frem som en oppvarmer.

Hollender viste sine gode terningegenskaper og røk ut først og mistet mange terninger på én gang. Et par-tre runder senere prøvde Kim å ta Saulius i en bløff, men dessverre så var det ingen bløff til stede. Vegard røk ut på Peters vrede. Bare Saulius, Peter og Takras var igjen, men med bare 1 terning hver på Takras og Saulius, var det opp til Peter å avgjøre det hele. Han stod for siste initielle bud, med 4 4-ere ut av 6 terninger. Takras trodde ikke noe på det, og løftet koppen sin. Men sannelig var det ikke nettopp det, og det ble kollektivstraff. Peter vant med en god latter.

1. Peter 4, 2. Takras og Saulius, 4. Vegard, 5. Kim, 6. Hollender

Godværet holdt seg stabilt, og det ble åpnet for spilling på terrassen til Peter. Etter hvert som man falt ut av Bluff, trakk man ut til terrassen, hvor spillet Im Schutze der Burg fant veien. Eller på engelsk: A Castle for All Seasons. Spillet trakk til seg Vegard, Kim, Hollender og Main, mens de som ble igjen innendørs famt frem Sid Meiers Civilization.

Im Schutze der Burg som den tyske tittelen lyder, handler om byggeaktivitet i en middelaldersk by. Det hele startet på en solrik terasse. Det var noen fare for at brikkene ville forsvinne mellom bordene, men spillets eske ble banken er dermed var faren rimelig avverget. Hollender forklarte reglene og spillet kom rask i gang. Hver runde skal man spille ut kort, som aktiveres i en fast rekkefølge. Det er viktig å samle nok ressurser som kan omsette (i form av bygging) for penger (maurer) eller poeng (steinmetz). I tillegg er det noen arbeidere som gir både varer og mulighter til å bygge, selv om de bare får halvparten av poengene. For å kunne bygge må man bruke minst tre ulike varer som alle har en egen valør. Det eksakste byggetallet skal oppnås for å kunne få uttelling. Man trenger både poeng og penger. De siste bruker man til å innta attraktive plasser i byen som gir poeng på slutten. Når noen bygger, får andre som har spilt ut en byggmester også poeng. Samtidig henter en byggmester alle tidligere utspilte kort på hånd igjen.

   

Allerede fort oppstod det vanskelige valg. Sveinmain hadde spilt ut en byggmester i den første runde og denne gav ham 20 poeng. Hver runde skal man altså spille ut to kort hemmelig, men mange av disse kortene berører andres utspilte kort. Sveinmain var den første som plasserte ut en mann i byen og snart fulgte flere. Flere runder ville ingen bygge for å unngå at andre ville få lette poeng. Hollender hadde samlet en del sølv, som kan brukes som jokervare. I tillegg hadde han satt ut en mann i sølvsmeden. Vegard fulgte dette eksemplet, mens Kim satset på tårnbygging som ville gi ham 2 poeng per bygget tårn.

Etter en kort stund forsvant sola bak fjellet og de middelalderske omstendigheter la satdig mer preg på omstendigheten rundt brettet. Først måtte Hollender låne Sveinmains jakke, da det ble kaldere og kaldere. Rett etter på kom det mange mygg, før det ble mørkere. Tenketiden når det gjaldt valg av kort ble innkortet da Vegard tok fram PGs irriterende – men effektive – tempoklokke. Lidende under ytre omstendigheter gikk spillet fortere og fortere. Sveinmain mistet to menn fra kjerrene og litt senere jaget Vegard Hollender vekk fra disse. I den tiende runde bygget Vegard det siste bygget og dermed var byen ferdig. Sveinmain så at en mann i byen ble verdiløs og i tillegg kunne både han og Kim ikke gjøre noe fornuftig de siste rundene. Mørket, kulden og myggene gjorde at ingen kunne/ville lese om spillets alternative slutt. Hollender hentet varer for 24 poeng og Vegard fikk 8 penger, mens andre måtte nesten passe. Men finlesingen i etterkant viste at spillet var slutt runden da Vegard fullførte byggeaktiviteten i byen. Med tilbakevendende kraft ble Hollender (24 poeng) og Vegard (4) trukket, slik at den riktige slutttellingen blir sånn:

1. Hollender 137-24= 113, 2. Main 107 3. Vegard 109-4=105, 4. Kim 97

Spillet ble svært tematisk også utenfor byen. Når man tar vekk de siste to rundene som vi spilte for mye, har spillet mange utfordringer. Det er viktig å passe på rekkefølgen av kortene og av spillerne. Sparer man for lenge, er det fare for at man ikke får poeng/penger. Sveinmain nektet å bygge da det var for mange byggmestere rundt bordet. Men når andre får poeng, kan du likevel få mest. Flott spill med interessante valg.

Fra mørket til mørket
En nyttig hånd i Dominion

Dominion Intrigue fortsatte med samme besetningen, men nå inne hvor det var lyst og mye varmere. Sveinmain ville ha Intrigue med Intrigue. Det fikk han, for omgangen ble en slagmark. Tidlig i spillet ble Vegard og Sveinmain hemmet kraftig av utspilte Swindler. Cursekort fikk plass i bunken, mens kopper forsvant. Kim var den første som begynte å kjøpe poeng, mens Hollender bygget opp pengemaskinen. Kim plaget alle kraftig med sine Saboteur. Gode kort røk i høyt tempo. Secret Chambers ble forsøkt som løsning, men kom for de fleste på feil tidspunkt. Vegard sukket over alle lilla kort han fikk, mens Main mistet noen kostbare poeng. Hollender klarte å følge Kim rimelig, men måtte også se seg slått av Kims godt fungerende bunke.
1. Kim 19, 2. Hollender 16, 3. Main 9, 4. Vegard 3

The Enigma of Leonardo var neste spill, mens Civ-gjengen ikke hadde kommet halvveis en gang. Vegard tok kvelden og Takras forklarte reglene raskt. Her skal man spille ut kort og samle like symboler. Utspilte kort berører også naboen til venstre, slik at det ble en del interaksjon i dette spillet. Main forsøkte å sabotere i kjent stil Hollenders kombinasjoner, men spillets utviklere har tenkt på dette og hvert kort viser to symboler, slik at det er mulig å få andre kombinasjoner. Main ledet lenge før Hollender klarte to symboler på rappen, slik at han var den første med 7 symboler. Kort spill med et svært høyt tempo. Temaet med oppfinnelser og referansen til leonardo forsvinner i dette tempoet, men kortene er flotte og tydelige.
1. Hollender 7, 2. Main 6, 3. Kim 5

Bluff ble tatt fram, da Sveinmain oppdaget at han ikke ennå hadde vunnet et spill i kveld. Kims nye spill (som snart blir sikkert en del av Skiens brettspillmesterskap?!) ble lagt på bordet og trillingen startet. Med tre spillere kommer turen raskt tilbake og her gjelder det å både bløffe og nettopp ikke det. Hollender hadde mange like tall, slik at han slapp å bløffe. Først røk Main og så Kim, mens Hollender hadde utrolige 5 terninger igjen. Et sjeldent vinnerbilde ble tatt! 1. Hollender, 2. Main, 3. Kim

Dette må være fotomanipulert. Hollender vant Bluff?!

Kim og Main ville ha omkamp. Hollender forsatte med like tall og hadde kontroll noen ganger. Tre ganger kollektiv straff, svekket Kim og Main, slik at Hollender også denne gangen satt igjen med 5 terninger mot Main to. Main hadde ikke gitt opp håpet i ett spill hvor han er desidert PGs beste bløffer, men flaksen stoppet ham.
1. Hollender, 2. Kim, 3. Main

Kim dro for å rekke fergen, mens Hollender og Main var fornøyd med å ha valgt riktig bord denne kvelden. Det var mørkt da de kom hjem, men ved frokost var det fortsatt usikkert om Civ-spillet hadde blitt ferdig………eller ble det ikke ferdig. God fornøyelse med Civ-referat!

Mange spill ble altså spilt før Civilization tok ende. Men dette spillet tar lang tid, og det vet man. Saulius, Peter og Takras hadde i tillegg alle spilt det fra før, så det var liten tid som gikk til regelforklaring, kun litt oppfriskning i turens gang. Men oppsettet tar selvsagt litt tid, med ymse poser og komponenter som skal sorteres og legges på plass. Saulius ble tildelt Tyskland, Peter Romerriket og Takras Egypt. Vi hjalp hverandre med å minne på om hver nasjons spesielle egenskap, for det er veldig kjedelig å glemme dette, og det er hyggelig å få en påminnelse om man glemmer det selv, og det var alle flinke på, etter et par runder i hvertfall, siden alle glemte det da.

Utforskningen finner sted ganske enkelt, men Saulius hadde problemer med å forstå hvordan man hadde lov til å flytte, hvordan man sanket ressurser med karavanen og annet. Siden Peter og Takras begge hadde lov til å bygge by med militæret sitt pga å være republikanere, skjønte ikke Saulius dette før han fant ut at det kun gjaldt politikk. Han var selv despot, og hadde ingen egenskaper. Peter og Takras ble fort uvenner i spillet, og Saulius fikk omtrent fritt spillerom. Han fikk stadig sterkere militær og mange militærkort, så hverken Peter eller Takras turte å røre ham av den grunn. Men hverandre hadde de ingen problemer med, og utslettet bygg og karavaner fra hverandre som om det var plagsomme mygg.

Flere ganger kom spillere fra det andre bordet og spurte hvor langt vi hadde kommet, og vi måtte stadig svare ikke halvveis, noe som var sant. Men plutselig fant Peter ut en løsning, nemlig å samle på gull. Han kunne få to gull hver runde, og han hadde allerede spart seg opp 5 stk. Et par runder senere hadde han kommet godt i ledelsen. Takras satset på kultur, og klarte å snike seg opp mot den tredje perioden. Det var også kun Takras som hadde noen undre, og kunne skilte med å få kultur hver runde, samt å se på hele hæren til sine motstandere. Saulius hadde ikke en klar strategi om veien til seier, men plutselig hadde han fått tak i veldig mange forskningskort, og kunne fullføre pyramiden til nivå 5 på 4-5 runder. Takras hadde samme taktikken i tillegg til kultur, og hadde 5-6 runder til nivå 5. Men Peter hadde bare 3 runder til gullet var på 15.

Hovedstaden til Takras

Plutselig fant han ut en kombinasjon som gjorde at han kunne få hele 7 gull på en runde. Det hørtes litt for godt ut til å være sant, så regelheftet ble funnet frem og lest nøye. Men ingen ting kunne tilsi at det var en ulovlig handling. Så da fant vi fram Errata fra FFG sine nettsider, hvor det ikke stod noe konkret. Men det stod noe som støttet handlingen hans indirekte. Så vi måtte bare godta handlingen, og han ble ferdig 2 runder før vi andre fikk sukk for oss.

Absolutt en verdig vinner for morgenen

Klokken var halv to neste dag, og endelig hadde vi en seierherre. Civilization er et meget flott og vakkert spill, som nødvendigvis ikke trenger å ta lang tid. Selv om vi hadde spilt det før, var det en stund siden sist, så det blir en del tankevirksomhet selv om man har planlagt turen sin. For de andres handlinger kan påvirke deg i stor grad. Konklusjon: må spilles oftere!

Civilization
Peter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: