Den forbudte øya! Takras reflekterer over Forbidden Island

(Videoomtale i bunnen)

Det har allerede blitt nominert til Spiel des Jahres 2011 med motstandere som Asara og Qwirkle. Jeg har bare spilt Qwirkle av disse to, men både Qwirkle og Forbidden Island er verdige deltakere for årets pris.

I Forbidden Island skal man inn på en øy som er i ferd med å synke for å få tak i 4 skatter før de forsvinner for godt. Med på ekspedisjonen finner vi selvsagt piloten til helikopteret vi kommer inn med, en navigatør, en dykker og flere. Sammen må alle samarbeide for å skaffe seg skattene og så komme seg avgårde i helikopteret i tide.

Lett skal det ikke være, og det er litt av hensikten med spillet. Uten samarbeid mellom spillerne vil ingen vinne. Og siden det ikke finnes en enkelt vinner i dette spillet så oppfordrer det alle til å hjelpe til. Her vil enten alle vinne eller alle tape. Det finnes ingen middelgrunn. Hvis du har erfaring med samarbeidsspill tidligere, type Pandemic eller Defenders of the Realm, vil du kjapt kjenne deg igjen i dette. Forskjellen er dog at Forbidden Island er vesentlig lettere å spille og er kjappere å spille. Dette åpner for et bredere publikum, slik at hele familien kan delta.

Hva gjør spillet så tilgjengelig? For det første er det en liten og flott eske, og virker ikke skremmende med sin størrelse. Ellers er spillet meget flott, og hver skattebrikke er store og har mange detaljer. Illustrasjonene på kortene er meget gode og varierte. Til slutt er det reglene, som også er enkle å forstå, spesielt når hver spiller får en handout som forteller dem hva de kan gjøre.

En tur går slik.

  1. Gjør en eller flere av følgende handlinger en eller flere ganger, 3 ganger til sammen
    • Flytt brikken 1 hakk.
    • Gi 1 kort til en spiller med brikke ved siden av din.
    • «Tørke opp» en landbrikke.
  2. Trekk 2 skattekort.
  3. Trekk oversvømmelseskort.

Så er det neste spillers tur. For å finne en skatt trenger man 4 like skattekort. I bunken finnes det bare 5 av hver, så det er viktig å dele. Ved å hele tiden dele med hverandre og legge planer, så føler man at man bidrar med noe hele veien. At din mening betyr noe for spillets forløp. Det er mange måter til mål, men noen veier er mer logiske enn andre, men ikke så lette å se. Så med 4 par øyne som følger med, så er det mye enklere å komme til enighet. Men det viktigste er at når det er din tur, er det du som må gjøre valget. Skal du høre på de andre, eller er du brennsikker på at din strategi er den beste?

Selv om spillet på langt nær ikke er like godt som de to andre spillene, så blir nok dette spillet jeg spiller oftest, rett og slett fordi det er kjapt å sette opp, kjapt å spille og lettere å få med seg medspillere til. Det er et underholdende spill der flaks er en meget viktig faktor, men det er det som gjør slutten spennende. Uvitenheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: