Togspillet som handler om aksjer: Chicago Express

Takras
Takras

Chicago Express kommer i en enormt stor eske. Som du ser på esken så er dette et togspill. Men handler det om tog eller passasjerer? For dette spillet er forkledd som et togbyggespill, men i virkeligheten så ligger er et aksjespill. Det er selvsagt ikke helt uten tog, for togene er vesentlige. Jernbanene må bygges ut for at selskapene skal stige i verdi, og dette gjøres av hver spiller. Man eier nemlig ikke et selskap, bare aksjene. I løpet av en runde har man tre valg, og disse tre valgene er alle med på å bidra til inntekt til slutten av runden.

  1. Kjøpe aksjer. Kjøp aksje i et av de 5 selskapene i spillet. Aksjene du har er det eneste som gir deg inntekt i spillet, men verdien på dem er basert på selskapets utbygging.
  2. Hjelpe til med utviklingen. Et område eller by der ett eller flere selskap du har aksjer i kan utvikles videre, og det gir mer verdi for alle jernbanene tilknyttet området.
  3. Bygge ut jernbanelinjene. Jo lengre jernbane gjennom flere byer og mineralrike fjell, jo mer verdi.

Men du får bare én handling per runde. Hvis andre spillere har aksjer i samme selskap som deg, vil du også være med på å bidra til deres fortjeneste. Men det er ikke mulig å skaffe seg alt i samme aksje, ikke om alle rundt bordet følger med. På slutten av spillet er det den som sitter igjen med mest penger i kontanter som vinner spillet.

Reglene er ganske enkle, men det er mye å holde orden på. For å gjøre valg må man vite hvor mye penger de andre spillerne sitter på, tenke litt på hva de kunne tenkt å gjøre på sin tur, og så prøve å sette en stopper for det. Det er selvsagt lov med å komme med forslag og litt trygling underveis. Så det er mye fremovertenking, men likevel er det ganske enkelt å se pengeflyten etter en eller to dividend-runder.

Så hvis du kan tenke deg å sitte med mange spillere rundt bordet og by på aksjer samtidig som du øker verdi på selskap, så er dette et godt spill for deg. Her er det ingen tilfeldigheter, bare planlegging, og det gir en god mestringsfølelse underveis.

Men om du ikke vil lese, så kan du se min videoomtale her, i Brettspill med Takras.

5 kommentarer til «Togspillet som handler om aksjer: Chicago Express»

  1. Nok en god film Takras, Brettspillenes svar på Steven Spielberg;-)

  2. Fin film! Ser ut som at spillet har mange likheter med Imperial. Kan det stemme?

  3. Hmm, det må nok noen andre få svare på, Nappeto. Jeg har enda ikke fått prøvd Imperial, da andre ting har fristet i stedet.

  4. Nå har jeg prøvd Chicago Express, og det er absolutt likhetspunkter med Imperial. Veldig lignende dilemmaer når du skal kjøpe aksjer: lønner det seg? Hvor mye er det lurt å investere, og i hvilken aksje? Hvor mange flere utbetalinger blir det før spillet er slutt? Det at det er så få aksjer, er en interessant forskjell. Jeg sliter med å mestre Imperial, og slet med CE også.

  5. Flott at du legger igjen dine erfaringer hos oss, Nappeto, gøy å høre om sammeligninger på tvers av tema 🙂
    Og hva ser jeg? Nå kan man lett logge inn og legge igjen kommentar her, enten som gjest, wordpress-konto, twitter-konto eller facebook-konto! Nice.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: