Norges mest aktive brettspillklubb på nett!
Skiens beste brettspiller gjennom tidene, Kim var igjen på plass i PG for 2. gang på rad. Han kommer til Jørpeland helt fra Stavanger, og helt frivillig. Det blir satt pris på av gutta i Preikestolen Gamers som igjen har tilpasset starttidspunktet for brettspillkvelden etter fergeruta. Noen slet med å møte tidligere, og i påvente av etternølere fant Sveinmain frem:
Vabanque. I dette spillet gjelder det å putte penger på 12 ulike kasinobord, for så å doble eller stjele fortjenesten. I tillegg finnes det et bløffekort slik at ingen kan føle seg trygg for å få potten. Takras startet godt og ledet etter 1. runde med 110000 penger, men så ble et brått stopp for han. Oss andre prøvde oss, og det var mye psykologisk krigføring. Kim følte seg som om han spilte Bang for 1. gang, men kom denne gangen fra det med livet i behold. Marog flyttet seg til gullpotten i siste runde. Potten som var så stor at ingen trodde noen ville stille seg der, bortsett fra Pift som luktet agnet. 525 000 bare denne ene runden sørget for en solid seier til han.
1. Pift 980.000
2. Main 670.000
3. Kim 400.000
4. Marog 310.000
5. Peter 270.000
6. Takras 130.000
Det lønner seg ikke å komme for sent til PGs samlinger for spill starter på avtalt
tidspunkt. Både Saulius og Hollender kom da vabanque hadde startet. Heldigvis er utvalget i Grotten såpass stort at det ble vanskelig å velge hvilket spill kunne fylle tiden. Det ble nesten en klassisk eksklusjon som PG brukte før i tiden. Til slutt var 10 days in Europe igjen. Begge hadde ikke spilt det før og Saulius oppdaget snart at dette spillet var pedagogisk. Her kunne man lære om mange land.Reglene var lett og spillets første runde var over da Hollender hadde laget en flott rundreise i Nord Europa. Saulius hadde forstått poenget nå og tok revansj med mange tilgrensende østeuropeske land. Det var noe tid igjen til en siste runde. Ved hjelp av et cruiseskip i middelhavet klarte Hollender og noen fly å reise Europa rundt. 10 days er lettspilt og pedagogisk. Noe flaks skal man ha, men med en kort spilletid er det ikke noe problem.
Et nytt ordspillsspill var neste på lista! Nei, ikke spill om ordspill, men et spill som har fryktelig mange engelske ordspill i seg: Shear Panic! Vi følger en flokk med sauer som slippes ut fra lastebilen og skal løpe fra beite til beite helt til den er forbi målstreken. Hver spiller har et brett med 12 handlinger hver foran seg, og kan bare bruke en handling én gang gjennom hele spillet. Her er det handlinger som knuffing, dytting, rotering, hopping og klenging, akkurat som i en vanlig saueflokk på rømmen. Spillbrikkene er helt fantastiske og store, noe som trekker opp spillet et godt hakk, spesielt siden hele temaet i spillet passer veldig godt for hvordan formasjonen og sauene oppfører seg i spillet.
Hver spiller har to sauer i flokken, og får poeng hver gang spilleren slutter turen sin med dem inntil hverandre. I tillegg kommer den deilige bukken «Roger» som alle sauene bare elsker, og man får poeng for å være nærmest ham. Men plutselig så snur det, da kommer nemlig saueklipperen, og han er det ingen som liker. Blir man klippet, forsvinner disse sauene fra brettet. Et paniskt og morsomt spill som har mer taktikkeri enn grafikken tilsier. Men det lider sterkt av dårlige bilder av handlingene. Spillet fremtrer som et spill med tusen regler å huske, fordi bildene ikke sier noe.
Shear Panic hadde god nytte av tidskuben vår, for her kunne det fort oppstå analyse paralyse. Og i et spill med en gjeng paniske sauer så passer det godt at også spillerne blir litt paniske idet de siste 5 sekundene piper seg ned! Marog var en god hyrde og ledet sauene sine på best måte. Det var en god spredning på poengene. 1. Marog 46, 2. Takras 38, 3. Pift 35, 4. Saulius 28
På det 2. bordet ble Entdecker gjort klart for spill. Sveinmain og Peter hadde prøvd det før, men såpass lenge siden at reglene var rustne. Men Peter gjorde en utmerket jobb, og Kim og Hollender var klare for å oppdage verden. Alle får penger hvis en er blakk, en kjøper brikker og seiler av gårde. Noen ganger passer brikken og en kan bosette seg på en øy med brikkene sine. Andre ganger passer ikke brikken og turen er over. På brettet ligger det noen 5 og 10 poengs øyer og lokker, men til å begynne med er disse langt unna. Da kan en lage små øyer, og brikkene en får i retur kan plasseres i jungelen for ytterligere poeng. Litt Carcassonne møter Tikal følelse i dette spillet.
Peter satset tungt tidlig og fikk betalt, men så stoppet det helt for han. Kim og Sveinmain fikk 16 og 8 poeng for en brukbar øy, mens Hollender og Sveinmain fikk 20 og 10 poeng for den 2. store øya. Siste store øy fikk Peter endelig fullført og Sveinmain fikk igjen en 2. plass. Skulle kanskje tro at Sveinmain lå best an da han var med på alle øyene, men så var det Jungelen da. Brikkene skal inn i jungelen etter fullførelse av øyer, og der er det fra 5 til 15 poeng og hente x7. Hollender var sikker på seier da han trodde han fikk 5×10 da han hadde 5 brikkers innflytelse på den ene jungelstien. Men han ble litt paff da han bare fikk 10 og ikke for antallet, til stor latter fra oss andre. Men han høstet likevel 35 poeng i
Jungelen, og tangerte Kim der. Men Kim ledet etter øybyggingen og dermed var seieren klar, da Sveinmain og Peter kun fikk 15 jungelpoeng hver. 1. Kim 81, 2. Hollender 75 3. Sveinmain 58 4. Peter 47.
Entdecker var litt ukontrollert, kontrollerbart. En kan bruke mye penger og vite retningen eller bruke lite og sjanse, med varierende utfall. Likevel en grei brettspillopplevelse, men kanskje litt langt spill ut i fra opplevelsen en får igjen. Dukker nok opp på bordet i PG igjen, men ikke hver måned….
Siden det fremdeles var Entdecker på det lille bordet, fant vi frem The Speicherstadt på det store. Det er godt vi har Hollender i gruppa, en som forstår hva mye av dette fra Tyskland og Nederland betyr. Lagerhusbyen er kanskje den beste oversettelsen. Spillet går over fire sesonger i et år, og i tre av disse kommer det inn lasteskip med varer. Men for å få nytte av varene må man enten ha kontrakter eller lagerplass, ellers må man selge varene. Om man ikke kan noe av dette blir varene tapt. Men varene er det kamp om, og det er her spillet begynner å bli interessant. Alle spiller med åpne kort og synlig pengebeholdning. Hver spiller har 3 figurer hver som skal brukes til handling. Med 4 spillere som vi var denne kvelden kom det opp 5 kort vi kunne anskaffe. Etter tur plasserer vi ut en brikke på det kortet vi ønsker. Men de andre spillerne kan også ønske seg det samme kortet og plassere en av sine brikker der. Da øker etterspørselen, og da øker prisen. Førstemann som la sin interesse på kortet har førstevalg, men kan velge eller bli tvungen til å passe. Da blir etterspørselen mindre for neste spiller og prisen synker. Etter fire sesonger og noen branner senere er spillet slutt, og den med mest poeng har vunnet.
1. Marog 25, 2. Saulius 22, 3. Takras 21, 4. Pift 19
The Speicherstadt var en positiv opplevelse med god spillelengde (45 minutt) og en flott auksjonsmekanisme.
Entdecker var ikke et kortspilt spill og var fremdeles i spill på det lille bordet. Det store bordet ville ha noe som ikke krevde for mye tenking, og da fant Fauna veien til bordet. Dette kom på 16. plass i vår eminente julekalender 2010 og ikke uten grunn. Dette er spillet som har enormt mange ukjente og vanskelige dyrearter, og det er å gjette plassering, vekt og lengde. Men spillet tilgir også, og nesten-riktige svar gir også poeng.
1. Marog 113
2. Saulius 86
3. Takras 71
4. Pift 69
Fauna er et morsomt spill for hele familien, og også for en gruppe voksne! Marog hadde virkelig gullrekka denne kvelden og kunne gå seirende ut av nok av et spill!
Klokken var bare 23og det betyr ofte; enda ett spill, men helst ikke for komplisert. Der Untergang von Pompeji (sveinmains favoritte spill) kom på bordet. De norske reglene til dette spillet finner man under spillregler på bloggens framsiden. Først skal spillerne bringe sine familiemedlemmene tilbake til byen. Hus med innbyggere fra før, gir mulighet til å ta med ekstra familiemedlemmer. Disse folkene prøver man å fordele strategisk over hele byen, helst nærmest portene, slik at de kan komme seg ut når lavaen kommer. Pift trakk en del Omen-kort (noen klarte ikke å leve i gassluften og døde). Dette gikk særlig hardt ut over Takras og Marog som hadde tatt hus hvor Pift også ville være. Hollender trakk AD 79 kortet og løpet for livet startet. Hollender hadde mange av sine egne på den ene siden av byen, men stod der uten noen andre. Lavabrikkene gikk derfor lett denne veien. Marog og Takras mistet imidlertid en del folk da utgangene ble stengte. Pift tok ledelsen, men Hollender hadde fortsatt noen menn i byen og fikk disse ut.
På det 2. bordet var det kun 30 minutter til Kim måtte rekke Tide-ekspressen tilbake til Stavanger, og Rattus var et spill han ikke hadde prøvd før, og det gikk akkurat tidsmessig. Peter satset igjen på kongen og sendte sine i kloster. Kim så muligheten og gjorde det samme mens Sveinmain satt med hele 4 roller en periode, men det kostet dyrt. Pesten rammet han hardt, men likevel satt han med en del tropper på bordet. Peter kjørte pesten på egne brikker der han hadde få for å rydde og lage kongemulighet. Kim plukket fort opp triksene og til slutt måtte det fintelling til. 1. Kim 10 2. Peter 9 3. Sveinmain 8
Kim forlot Grotten kald på bena og varm ellers i kroppen. Grotten holdt så vidt, men vil nok bli enda mer behagelig å spille i etterhvert som det går mot sommer. Kim kunne ikke love å komme hver mandag, men er hjertelig velkommen så snart anledningen byr seg, og andre fra Stavanger også selvsagt! Kun kort tid til PG-gallaen som er på fredag 1. april….
Imponerende mengde spill på én kveld! Godt jobba! Må se å komme meg over fjorden igjen riktig snart!
Yes det er bare å ta turen! Usikker på om jeg har hatt den glede å hilse på deg?