Dagen derpå!

Etter en helg på MidWinter var det dagen derpå i PG. Normalt er oppmøtet litt labert etter ei maratonhelg, men det hindret ikke hele 10 stk fra å møte til en kveld på brettspillplaneten Jørpeland. Noen hadde sogar tatt turen helt fra Stavanger. Kim då, var det noen som lurte? Jo selvsagt Kim fra Skien, kjent fra Skauen brettspillklubb, som hadde flyttet til Stavanger. Tilpassningsdyktige som vi er i PG, så startet kvelden etter når Kim kunne komme med ferga. Det var mye å snakke om denne mandagen, men etter litt om og men kom Packeis am pol på bordet. Etter litt fargekluss til å begynne med fikk vi svung på spillet, og Kim hang med så best han kunne. Men ingen kunne gjøre noe med Saulius som vant med en 10-15 fisk mer enn oss andre.

Bananagram
Vinnerbrettet til Takras

Takras viste frem en tung eske med Civilization. Peters øyne ble store som epler, og det var plutselig 4 spillere. Men i frykt av erfaringene fra MidWinter, fant vi ut at vi mest sannsynlig ikke kom til å bli ferdige før kvelden var omme, så det måtte vike for et annet spill: Bananagram! Jo, det var en filler mens vi ventet på andre spillere, og det var et greit spill. Scrabble der hver spiller sitter med hvert sitt scrabble-brett og har full styring på alle bokstavene. Når noen har klart å plassere alle bokstavene må han rope PEEL! Eller; SKRELL! på norsk. Da må alle trekke in en til bokstav fra midten av bordet. Kjappspilt og hektisk, og kommer i en morsom pose formet som banan. Hollender hadde funnet seg veien midtspills, men klarte fint å være med på en runde.

Kim hadde tatt med Navegador, orginalbrettet som er kjent fra ett kaffevelt hos Nappeto: http://spiltespill.blogspot.com/2011/02/kaffeslaberas-110210.html

NavegadorNavegadorKim ble tvungen til å kjøpe dette med kaffeflekker, og dermed var det PGs tur til å teste dette. Glimrende regelforklaringer, roundell, vakkert kart og flotte båter. Verden skulle oppdages fra Portugal, og 5 oppdagelsesreisende skulle utforske denne, bygge fabrikker, lage skipsverft og kirker. Arbeidere måtte skaffes og disse kunne ofres for å få privilegier som var avgjørende ved spillets slutt. Sveinmain satset på sukker, Kim på sukkerfabrikker mens de andre satset litt bredere. Det resulterte i at Svein og Kim gjorde hverandre rike, med Sveinmain som den rikeste. Likevel er ikke rikdom ensbetydende med suksess i dette spillet. Mange veier til rom, og Sveinmain hadde planen klar da Kim satte inn støtet og snappet er privilegie foran nesen hans, for deretter å kjøpe fabrikkene Sveinmain hadde tenkt å kjøpe. Peter satte i gang et kappløp på sjøen for å utforske de siste områdene og score viktige poeng.

Navegador
Ikke første gang i PGs historie at spillets eier går av med seier. (det rimte!)

Arild som lenge var misunnelig på rikdommen til Kim og Sveinmain slo seg opp på kirkebygg og dets privilegier og scoret bra på dette. Saulius fikk æren av å avslutte spillet etter noen kaffeplantasjekjøp i Asia, men måtte ofre 2 båter i siste trekk. Så var det telling. Selv om poengene lå åpent på hver spillers spillebrett var det vanskelig å se hvem som ville vinne, og poengberegningen ble spennende selv om alle hadde en liten anelse om at det ville bli Kim. Sveinmain trodde hans rikdom ville bringe han på en god 2. plass, men Peters oppdagerevner gjorde at han slo main med et knepet poeng. 1. Kim 90, 2. Peter 77, 3. Sveinmain 76, 4. Arild 62, 5. Saulius 61.

Navegador var et meget vakkert og spillbart spill. Roundellen gjorde det ekstra bra, og alle kunne planlegge sine trekk mens de andre handlet. Rundene gikk raskt unna, og dermed gjorde det ingenting at det ble mange runder, og en spilletid på cirka 2,5 timer i en førstegangsgjennomspilling.

20110322-125549.jpg
Fullt bord i Endeavor
20110322-125602.jpg
I utgangspunktet meget komplisert brett, men greit og oversiktlig

Marog fant veien til PG også denne kvelden, og det er godt å se flere faste ansikt. Det andre bordet måtte finne en erstatning for Civilization. Med hele 5 spillere også på dette bordet, ble utvalget plutselig litt begrenset. Hollender fant fram Endeavor, et spill som så veldig massivt og tungspilt ut. Men vi tok det frem! Med strukturert regelforklaring fra Hollender så var vi klare til å spille. I begynnelsen er det meget korte runder. Ikke ulikt Puerto Rico, må man bygge bygninger og dedikere kolonister til å utføre oppgavene. Kolonistene kommer til ditt brett ut gjennom spillet. Pift og Takras hadde en dårlig start og blitt låst til meget få handlinger hver tur og ingen kort. Marog, Black Ant og Hollender hadde alle en fin start, og det var liten tvil om hvem som kom til å kjempe om seieren til slutt. Kriging er dyrt, men av og til nødvendig for å sikre seg ressurser.

Marog kjempet godt og hadde mange kolonister til overs, noe som var meget truende for andre spillere siden han hadde krigere til strid. Black Ant hadde flotte oppdagelsesmuligheter og kunne kapre rutene i de fleste land før alle andre, og dermed fikk han majoritet i de fleste kontinentene. Men dette var ikke nok, da Hollender hadde sikret seg poeng jevnt over. Men det var tett kamp, og ingen sikker vinner blant de tre på toppen.

20110322-125619.jpg
Hollender stakk av med seieren
Spiller brett cities+conn Poeng kort Bygg Population Sum
Hollender 40 15 4 3 62
Marog 37 14 2 53
Black Ant 44 6 50
Takras 28 7 7 42
Pift 31 2 2 3 2 40

Endeavor har en flott oppdagelsesmekanisme og koloniseringsfaser. Det ser veldig massivt ut til å begynne med, men strukturen i spillet er veldig enkel å komme inn i, og da er det meste selvforklarende. Takras og Pift fikk dårlig start, men Takras er sikker på at om han spiller det igjen, så skal starten bli helt annerledes og opplevelsen mye bedre.

20110322-125624.jpg
Tilleggspakkene vi tok i bruk denne kvelden

20110322-125650.jpgMed Navegador fremdeles på det ene bordet, ble Alhambra funnet frem. Pift hadde nettopp blitt knust på MidWinter i dette spillet, mens Marog og Takras ikke hadde spilt det før. I tillegg ble det spilt med to utvidelser (1+2), så det var litt ekstra regler å sette seg inn i. Men spillets hovedessens er veldig enkelt å forstå, og det er ingen ting som er spesielt unikt med dette spillet, annet enn måten spillmekanismene er satt sammen på. Det var imidlertid liten kamp om fargene, de fleste ble fornøyd med det som kom på bordet, og i begynnelsen var det mye kjøp og lite innhenting av penger. Men så snart første telling plutselig dukket opp, ble det en helt annen sak. Da fant hver spiller seg sin egen nisje de ville satse på, og noen hadde mer kontroll enn andre. Bygging av mur hadde Hollender og Black Ant gjort før, og håvet inn mange fler poeng på dette enn resterende tre spillere. Pift fikk et par spesialkort, blant annet Laila som kunne bytte en brikke på salgsbordet. Men Pift fikk sjeldent det han ville ha likevel. Takras hadde dominans på de hvite byggene mens Hollender satset på å være godt spredt ut mellom fargene. Marog hadde dominans på grønt mens Black Ant hadde lyseblå. 1. Black Ant 99, 2. Hollender 97, 3. Marog 91, 4. Takras 82, 5. Pift 49

20110322-125656.jpg 20110322-125701.jpg

Alhambra er et lettbeint innflytelsesspill der det er vanskelig å vite hvem som sitter igjen med seieren. Utvidelsene gjør spillet ekstra interessant, og det finnes flere enn de vi spilte med i kveld.

Som en avslutning før Kim skulle ta ferga over til Stavanger ble det en runde Einfach tierish. Som vanlig ble det høy bying og god stemning i dette enkle kortspillet. De svarte kortene kom opp og Sveinmain som hadde blakket seg på enx2 og en 7 er måtte trekke inn 2 av disse. Avslutningen kom brått og raskt denne gangen og Peter kunne heve armene i vært som vinner, mens Kim var den med minst penger og var dermed ute av spillet. 1. Peter 7, 2. Saulius 5, 3. Sveinmain 3, 4. Arild 0

Alltid hyggelig når trivelige folk tar turen helt fra Stavanger til PG. Kim var intet unntak og et meget kjekt bekjentskap. Håper de ikke ble avskremt av nivå og humor i PG, så får vi håpe at vi ser igjen Kim og Marog ved neste korsvei. Velkommen tilbake til både Kim og Marog 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: