Toscana

Navnet skjemmer ingen. Tittelen på dette spillet gjenspeiler nøyaktig det man kan tenke seg – vin. I Toscana skal man kjempe om de feteste dyrkemarkene og produsere den bestsmakende vinen. Og om man gjør det riktig så godt, så vil man tjene penger som gress i dette visuelt stilige spillet. Men veien er selvsagt langt fra enkel. Dine konkurrenter vil neppe la deg få seieren uten motstand. De vil helst sitte med seieren selv. Alt dette høres riktig så bra ut, men spillet snubler underveis.

Hver runde består av 3 faser man fritt kan velge rekkefølgen blant. Den første tillater deg å plassere ut en arbeider på et ukonkurrert jorde, eller få vin/vann i stedet for. I tillegg kan man bestikke en av to karakterer for å kunne påvirke vinmarkedets kurser direkte, og disse bestikkes enten ved rosévin eller champagne. Det andre man kan gjøre er å kjøpe eller selge vin, og man må velge seg for én av disse handlingene per runde. Aller sist kan man produsere vin fra jordene om man har vann til dette.

Det som faktisk ødelegger spillet er hva spillet har som kjerneelement – nemlig markedet. Dette kan påvirkes underveis, og blir i tillegg påvirket ved slutten av 3 faser, der verdien på varene stiger eller synker avhengig av etterspørsel (tomt eller fullt lager) eller hva vinsmakerne (spillerne) bestemmer. Problemet er at det er vanskelig å føle å ha noe som helst kontroll over markedet, til tross for at det meste er åpent. Verdiene går opp og ned tilsynelatende vilkårlig, tross i at det ikke er vilkårlig.

Som konklusjon så «føles» det ikke riktig. Man gjennomfører prosedyrer som påvirker kursene i markedet, men det er ekstremt lite mestringsfølelse, og man venter liksom på at spillet skal ta slutt.

 

5 kommentarer til «Toscana»

 1. NEI; NEI; NEI;
  Jeg elsker dette spillet, fordi det har en genial markedsmekanisme. En hver trader ser uendelige muligheter til å påvirke utviklingen i markedet ved å time sine salg og kjøp. Total kontroll er det ikke mulig å få, akkurat som i virkeligheten, men optimal kontroll er det fullt mulig å oppnå. Mulighetsrikdommen er også stor. Jeg satser om mulig på å «corner the market» for en type vin.

 2. Det jeg tenker på med kontroll, er vel egentlig mestringsfølelse. Man påvirker kursene, og underveis i spillet blir man faktisk tvungen til å endre kursen på alle vinene etter hvert som man trekker disse vinsmakingskortene, selv om det er negativt for deg selv.

  Vi har prøvd å spille der noen kapret alt vannet som fantes og en annen all rødvin. Likevel føltes spillet flatt. En runddans med venting på at spillet skal bli ferdig. Men jeg har null kjennskap til vin, og kanskje det har en påvirkning på om man liker spillet eller ei.

 3. Nok en meget god video, den korteste til nå! Om det er bra eller dårlig er det bare å gi en tilbakemelding på her. Jeg derimot liker begge varianter, og gleder meg allerede til neste brettspillpresentasjon:-)

 4. Effektene og utformingen er bra igjen. Takras viser fram mye kreativitet her.

  Sammenlignet med tidligere videoreviews er det satset på kortere episoder. Kortere tid blir mulig mer attraktivt for mange, men man må også velge vekk mye. Det går kanskje på bekostning av spillets innhold her. Det hadde vært interessant å få en mer skjematisk oversikt over reglene (både spillerens tur og spillets gang).

  Foruten partyspill er det nesten ikke spill (les:strategiske) som blir bedre med alkohol. Har derfor ikke tro på større vinfaktor i dette vinspillet :(.

  Om man liker et spill eller ikke, er opp til den enkelte anmelderen. Så takras, stå på med disse videoene!

  Vil ellers oppfordrer Knut Stromførs til å komme til PG for å spille Toscana og vise hva folk i PG ikke har sett.

 5. Takk takk, å få en uenighet oppfordrer meg heller til å lage omtaler av spill jeg IKKE liker, for provokasjon (for enkelte) skaper debatt! Men jeg er ikke ute etter å provosere, bare ytre hva jeg syns om spill, og gjerne hvorfor. Toscana ble i korteste laget, så jeg må finne en mellomting. 7 Wonders ble litt for lang igjen, men der hadde jeg til gjengjeld med klipp fra en spillsesjon.

  Men om Toscana er så bra som Knut sier, så er jeg gjerne med på en runde til med Toscana om han kan vise oss hvorfor han syns det er så bra 🙂

  Nå reiser jeg av gårde til MidWinter 4 i dag, så det blir nok en liten stund til neste videoomtale, men det kommer garantert video fra Haugesund!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: