Fredagkveld= brettspill

En fin rundreise!

Årets første fredagsspilling førte seks spillere til Holland House. Takras ankom halv åtte og hadde vist interesse i 10days serien etter Sveinmains positive omtale. Hollender forklarte regelene rakst. Med to spillere har man mer innflytelse på tilgjengelige kort. Før Takras hadde fått noe oversikt over alle vestindiske øyene, hadde Hollende komplettert sine 10 dager i Amerika. Takras syntes at spillet virker ganske interessant og var klar til omkamp. Hollender startet med bare to tilgrensende land, så Takras så muligheten denne runden. 9 minuttere senere hadde Hollenderigjen fått en sammenhengende rute. 10 days er et kjapt og lærerikt spill med en dose flaks som gjør at alle kan vinne.

Ubongo en bestseller.

Med et lite kvarter igjen kom Ubongo på bordet. Ubongo 3D-spesialist Takras hadde ikke spilt dette spillet så ofte, så han kom raskt på etterskudd. Likevel fikk han tak i mange blå diamanter, slik at det ble et ganske tett løp. Etter halvparten av kortene, ble Takras først ferdig flere ganger og kunne dermed flytte to felt. Hollender fikk imidlertid også viktige diamanter. Innen et kvarter var dennne 2 player ubongo ferdig. Hollender hadde fått 9 gule, mens Takras stoppet på 7 blå.

Heckmeck-vinneren

Nye spillere var på plass. Spillutvikler Sveinmain viste stolt fram sin siste prototype med foreløpig ukjent navn. Mens han pyntet spillet med teksten, spilte vi Heckmeck. Det ble mye stjeling og dermed en god dose latter. Svens 31-er gikk fram og tilbake. Sveinmain klippet, skrev og spilte samtidig. Sven ble stadig fattigere og endte opp med ingen brikker. Saulius vant med 5 poeng, på grunn av sin 31-er.

1. Saulius 5 (31 høyest) 2.Hollender 5 (28) 3.Sveinmain 1 (23) 4.Takras 1 (22) 5.Sven 0

Spill-esken er poengtelleren i Dixit

Takras hadde fått donert fjorårets Spiel des Jahres til PG, nemlig Dixit, av Outland Stavanger til testing. Han forklarte reglene raskt og mange fikk assosiasjoner med Kaleidos, selv om spillmekanismen er noe helt annen. Det er hovedsaklig et kortspill, men det foregår ingen bytting av kort eller forhandlinger. Selve brettet er esken i seg selv, og er pent og pyntelig bestående av små kaniner som hopper seg opp gjennom poengstigen rundt en liten dam. Hver spiller mottar 6 kort, hvor hvert kort er dobbelt så stort som et kort fra en vanlig kortstokk. Hvert kort består av en meget flott og abstrakt tegning som man omtrent ikke kan sette ord på. Og utfordringen ligger nettopp der – å finne ordene. Startspilleren velger ut et av sine 6 kort, og holder kortene for seg selv. Det han velger ut, legger han med bildesiden ned på bordet, og gir sin forklaring av kortet.

Hvilket kort matcher best ti denne teksten....?

Det kan være et ord, en sang, nynning… ja, hva som helst. Hver spiller skal så velge et av sine seks kort som passer med det startspilleren beskrev og legger det med det andre kortet. Når alle har funnet et passende – eller upassende – kort, stokkes kortene i midten og legges ut i tilfeldig rekkefølge. Hver spiller skal så gjette seg til hvilket av de kortene som ligger på bordet som tilhører startspilleren. Men! Det er et problem. Hvis startspilleren er så tydelig i sin beskrivelse at alle spillerne gjetter riktig, får han ingen poeng. Alle andre får to poeng. Om ingen gjetter riktig, for han heller ingen poeng. Så startspilleren må velge beskrivelse med omhu, og tenke på hvem han spiller med.

PG er ikke kjent for å ha partyspill på bordet, og før start var både Hollender og Takras skeptiske til hvordan dette ville bli mottatt. Men det traff godt, og det er ingen problem å kunne anbefale dette spillet. Det skaper fantasifostring, morsomheter og utfordringer, spesielt når startspilleren etter en runde blir nødt til å forsvare seg på hvorfor absolutt ingen klarte å gjette hans svar – noe som kanskje var helt logisk for han selv.

1.Hollender 25 2.Takras 23 3-Sveinmain 22/Saulius 4.Sven 13 5.Knut 12

En prototype av et spill fra Sveinmain Productions ble spilt. I forbindelse med hemmelighetshold med tanke på mulig publisering, kan vi desverre ikke si så mye om dette spillet utover at spillet hadde et regionalt preg og det vare en del kjente mekanismer. Spillet hadde et høyt tempo, slik at det gikk mest tid til å legge «veiene» rett på grunn av et lite brett. Saulius hadde kjørt mest rundt i denne delen av Rogaland og vant dennne første testrunden. Denne prototypen så imidlertid lovende ut og var svært spillbart! Vi gleder oss til mer (og helst litt større brett :)) .

Med dyp konsentrasjon og godt trent finmotorikkk legger Saulius brikkene på plass.

1.Saulius 2.Hollender 2 3.Sveinmain/Sven 3 5.Knut 4

Takras hadde gått hjem og dermed ble det 5 igjen. Hansa Teutonica var neste spill som entret bordet. Hollender forklarte reglene og at det fantes mange muligheter å score poeng på på slutten. Dette ble noe forvirrende for noen, men spillets gang var ganske enkelt. Med bare to handlinger i starten var det viktig å få flere handlinger. Blokkering av andre, kan være en nyttig måte å få flere handelsmenn på brettet. Hollender brukte sælrig sin hovedkjøpmann som gav ham flere ganger 2 ekstra brikker på brettet. Flytting av disse folkene gir da mange nye muligheter. Dermed var det ingen overraskelse at Hollender hadde fått gode sammenhengende handlinger. Sveinmain satset derfor på den andre plassen og begynte å ta noen poeng i Coellen. Hollender fikk imidlertid også to hovendmenn der, slik at andre måtte lete etter andre muligheter. Knut og Saulius blokkerte tilgangen til dyrere handelshus.

Hansa Teutonica

Utbygging stoppet dermed noe opp. Imellomtiden hadde nesten alle fått fem handlinger. Spillet aksellerte og flere handelsruter ble tatt. Knut bygget først fra Arnheim til Stendal og fikk 7 poeng og kom dermed på 25 poeng. Sveinmain som hadde grandiøse planer, måtte se at spillet nå var slutt. Poengtellingen med 2 poeng per kontrollert by og poeng for antall hus i en kjede (selv om man ikke har kontroll), førte til noe forvirring rundt bordet. Det ble svært spennende om den andre plassen, men Knut fikk en god del poeng for handelsrutene sine.

1.Hollender 71 (det lønner seg å ha spilt HT noen ganger) 2.Knut52 3.Sveinmain 42 4.Saulius 33 5.Sven 32

Hansa Teutonica ble opplevd som lite tematisk og svært mekanisk. Denne mekanismen fungerte imidlertid bra, slik at spillet blir taktisk. I tillegg er man nødt til å tenke noe langsiktig i forhold på hvilken måte man kan få mest mulig poeng på slutten. Bonusbrikkene meedfører en flaksfaktor, for effekten er temmelig forskjellig. Likevel er det også en viktig poengfaktor på slutten. HT spilles raskt og med fem spillere tar det ikke lang tid for du kan handle igjen.

Som avslutter spilte vi 7 wonders. Spillet kan oppleves som noe komplisert når man starter, men etter noen runder er det lett å spille. Mange veier å score poeng på også i dette spillet. Det ble en hard kamp om miltærmakt som gav god utteling for noen. Sveinmain hadde fått en god motor og fikk bygget gode poengkort. Det var Knut som stakk av med en jublende seier.

1.Knut 58 2.Main 50 3.Saulius 43 4.Hollender 42 5.Sven 36

En sterk seier til Knut.

Nå er det bare noen få dager til PG mandag og forhåpentligvis ikke så lenge til neste fredagsspilling.

Dixit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: