Norges mest aktive brettspillklubb på nett!
Endeavor tar oss tilbake til Europa 18.århundre. Verden er fortsatt ikke kartlagt helt og de manglende delene tiltrekker eventyrlystne sjørfarernasjoner. I Endeavor reiser spillere verden over i håp om å oppdage store rikdommer og stifte handelsposter. Spilleren som bygger opp det rikeste og mektigste imperium vinner.
Brettet viser 7 regioner, Europa og 6 andre uoppdagete områder. I alle områdene finnes det byer som står i forbindelse med andre byer. Skip skal sendes til de uoppdagete områder. Når skipssporet er fullt, kan man stifte handelsposter i det området.
Hver spiller har sitt eget brett som har plass til nye bygg og kort, og som viser fire spor hvor spilleren kan utvikle seg på;
industri (gir mulighet til å bygge bygg)
kultur (bestemmer hvor mye folkevekst man får)
finans (bestemmer hvor mange befolkningsbrikker man kan hente tilbake fra byggene);
politikk (bestemmer hvor mange kort man kan beholde på brettet).
Spillet består av 7 runder. Når man bygger den syvende bygningen har den siste runden startet. Hver runde består av 4 faser:
Actions:
Når man ikke kan eller vil utføre flere handlinger, passer man. Hvis man har flere kort enn politikksporet tilsier, må man legge kort tilbake (og man mister de angitte framgangspoeng).
Etter 7 runder slutter spillet. Man får poeng for byer, forbindelser mellom byer, kort, befolkningsbrikker i havnen, kort og minuspoeng for eventuelle slavekort.
Vurdering
Endeavor har et oversiktelig og stemningsfult brett. Spillets komponenter er av god kvalitet. Det eneste som mangler er en liten oversikt med fasene og de ulike handlingene. Et stort firekantet brett og alle personlige brett krever et stort bord.
I dette spillet bygger man noe opp, og det gleder meg. Hver bygning medfører nye handlinger, og hver framgang på de fire sporene gir spilleren nye muligheter. Slik blir det mulig å velge en viss strategi. Når man vil sende mange skip til upppdagete området trenger man tilsvarende bygg. Samtidig må man utvikle seg på kultursporet for å få tak i nok befolkningsbrikker. En annen spiller kan satse på kort og velge bygg som gir mulighet til å trekke kort. I dette tilfellet skal man også utvikle seg på politikksporet, slik at man kan få plass til kortene. Så finnes det en del mulige strategier. Når en viss strategi ikke virker, kan man også komme langt med blå handelsbri
kker som gir handlinger uten at
man trenger et visst bygg.
Endeavor har mye interaksjon. Spillerne konkurrere mot hverandre i byene, på skipssporene, og ved å ta bygg og kort. De første rundene går fort. Etter hvert får man flere brikker, slik at mulighetene blir større og tenketiden noe lenger. Etter 90 minutter med mye spillglede kan tellingen starte. Det er ikke noe poengspor, istedenfor bruker man disse poengbrikkene (se bildet til venstre).
Med to spillere kan man bruke en nøytral tredje spiller. Reglene for 2 player-varianten finner man på BGG. Ellers er et tremannsspill helt annerledes (på grunn av mer plass på brettet) enn et spill med full besetning.
Oppsummert synes jeg at Endeavor er et meget bra strategisk spill!