Endeavor

Endeavor

Endeavor tar oss tilbake til Europa 18.århundre. Verden er fortsatt ikke kartlagt helt og de manglende delene tiltrekker eventyrlystne sjørfarernasjoner. I Endeavor reiser spillere verden over i håp om å oppdage store rikdommer og stifte handelsposter. Spilleren som bygger opp det rikeste og mektigste imperium vinner.

Brettet viser 7 regioner, Europa og 6 andre uoppdagete områder. I alle områdene finnes det byer som står i forbindelse med andre byer. Skip skal sendes til de uoppdagete områder. Når skipssporet er fullt, kan man stifte handelsposter i det området.

Hver spiller har sitt eget brett som har plass til nye bygg og kort, og som viser fire spor hvor spilleren kan utvikle seg på;

industri (gir mulighet til å bygge bygg)

kultur (bestemmer hvor mye folkevekst man får)

finans (bestemmer hvor mange befolkningsbrikker man kan hente tilbake fra byggene);

politikk (bestemmer hvor mange kort man kan beholde på brettet).

Spillet består av 7 runder. Når man bygger den syvende bygningen har den siste runden startet. Hver runde består av 4 faser:

  1. Build: velg en bygning. Man må ha nok industripoeng på brettet. Med tre industripoeng kan man bygge for eksemple Docks eller tilsvarende/mindre bygg.
  2. Growth : Avhengig av hvor man står på kultursporet, kommer det nye befolkningsbrikker til havnen.
  3. Salary: Avhangig av hvor man står på finanssporet kan man hente befolkningsbrikker fra bygg tilbake til havnen.
  4. Action: man kan aktivere et bygg og utføre den angitte handlingen, eller man kan bruke en blå trade token.

Actions:

  • Ship: flytt en beflkningsbrikke fra havnen til et skipsspor og tar handelsbrikken som ligger der. Når skipssporet er fullt, får den som har flest brikker på sporet gouvernor-kortet. Heretter er området åpent, slik at byene der også kan erobres.
  • Occupy: Flytt en befolkningsbrikke fra havnen til en by som er ledig. Hvis man får kontrollen over en forbindelse mellom to byer, får man handelsbrikken som ligger mellom dem.
  • Attack: Legg en befolkningsbrikke fra havnen i lageret, og inntar en okkupert by. Brikken som ligger der, går tilbake til lageret.
  • Payment: flytt en befolkningsbrikke fra et bygg til havnen.
  • Draw: Tar det øverste kortet i en åpen region. Man må ha minst like mange brikker i denne regionen som kortet krever. Europa og slavekort kan trekkes fra starten. Slavekort gir raske fordeler for industri og finans. Når man kvitter seg med disse kortene blir de et minuspoeng per kort ved spillets slutt. Hvis alle slavene løslates, må man legge slavekortene vekk og mister man framgangspoeng.

Når man ikke kan eller vil utføre flere handlinger, passer man. Hvis man har flere kort enn politikksporet tilsier, må man legge kort tilbake (og man mister de angitte framgangspoeng).

Etter 7 runder slutter spillet. Man får poeng for byer, forbindelser mellom byer, kort, befolkningsbrikker i havnen, kort og minuspoeng for eventuelle slavekort.

Vurdering

Endeavor har et oversiktelig og stemningsfult brett. Spillets komponenter er av god kvalitet. Det eneste som mangler er en liten oversikt med fasene og de ulike handlingene. Et stort firekantet brett og alle personlige brett krever et stort bord.

I dette spillet bygger man noe opp, og det gleder meg. Hver bygning medfører nye handlinger, og hver framgang på de fire sporene gir spilleren nye muligheter. Slik blir det mulig å velge en viss strategi. Når man vil sende mange skip til upppdagete området trenger man tilsvarende bygg. Samtidig må man utvikle seg på kultursporet for å få tak i nok befolkningsbrikker. En annen spiller kan satse på kort og velge bygg som gir mulighet til å trekke kort. I dette tilfellet skal man også utvikle seg på politikksporet, slik at man kan få plass til kortene. Så finnes det en del mulige strategier. Når en viss strategi ikke virker, kan man også komme langt med blå handelsbrikker som gir handlinger uten at man trenger et visst bygg.

Endeavor har mye interaksjon. Spillerne konkurrere mot hverandre i byene, på skipssporene, og ved å ta bygg og kort. De første rundene går fort. Etter hvert får man flere brikker, slik at mulighetene blir større og tenketiden noe lenger. Etter 90 minutter med mye spillglede kan tellingen starte. Det er ikke noe poengspor, istedenfor bruker man disse poengbrikkene (se bildet til venstre).

Med to spillere kan man bruke en nøytral tredje spiller. Reglene for 2 player-varianten finner man på BGG. Ellers er et tremannsspill helt annerledes (på grunn av mer plass på brettet) enn et spill med full besetning.

Oppsummert synes jeg at Endeavor er et meget bra strategisk spill!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: