Sveinmains SpillOrama 2014

SpillOrama DAG 1, fredag:

Lite og raskt innflytelsesspill.
Lite og raskt innflytelsesspill.

Familien var sendt på ferie, og alt lå til rette for at Sveinmain endelig skulle få tatt turen til SpillOrama. Det var bare å slutte litt tidligere på jobb for å få mest mulig ut av fredagen. Hollender hadde tenkt samme tanke, og derfor tok vi turen sammen over fjorden. Så hvorfor ikke sette i gang det hele med 8 minutes empire, eller Imperium som det også heter. Vet ikke om det tok 8 minutter, men med regelforklaring og oppsett og nedrydning rakk vi 2 runder i løpet av den 35 minutters lange fergeturen fra Tau til Stavanger. Jeg tapte 20-19 begge gangene, men likte spillet såpass at jeg var glad jeg hadde bestilt SpillOramatilbudet som i tillegg til dette spillet inneholdt Citadels og Love Letter. Et meget godt spill i forhold til spilletid. Må jeg velge mellom dette og Hansa Tautonica så velger jeg kanskje dette… Gir spillet 9/10 på skalaen!

Bildebeviset viser at Nappeto(blå) kunne spise alle fiskene til høyre i bildet!
Bildebeviset viser at Nappeto(blå) kunne spise alle fiskene til høyre i bildet!

15 minutters bæring av tung spillbag senere ankom vi Park Hotell og SpillOrama. Der hadde jeg avtalt å spille 3 manns-spillet Maria med Nappeto og Kim. I påvente av at Kim skulle dukke opp spilte jeg, Hollender, Nappeto og hans kompis en runde Packeis am pol. Liker Hey thats my fish godt, men ble raskt bygd inne denne gangen og var raskt ut av gullkampen. På slutten ble det så jevnt at det måtte fotofinish til da kompisen til Nappeto hevdet han hadde jukset på slutten. Jeg hadde foreviget slutten på bildet, og etter å ha lagt frem bevis fikk Nappeto fiskene sine. 8/10

Et stort, langt men overkommelig spill med et morsom inndeling i spar, hjerter, ruter og kløver.
Et stort, langt men overkommelig spill med et morsom inndeling i spar, hjerter, ruter og kløver i forsvar og angrepskort og områder.

Så var det klart for Maria. Jeg skulle være Maria og styre Østerrike, Kim skulle være Friedrich og styre Nederland og Praussen? mens Nappeto skulle være Frankrike++. Heldigvis hadde jeg lest reglene på forhånd, men da vi kom i gang var det ikke så innviklet. Jeg skulle slåss mot Kim og Nappeto på den ene siden av brettet, og skulle slåss sammen med Kim mot Nappeto på den andre siden av brettet. Uerfaren som jeg var kjempet jeg tunge slag mot Nappeto på den siden Kim burde ledet kampen. Det gjorde at jeg etterhvert ble såpass svak at Kim kunne kjøre over Marias Østerrike og vinne relativt enkelt før år 2 var unnagjort. Maria var et langt spill, men kjekt å ha prøvd det og opplevd spillet. 6/10

Saltgruvene i Krakow i ferd med å tømmes for salt.
Saltgruvene i Krakow i ferd med å tømmes for salt.

Etter en matpause sammen Kim på den lokale Kebabsjappa bars det tilbake til lokalet. Der fant vi en fra Litauen og en annen(beklager jeg er dårlig på navn), og valget falt på Magnum Sal med utvidelse. Omtrent før vi hadde startet hadde Litaueren satt brikkene sine på inntekt og tjente gress på at vi kjøpte kort og pumpet vann. Kim sikret seg vanntilgang med verktøykortene som gjorde at vi andre slet med å få blå brikker. Spillet gikk sin gang og etterhvert var det ingen tvil om hvor seieren skulle gå. Kim vant overlegent! Vet ikke om jeg likte Magnumutvidelsen bedre enn orginalen, men gir spillet godkjent 7/10

Hjelmevik satte ny personlig rekord i Trains når det gjelder spilletid. Det var alltid hennes tur:-)
Hjelmevik satte ny personlig rekord i Trains når det gjelder spilletid. Det var alltid hennes tur:-)

Trains ble neste spill. Boksen vi fant hadde 3 kart og var full av utvidelser. Siden boksen ikke har noen gode inndelinger tok vi bare 8 tilfeldige og de 8 standardtogene ut av boksen uten å bruke ranomizerkort da det var håpløst i finne frem. Spilte Europakartet. Katharina Hjelmevik, Kim, Hollender ble meg på togturen. Vi nøt en stille togtur mens omtrent samtlige var på Quiz i kjelleren. Men togturen gikk fort, og det var Katharina Hjelmeviks tur nesten hele tiden. Hun var imponert over farten, og vi var vel ferdige i løpet av en halv time da hun hadde bygd alle brikkene sine. Husker ikke hvem som vant, men det var iallefall ikke meg. 9/10.

Lykketreff både for Peter og oss på Tauferga!!!
Lykketreff både for Peter og oss på Tauferga!!!

Meg og Hollender måtte forlate lokalet og ta båten tilbake til Tau. Der traff vi Peter fra Preikestolen Gamers på vei hjem fra jobb og dermed ble det 8 minutes empire x 2 på vegen hjem også. Peter tok spillet raskt men Hollender hadde igjen en lei tendens til å vinne. Båtturen gikk fort som en vind og hjemme skulle en prøve å sove med en hjerne på høygir, ikke enkelt.

SpillOrama dag 2, lørdag:

En dårlig natts søvn og etter å ha våknet alt for tidlig var en litt spent. Det siste som hadde skjedd fredagen var at Andrea fra Zoch forlag ville se Preikestolen, og hvem passer

Per Eystein, Bamle og Andreas imponerte t/r Preikestolen på under 3 timer i skikkelig turbekledning!
Per Eystein, Bamle og Andreas imponerte t/r Preikestolen på under 3 timer i skikkelig turbekledning!

mer naturlig å spørre en Preikestolen Gamers. Så meg og Hollender stilte oss klar til guiding opp. På vei ut av lokalet kvelden før hadde vi overtalt mannen Andreas og bli med, og i tillegg ville Bamle og Per Eystein også være med på turen. Kl. 09.00 var alle 4 på båten over til Tau, og vi avtale å møtes. Turen vil bli beskrevet i et eget blogginnlegg her inne som kommer senere. Var imponert over tempoet til baktroppen Andreas, Bamle og Per Eystein både når det gjaldt tempo og antrekk. Zochs Flying socks skulle spilles på Preikestolen, og det ble det tilgangs. Vinden var så sterk at sokkene måtte fylles med stein og til og med da holdt sokkene og oss på å blåse bort. Gleder med til Hollenders reportasje kommer… 10/10 (turen altså, og turfølget)!!!

Navnet skjemmer ingen...
Navnet skjemmer ingen…

Etter en rask dusj og litt mat var vi på ferga igjen. Hollender hadde forberedt et nytt fergespill som må leses på tysk: Zum Kukuck. Her skulle vi trekke inn kort annenhver gang og stoppe før strømkua dukket opp. Desto lengre du ventet desto mer poeng, men trakk du strømkua måtte du begynne på nytt. Rakk 2 runder. 5/10 – et greit fergespill.

Hollender fikk jernteppe midt i Five tribes
Hollender fikk jernteppe midt i Five tribes

Vel fremme ville vi spille spillet vi hadde bært med oss til Preikestolen – Mangrovia, men måtte vente litt. Dermed ble det Five Tribes som jeg hadde lest reglene på før Preikestolenturen i dag tidlig. Hollender, Elida og Loopin ville være med. I dette Mahjonglignende spillet skal en flytte alle brikker fra ett område og fordele de på de rundt og lande på en med samme farge i som den siste, og deretter utføre en handling ut i fra landingsplass og farge på brikken du flyttet. Det ble mye tenking, fordi ingen kunne planlegge før det var ens tur. Var veldig greit å ha prøvd Five Tribes, men lang spilletid og dårlig spillopplevelse trakk ned. 4/10.

Nå med monstre som skal knuse bygninger og bevege seg rundt i bydelene i New york.
Nå med monstre som skal knuse bygninger og bevege seg rundt i bydelene i New york.

Fikk spilt en runde Straw sammen Meistad, Lysberg, Hollender og Strømfors. Et hyggelig spill med hyggelige mennesker. Meistad vant hele greia med imponerende 36 poeng på de 4 kortene han hadde igjen. Men det ble diskusjon etterpå hvordan det skulle rates. Jeg rater det som et kortspill og opplevelsen av å spille det: 9/10.

Anja og Marianne dukket opp og Hollender og jeg ventet fortsatt på Mangrovia, derfor tok vi en runde King of New york. Heldigvis dukket spill-eieren opp og kunne gi oss en regelforklaring da alle

Hollender og Anja, SpillOramas beste og nest beste diamantselger!
Hollender og Anja, SpillOramas beste og nest beste diamantselger!

hadde vært i Tokyo før, men ingen i New York. Mye samme mekanismen, men likevel et forskjellig spill. Mer taktikk, mer og tenke på og like raskt og kjekt. Anja knuste oss andre som døde en etter en. 8/10

Anja ville også spille Splendor, hvor vi alle er diamantsamlere eller noe slikt. Poenget var i allefall å få tak i billige kort som gav ressurser, men på et eller annet tidspunkt gå for de dyrere kortene som gav mer poeng, men likevel kun en diamant som de billige. Jeg trodde jeg hadde dreisen på dette, men plutselig var Hollender ferdig, og vant soleklart foran oss andre. Helt greit spill i forhold til spilletid. 7/10

Flott og oversiktlig brett i Mangrovia av den norske designeren Eilif Svensson
Flott og oversiktlig brett i Mangrovia av den norske designeren Eilif Svensson

SÅ, endelig skulle vi spille Mangrovia, og Andreas fra Zoch fylte bordet med meg, Hollender, Per Eystein, Bamle og Marianne. Han forklarte oss reglene og så var vi i gang. I

Raske og dype 5 mannsspill er ofte en mangelvare, men ikke Mangrovia:-)
Raske og dype 5 mannsspill er ofte en mangelvare, men ikke Mangrovia:-)

dette innflytelsesspillet laget av en som også var på SpillOrama, Eilif Svensson, så var vi på stillehavsøya og bygde hytter. Noen hytter gir seierspoeng, andre gir gull fra sekken. En måtte i allefall ha riktig beløp, og riktig byggetillatelse for å bygge, noe Per Eystein smertelig fikk erfare. Hvem som skulle gjøre hva ble bestemt i en egen handling, noe jeg likte med spillet. Jeg trodde jeg hadde seieren i lomma, men

Kim og Hollenders favorittspill nr. 1 i år: Istanbul.
Kim og Hollenders favorittspill nr. 1 i år: Istanbul.

hurtigtoget fra Bamle ville det annerledes og snek seg foran med ett poeng. Mangrovia var raskt, dypt og utfordrende nok med 5 spillere. 8/10.

Så begynte klokken å sige på, og Hollender ville ha oss med på sin favoritt: Istanbul. Kim gjorde grovjobben og satte opp spillet så vi kom til dekket bord. Marianne fulgte med på lasset. Hadde en god plan i Istanbul, og kom godt i gang, men nok en gang var noen både bedre å raskere til å få tak i de 5 diamantene som trengtes for å vinne, nemlig Hollender, og det helt uten å kjøpe større plass i trillebåra! Førstemann ferdigspill er ikke alltid min favoritt, men kjapp spilletid veier opp. 6/10

Demolish. Knus bygningen og spis så mange meelpes som du har tenner igjen.
Demolish. Knus bygningen og spis så mange meelpes som du har tenner igjen.

Ennå litt tid igjen, skal vi avslutte med en runde Rampage? Marianne byttes ut med…(se bilde) og jeg og Hollender setter opp spillet i rekordfart. Rampage er vel mer en lek enn et spill, men opplevelsen er stor. Her ble brikker kastet på bygninger, busser knust på hus og blåst overende, og mennesker spist. De som havner utenfor samles opp, og gir straff. Det ble hurtig spilt og mye moro på kort tid. Kim vant uten selv å vite hvordan en telte poeng i det hele tatt:-) Rampage er som sagt en opplevelse, og gjør en ikke den opplevelsen for ofte er spillet morsomt og underholdende. 8/10.

Vi sa farvel til SpillOrama for i år. Sa farvel til våre venner som ble med til Preikestolen, som hadde ofret liv å helse for å se herligheten. På veien kom Andreas fra Zoch springende og lurte på om vi ville ha med oss Flying socks, noe vi selvsagt takket ja til.

Et enkelt men alt for banalt terningspill til at det noen gang blir en suksess...
Et enkelt men alt for banalt terningspill til at det noen gang blir en suksess…

Vi måtte selvsagt ha et fergespill også denne gangen hjem, det ble ikke Flying socks, men Kuh Vadis. Et bondesjakk med terninger hvor jeg skal forbinde sirkler og Hollender kryss. Tok en dobbeltseier, da jeg tydeligvis er best på slike avanserte spill:-) 2/10

Takker arrangøren Piet og Trond for et flott arrangement. Takker de jeg spilte og snakket med der for hyggelig samvær i to hele dager. Koste meg godt, og kommer gjerne igjen hvis jeg blir invitert…

Også en stor takk til Geir Harald for å arrangere en Math trade. For meg ble SpillOrama rene Essenmessa da 13 nye spill fant veien til Grotten på Jørpeland. Stikker du innom kan du være med å prøve disse:

Rene Essen og julaftenfølelsen når en har deltatt i Mathtrade og tømt lagrene til folk som allerede har for mye spill. Har ennå litt hylleplass, heldigvis:-)
Rene Essen og julaftenfølelsen når en har deltatt i Mathtrade og tømt lagrene til folk som allerede har for mye spill. Har ennå litt hylleplass, heldigvis:-)

11 kommentarer til «Sveinmains SpillOrama 2014»

 1. Flott og kjapp levert referat! Var mange interessante spill og engasjerte spillere. Følte at jeg hadde rollen som Peter, Black Ant og Vegard har til vanlig; «det viktigste er ikke å vinne men å slå Sveinmain». Er fornøyd med denne statistikken under Spillorama :). Er sikker på at vi spilte Splendor og ikke Spyrium. Mannen som spilte Rampage er Lars fra Kåre Gamers.

 2. Dårlig vinnerstatistikk på spill som varer mer enn 15 minutter, ja:-) Har retter Spyrium til Splendor. Fort gjort å gå i surr i alle navnene både på spill og spillere…

 3. Fin miks med fjelltur og masse spilling. Morsom gjeng å gå på tur med. Aldri gått til Preikestolen før med en turist i skøytedress :). Synd at vår egen Svenske Peter ikke kunne stille med sin cowboy hatt og Pift i Morphandrakt.

 4. For dem som måtte lure på det: Kåre Gamers er en lyssky gruppe av spillere i Stavanger. Det er ikke offentlig hvem som er medlemmer i gruppen. Det kan være en gamer nær deg!

 5. Glemte å si at fjerdemann til Magnum Sal heter Odd, og at han muligens også er fra Kåre Gamers.

 6. Å jeg som trodde jeg kun spilte ett spill med Kåre… Så viste det seg at han hadde egne agenter ved alle spillbord jeg spilte! Ikke rart jeg tapte. Foreslår at vi setter opp buss til Preikestolen neste år. De med trikot foran, de med hatt bak, og de med skjegg og briller i midten:-)

 7. I see that I made to the blog. 🙂 Thanks for the games (King of New York and Splendor), guys!
  Svein, may I steal that photo I’m on it from You?
  Nappeto, no wonder that I haven’t been able to remember Your name (second time!). Not only You haven’t been wearing ID, but You are going for a nickname! Tricky! 🙂

 8. No problem stealing it Ania(sorry your name is spelled wrong in the blog, shall fix that). I also have a picture taken of you and your boyfriend/husband if you like? I didn`t have a place for that in the blog since it was long enough as it was…
  It was fun playing with you, and you are right, Splendor is a very good game:-)

 9. No worries about my name. Will survive with «J». 🙂
  And yes, if You may then please send me that photo to contact@gmail.com
  I hope we’ll have a chance to play again someday!

 10. Pitcture sent:-) It was a little unclear… Enjoyed playing with you, and if you and your husband is around Jørpeland/Tau area, tell us and we fix a game night!

 11. Got it (even if somehow that comment switched my business gmail domain to regular one, how strange) Thanks!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: