Luke nr.19: the castles of burgundy

Situasjonen halvveis: ganske jevnt!
Ofte utrolig jevnt!
Skillsmester Skilz anbefaler Burgund

19 Castles of BurgundyAdventen skrider fram og bak dagens luke skjuler det seg et av Stefan Felds eminente spill nemlig: The Castles of Burgundy! I dette spillet tar spillerne kontroll over hver sin lille region i middelalderens Burgund – du vet; der alle de gode vinene kommer fra! Målet i spillet er å forvalte sine to handlinger hver runde best mulig over de 25 rundene spillet varer – 5 faser med 5 runder hver. Hver runde kaster spillerne sine to terninger og tallet på terningen dikterer hvilke handlinger som kan gjøres den runden. For de som er allergisk mot terningspill på grunn av flakselementet: fortvil ikke! Her har man nemlig mulighet til å kjøpe arbeidere for å justere terningene opp eller ned for å få tilgang til de handlingene man helst vil gjøre.

Mye av spillet er sentrert rundt å bygge ut sin region med forskjellige bygg, beitemarker og gruver  i form av heksagonformede brikker. Disse vil gradvis dekke til spillernes kart som er delt opp i forskjellige fargede regioner tilsvarende de forskjellige bygningstypene. Når et område er fylt opp vil spilleren score poeng avhengig av størrelsen av området (jo større, jo bedre) og hvor langt man er kommet i spillet. (jo tidligere, jo bedre) En sentral vurdering er derfor om man velger å gå for de små områdene for kjappe poeng med mye bonus for å gjøre dem ferdig tidlig eller heller gå for de store områdene som tar mer tid å fullføre, men som gir veldig mye poeng pga sin størrelse når man omsider gjør dem ferdig. Høres enkelt ut? Ja, og det er for så vidt det – noe som gjør at spillet er meget lett tilgjengelig. Når det er sagt så er det like fullt et dypt spill med mange tøffe strategiske valg hvor man blir belønnet for å tenke på sannsynligheter og flere trekk fram i tid. Det er nemlig en rekke andre måter å score poeng underveis f.eks å selge varer, samle på samme type dyr til beitemarkene sine eller den meget avgjørende slutttellingen! Når man i tillegg legger til at de aller fleste bygningene gir spillerne enten en bonushandling, en ekstra bonus i slutttellingen eller en varig fordel i selve spillet så åpner det seg en rekke andre ting å tenke på. Plutselig dreier det seg ikke bare om å bygge ut områdene sine først!

Dette spillet er helt klart en av de store favorittene i PG på grunn av de mange fortskjellige strategiene som kan føre til seier kombinert med lite komplekse regler og en tidsopplevelse som er uovertruffen! Rundene formelig flyr avgårde siden man bare har to handlinger hver og det finnes (nesten) alltid noe fornuftig å gjøre med handlingene sine. At det scores jevnt og trutt hele The castles of Burgundyspillet gjør dessuten at stillingen underveis er i stadig endring og man føler seg derfor sjelden helt akterutseilt før den avgjørende slutttellingen kommer. Spillet egner seg like bra for både 2, 3 og 4 spillere og med en rask spilletid – rundt halvannen time med fire spillere – kommer dette spillet på bordet titt og ofte! Anbefales på det varmeste!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: