Fjords

Initiell logo

At PG ikke hadde en logo syns jeg var så merkelig at jeg lagde en selv. Jeg tok utgangspunkt i et bilde jeg så på bloggen og supplerte med initialene til klubben. Likevel var jeg ikke fornøyd, men det var bedre enn ingenting. En kjapp diskusjon førte til coveret av spillet Fjords, publisert av Rio Grande Games. Dette reflekterer Preikestolen med en visuell pen fremtoning, tross at stolen peker mot feil utsikt. Jeg lagde en ny logo for PG basert på dette coveret. Og da måtte jeg selvsagt prøve ut dette spillet.

Preikestolen Gamers - Fjords Logo

Det som overrasker mest, er hvor lite spillet har med fjorder å gjøre. Det handler stort sett om å etablere gårder, deretter plante og ekspandere kornåkre. Landskapet minner også veldig lite om fjorder, selv om landskapet forandrer seg for hvert spill.

Startoppsettet er alltid identisk

Esken er elegant utført og tar liten plass i hylla. Forsiden minner om noe idyllisk og gammeldags, og tiltrekker oppmerksomhet. Hvis man har ørliten kunnskap om norske severdigheter, er Preikestolen et flott tilskudd for å tiltrekke seg et ekstra blikkfang i butikkhyllene. Nordmenn generelt burde finne seg til rette her, med kjent naturfenomen og vikinger briljerer på forsiden.

Innsiden av esken er minimalistisk. Et lite krater i midten inneholder hvite og sorte gård- og jordebrikker, sammen med 44 6-sidede landskapsbrikker, hvorav 3 av disse er startbrikker. Regelheftet er på 4 sider og har veldig konkrete regler skrevet ned med enkle illustrasjoner som er lette å forstå. Man skal altså utforske landet, for så å bygge gårder på det. På slutten skal det dyrkes, og det er her poengene sankes inn.

For å utforske landet gjelder noen enkle regler. En ny brikke må plasseres inntil minst to andre brikker. Utseende på brikken må passe fullstendig på utseendet til brikkene den skal legges inntil. Nye landområdet må alltid legges inntil fastlandet. Hvis man følger disse reglene, er det grei skuring.

Etter hvert dannes landskap

Når man legger ut en ny brikke, kan man velge om man vil legge ut en gård på denne brikken. Hver spiller har 4 gårder, og disse må plasseres ut underveis. Når en av spillerne er tom for nye landbrikker, begynner neste fase. Nå skal man legge ut jorder. Disse kan kun legges fra gårder, deretter inntil et annet av dine egne jorder. Jordene kan ikke linkes over fjell. Her gjelder det å være smart, da motstanderen enkelt kan sabotere deg.

Når alle brikkene har jorder på seg, begynner poengtellingen. Den som har flest jorder, vinner. Den som vinner flest av 3 runder, har vunnet spillet.

Etter hvert som brikkene legges ut kan det fort bli tydelig hvem som går seirende ut av runden. Det er også ganske lite som skjer i spillet, annet enn å legge ut brikker. Det er ingen overtakelser av andre landområder eller gårder, og det er null interaksjon i ettertid.

Dette er et kjapt spill som lett kan tas frem når to spillere venter på noe, eller bare vil ta en kjapp match. Spillet tar rundt 30 minutt når alle tre rundene er over.

Alle mulige brikker er lagt ut, og sort går seirende ut med flest gårder.

PS: Videoomtalen har kommet i ettertid, 1. mai 2011:

4 kommentarer til «Fjords»

  1. God reflekjon, André! Jeg synes også, at Fjords er et morsomt og kjapt tomannsspill. Det flotte cover på esken kommer desverre ikke tilbake i selve spillet. Temaet kommer ikke særlig fram i spillet, derfor blir Fjords et temmelig abstrakt trekk tegl-legg tegl på plass-evt sett ut brikke-spill.

  2. Takk for det. Ja, det er nok en kategori i seg selv. BGG Kaller det rett og slett Tile Placement/Area Control. Det er en beskrivelse som passer godt.

  3. Flott refleksjon! Fikk lyst til å spille Fjords igjen… Lenge siden, eller alt for mange spillere å spille med i PG gjør at 2 manns spill ikke er så aktuelt lengre?!?

  4. Tilbaketråkk: Fjords og andre abstrakter « Preikestolen Gamers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: