Tobago

Tobago

Innholdet til esken er nesten en skattekiste. Meget flotte komponenter (ministatuer, stilige ATV-biler og et brett som består av tre puzzlebrikker som kan settes sammen. Brettet kan minnes om Settlers, men der stopper sammenligningen for Tobago byr på mye mer.

Spiller handler om skattejakt. Stadig vekk er det fire mulige skatter som ligger gjemt på øya. Reglene er forholdsvis enkle og oversiktlige. Man kan enten spille ut et kort eller kjøre med bilen sin på øya Tobago. Skattekartene lages i løpet av spillet ved å spille ut et kort som eliminerer eventuelle steder hvor skatten kan ligge. På dette kortet legger du en vindrose i din farge. Hermed kan man få en del av skatten når den blir funnet. Noen ganger kan det komme mange kort før skatten er funnet, andre ganger bare noen få.

Istedenfor å spille ut et kort kan man også kjøre tre etapper med bilen sin. Så kan man samle amuletter og finne skatter. Når det ligger bare en siste brikke igjen på brettet er det der skatten ligger. Første mann somkjører dit med bilen sin, er finneren og legger en vindrose under rekken med kort (som sammen former skattekartet).

Nå starter fordelingen av selve skattekisten. Du får et kort per egen vindrose (som har vært med i jakten på denne skatten) fra bunken. Slik kan flere personer få kort med et antall gullmynter på. Alle ser selv på disse poengkortene før de gis skjult tilbake til finneren. Han stokker dem og snur et kort om gangen. Spilleren som eier den nederste vindrosen, kan velge om han vil ha dette kortet. Hvis ja, tar han kortet og fjerner markøren fra listen. Hvis nei, kan neste man bestemme om han vil ha dette kortet. Så fortsetter dette til alle kortene er fordelt. Eller kanskje ikke, for i løpet av spillet er det to forbannelseskort som kan ødelegge festen for de som venter i spenning på mye gull. Når et slikt kort blir snudd, er den resterende utbetalingen i denne skatten over. De som fortsatt har vindroser liggende i denne rekken, får ikke poeng og må dessuten betale en amulett for å unngå å miste det høyeste poengkortet man har fått hittil.

Etter at poengkortene er fordelt legges det amuletter på brettet på det feltet hvor statuenes sikt møter havet. Statuene snus 60 grader, slik at det kommer amuletter andre steder etter neste avsluttede skattejakt.

Når alle poengkortene har blitt utbetalt er spillet slutt. Spilleren med mest gullmynter vinner skattejakten!

Vurdering

En meget karakteristisk statue

Tematisk sett er dette svært bra spill og skaper en god stemning rundt bordet. Tobago er ikke komplisert, men kan oppleves noe vanskelig i starten. Dette gjelder måten man lager skattekartene. Et kort kan indisere at skatten ligger et felt grensende til skogen. Neste kort kan si at skatten også ligger ett eller to felt fra et palmtre. Enda et kort viser at skatten ligger ikke i en innsjø. Dette virker helt logisk, men kan medføre noe kaos. Blir dette spillet en nedtur? Nei, absolutt ikke. Etter at den første skatten er oppdaget, eller kanskje etter den andre, begynner man å mestre spillet raskt og kommer spenningen og selve spillgleden tydelig fram.

Elimineringsteknikken som blir brukt i skattejakten, er svært interessant og forfriskende!
Trekningen av poengkortene medfører en del flaks, men det går ikke på bekostning av spillgleden. For spillet åpner opp for å kompensere dette i form av amuletter. Amulettene er svært viktige å samle, for de kan gi deg mange fordeler som for eksempel ekstra kjøreturer, spille ut ekstra kort til skattekartet (som gir større andel i uttelingen), og beskyttelse mot forbannelsen.

De engelske reglene er lett å forstå og gir lite lesearbeid. Men en liten handout på norsk hadde vært nyttig, særlig i starten av spillet.

Tobago kan spilles med 2 til 4 spillere, men ser ut til å fungere godt med alle antallene. Med 2 spillere har man mer kontroll og kan man planlegge mer langsiktig. Samtidig blir spillet mer taktisk. Med flere spillere får man valg som man ser i Ticket to Ride (spille ut kort eller kjøre bil) og effekter som an finner i Arkadia (at andre kan profitere av dine handlinger).
Uansett er spillet ferdig etter en time, og siden alle har følelsen at det går an å vinne dette spillet, kan Tobago spilles flere ganger etter hverandre.

Tobago er et underholdende familiespill, men gir også nok utfordring til gamers! I reglene finner man dessuten noen småregler som gir enda mer mulighet i spillet.

29.11.09 JCT

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: