Chinatown

På 1960-tallet ankom en ny bølge med kinesiske innvandrere til Chinatown i New York. Nye invandringsregler førte til en rask en sterk økning i området mellom Canal Street og Bowery Street. Tusenvis av hardt arbeidende nykommere kjøpte bygninger, etablerte forretninger og virkeliggjorde «the American Dream». I spillet Chinatown er du en av nykommerne. Med sparepengene og smarte disposisjoner skal du i løpet av fem år forsøke å bli bydelens rikeste nykommer (direkte sitert fra det gode regelhefte).

Denne atmosfæren er sterkt tilstede i dette spillet, slik at man raskt oppfører seg som en ekte handelsmann. Målet med spillet er å handle best og ikke minst smartest. Spilleren som har mest penger etter 6 runder vinner.

Spillerne får 50.000 dollar, et oversiktskort, og 30 eierskapsmarkører i en utvalgt farge.

En spillsesjon består av 6 runder. Hver runde representerer ett år. Spillet starter i 1965 (slangens år). Hver runde består av 6 faser.

 

1. Del ut bygningskort; hver runde får spillerne et antall bygningskort, og de skal gi noen av disse tilbake. Deretter legger spillerne sine markører på de bygningsfeltene som korresponderer med bygningskortene de har beholdt.
2. Trekk forretningsbrikker; hver runde får spillerne et antall forretninger som legges åpent foran spillere.
3. Handel mellom spillerne; alle kan handle med hverandre samtidig. Dette virker kaotisk, men det er det ikke og dette stimulerer dessuten tempoet i spillet. Man kan ikke bruke for lang tid på en handel, for de andre spillerne handler også. Det er greit å avtale en tidsbegrensning, for å unngå at noen maser i det uendelige for å fremme en handelsavtale. Alt som har med spillet å gjøre kan brukes i handelen.
4. Plassering av forretningsbrikker; Nå kan man bygge så mange forretninger som man ønsker. Forretninger som har fått en lokasjon kan ikke flyttes etterpå.
5. Utbetaling; Forretninger generer penger. Jo flere butikker i en egen kjede, desto mer inntekt.
6. Flytt årsmarkøren ett felt frem.

 

Når den sjette runden er over, vinner spilleren med mest penger.

Vurdering
Chinatown er et fantastisk handelsspill som ble utgitt under ALEA-paraplyen på slutten av 90-tallet. I fjor ble spillet gitt ut på nytt i mange land.

 

Hvis du liker å handle, må man absolutt prøve dette spillet. Man skal estimere alt, og man er nødt til å være åpen for alle mulighetene som spillet byr. Når du spiller Chinatown for rigid, taper man sannsynlig. Hvis du ikke handler, mens dine motspillere gjør det, mister man muligheter. Så man må handle for å kunne konkurrere. Et interessant aspekt er kombinasjonen forretning/bygningsfelt. Så lenge disse ikke låst, har man mye frihet i forhandlingene. Så snart man har bygget en forretning har man mindre handlingsfrihet. Derimot begynner forretningen å generere penger. Vanskelige valg! Seks runder hørtes kort ut, men dette fungerer utmerket.

 

Nye spillere kan sette seg raskt inn i spillet, for reglene er lette og oversiktlige. Spillet er dynamisk og engasjerende. På det norske markedet er dette kanskje spillet med mest interaksjon. Det er en del flaks i spillet med trekning av gode forretningskort og forretningsbrikker, men en smart handelsmann kan kompensere mye. Materialet ser bra ut og det store brettet er både oversiktlig og stemningsfult.
September 2009, JCT

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: