Ostia

Spillrefleksjon uke 49
Ostia er et auksjonsspill for 3 til 5 spillere og handler om den havnebyen Ostia som var sjøporten til det gamle Rom. Innkommende skip leverer varer til spillerne. Etter kjøp og salg av disse varene, blir disse donert til Senatet. Varene Senatet forlanger, varierer fra år til år. Spillerne skal vurdere når det er best å donere varer. Varene skal også selges for å få de nødvendige inntektene, som man skal bruke til innkjøp av nye varer. Men påss på, for Senatet kontrollerer om man ikke bruker for mange typer varer.
Hver spiller starter med et varekort og et lagerhus. Varekortet befinner seg i ‘lagerhusseksjonen’ av dine håndkort. Dette kortet blir skilt fra dine øvrige kort ved hjelp av et såkalt skillekort (se bildet). Dette er et interessant gadget, men kanskje ikke så nødvendig. Hver runde får man 5 nye kort. Et av disse kortene går over til din ‘lagerhusseksjon’, mens de øvrige 4 blir auksjonert. Hver spiller tilbyr to sett med to varekort turvis. Den tilbudte kombinasjonen angir minimumbudet. De andre spillerne byr, men den som tilbyr bestemmer selv hvem som får kjøpe kortene. Når en annen spiller kjøper kortene, får den som tilbød dem halvparten av beløpet, resten går til banken. Når en spiller kjøper kortene selv, går hele beløpet til banken. Hvis ingen av de andre spillerne kommer med et bud, må man selv kjøpe kortene for halvpris. De kjøpte kortene legger man til ‘lagerhusseksjonen’.
Når alle har tilbudt 2 sett varekort, må spillerne fordele dem over forum, senat eller lagerhus. Man kan donere ett eller flere kort til Senatet. Disse genererer 1-3 seierspoeng til de tre spillerne med flest innflytelsespoeng. Innflytelsespoeng er bestemt av senatet i den aktuelle runden. Disse varierer fra 0 til 5 poeng per kort. I tillegg kan man selge varer i Forumet. Dette gir maksimalt 15 denarer per kort. Inntekten reduseres dramatisk når det selges flere kort av en type i samme runde. Til slutt kan man lagre 1-4 kort i lagerhusene. Et lagerhus koster 10 denarer og man markere dette med et trehus på brettet ditt. Med lagerhus kan man unngå å miste varer. Hver runde kan man tilby maksimalt tre ulike varer i Forumet og Senatet tilsammen. Dessuten kan man spare de rette varene som Senatet ønsker seg i den neste runden (som er allerede kjent).
Så starter en ny runde med 5 nye varekort og et nytt Senatkort. Også denne gangen går ett kort til ‘lagerhusseksjonen’, sammen med de kortene man hadde spart (lagret) sist runde. Etter den femte runden teller alle sine seierspoeng. Man får bonuspoeng for mest penger og lagerhus med ulike typer varer. Spilleren med mest poeng vinner.
Vurdering:
Den romerske bakgrunnen finner man ikke tilbake i spillsystemet. Ostia er et temmelig abstrakt auksjonsspill. Temaet er imidlertid brukt i avbildningene og desverre også i regelteksten som er unødvendig lang for et relativt enkelt auskjonsspill.
Ostia dreier seg om auksjoner, å samle kort og å spille ut disse kortene hemmelig. Spillet har mange korte auksjoner. Jeg synes det er greit med auksjonselementet, for da kan man selv bestemme hvilken konkurrent som får kortene. Auksjoner fører til strid om de mest attraktive kortene og dessuten blir man tvunget til å passe på pengene. Den hemmelige fordelingen av kort over Forumet og Senatet kan fører til bløffpoker.
Oppsummert er Ostia et greit auksjonsspill. Spillet er ikke spektakulært, men det er verdt å prøve. Man skal planlegge godt for å fylle lagerhusene med 4 ulike varer når spillet slutter. I tillegg trenger man penger, og man vil tilfredsstille Senatet. Man vil gjøre mer enn det som er mulig. Dette er alltid et godt tegn for et spill.

Unntatt pengesedlene er spillmaterialet bra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: