Colonia+Factory Manager

Hver spillers brett

Black Ant hadde endelig forberedt Factory Manager. Spillet hadde ligget i plast i minst et halvt år, men nå ventet 4 pg-ere for å teste dette spillet som haiker med på suksessen til moderspillet Power Grid/Funkenschlag. Factory Manager dreier seg om å optimalisere en egen fabrikk. Hver runde kan man kjøpe nye maskiner, roboter, computer og kontrollsystem. Man starter med litt penger som etter hvert skal bli mer og mer. Pengene skal investeres og den som har mest penger igjen vinner. Logisk! Black Ant hadde satt seg inn i reglene og forklarte dem godt. Selv om Pift og Peter ikke ennå så sammenhengen her, startet vi og alt ble snart tydelig. Black Ant ble startspiller og kjøpte både en god fabrikk og nødvendige paller. Han økte dermed produksjonen til 40, mens andre måtte starte med 20 eller 30.

Bordplass - ja takk

For hver runde økte mulighetene på markedet og dermed også spilletiden. Det ble mye kalkulasjon! Black Ant beholdt en god ledelse mesteparten av spillet, men Peter kom på samme høyde den siste runden (140). Hollender (som hadde brukt lite penger den siste runden) og Pift fulgte på henholdsvis 120 og 110. Strømøkningen ble bare 1 og dermed klarte Black Ant å beholde forspranget sitt.

1. Black Ant 283 2. peter 274 3. Hollender 258 4.Pift 231

Høy konsentrasjonsfaktor rundt bordet

Factory Manager er et spill som skal spilles noen ganger før man begynner å skjønne at det finnes mange gode kombinasjoner (fabrikk+robot) i spillet. Lønnsomhet er vesentlig. Peter og Black Ant likte spillet godt, men Pift og Hollender ble ikke særlig varm av dette spillet. Sistnevnte syntes spillet virket tørt og savnet en god spillopplevelse. Det blir lange regenstykker lenger ut i spillet. ”Hvis jeg kjøper den fabrikken og den roboten til 28 minus 4 rabatt, så har jeg 24 igjen til det kontrollrommet. Så trenger jeg fire arbeidere på brettet og energien kommer på 8. Men hvis jeg heller kjøper den dataen istedenfor roboten, da kan jeg ta noen paller ekstra, men da har jeg ikke nok menn. Nei, vent. Så kan jeg heller ta ….”. Hvis flere spillere skal beregne alt (som er nødvendig for å spille godt og gjennomtenkt) går det lang tid før det blir din tur igjen. I tillegg har man såpass mye fokus på eget brett og hva man selv trenger, at interaksjonen ved å ta vekk brikker som andre trenger faller vekk. Rekkefølgen ser ut til å være viktig de første to rundene. Etter hvert er det mye interessant på markedet, slik at rekkefølgen koster mer (i form av menn) enn at man får tilbake. Etter en sesjon ligger factory manager i PG på 50-50. Noen vil nok spille det igjen, mens andre velger heller noe annet i det rike assortimentet som PG har.

Tenkernes tenker. Black Ant slo til i Factory Manager.
Eksemplarisk regellesing av Sveinmain!

Colonia – den største å viktigste byen i Romerriket på 1300 tallet var det ingen som hadde hørt om. Alle trodde det var Roma, men da brettet ble puslet ut på bordet kunne vi kjapt konkludere med at Colonia måtte ha vært en vakker og stor by. Vakrere spillbrett skal en lete lenge etter! 4 spillere tok rollen som en av de 4 innflytelsesrike familiene i denne byen og kampen om seierspoeng, som i dette spillet ble gitt ved å kjøpe kroppsdeler fra hellige personer gav status og en evt. seier. Men veien frem til seierspoeng var lang.

Colonia krever virkelig stor plass på bordet

Spillet går over 6 like uker, og hver dag skjer det noe. Først måtte en ha folk i senatet, som gav grunnlag for startrekkefølge. Så kunne en kjøpe råvarer, så omsette råvarene i ferdigvarer, så putte ferdigvarene på skipet som gav penger etter hvor skipene gikk, for så tilslutt kjøpe seierspoeng. 6 slike uker skulle spilles, og det var mye maktkamp underveis og mange harde valg, selv om spillet var meget behagelig i seg selv. Innante fikk kjøpt en sakrofag, som lå klar til å doble verdien av en hellig beindel(reliff) hvis han fikk kjøpt en, og det varte ikke lenge før han fikk solgt nok varer på en båt til å ha penger nok i riktig valuta til å kjøpe et reliff på 5 poeng som da doblet seg.

Kamp om produksjonen - siste uke
Colonias mengder av brikker kan minne litt om Lego
Innante stod for den mest innflytelsesrike familien.

Alle har et visst antall arbeidere, og de returnerer ikke til eieren før det har gått over en runde. Saulius fikk dyrt erfare dette da han plutselig satt uten arbeidere, og ikke kunne kjøpe råvarer den runden som igjen gav mindre ferdigvarer og dertil penger på båten. Takras slet også med denne balansen, men ble reddet med et nødskrik. Denne balansen i spillet var genial. Hvor mange arbeidere skulle du bruke. Ble forbruker for stort fikk du begrenset innkjøp, i tillegg fikk du ingen innflytelse i de 3 ukentlige avstemningene som påvirker spillet. Dette var et morsomt element i Colonia. Etter 3! timers spilling(lenge siden vi har hatt et så langt spill på bordet i PG) kunne vi endelig kåre en vinner. De med mest penger på slutten innkasserte 2 poeng i hver av de 4 valutaene. Saulius klarte 6 av de 8, men måtte likevel dele 3. plassen med Sveinmain. Takras hadde 20 poeng, men ble knust av Innante, som har en egen teft for slike spill.

1. Innante 29 2. Takras 20 3. Sveinmain og 4. Saulius 18

Colonia var et meget behagelig spill både å spille og se på. Spilletiden var litt lang, men vil nok gå noe ned ved neste anledning. Dødtiden var kort og hele tiden var det noe å tenke på. Takras som hadde smertelig erfart spill-tyngden på både Cuba og In the year of the dragon hadde bare lovord å si om dette spillet. En meget kjekk opplevelse. Tusen takk PJ:-)

Etter en lengre runde utvelgelse av nytt spill falt Pifts valg endelig på Ubongo 3D. Peter og Hollender hadde vært gjennom febrilsk pusling før og spesielt Peter taklet dette bra. Hollender klarte en del mens Black ant fikk en hel del 2.plasser. Pift slet hemningsløst og forbannet seg selv for å h avalgt dette spillet. Ca halvveis konstaterte Black ant at han nok hadde færre diamanter enn Peter, men at han dog hadde like mange diamanter som han i en farge (brun), og dermed lå likt. På dette tidspunkt ble verdien av diamantene forklart og det viste seg da at BA hadde en pen samling 1. poengs diamanter. Enden på visa ble omtrent denne : Pift – 0 diamanter, Black Ant – 12 diamanter og 14 poeng, Hollender – 9 diamanter og 29 poeng, Peter – masse diamanter og 36 poeng. Peter vil nok gjerne spille dette igjen mens Pift nok gjerne ofrer dette spillet på bålet 😉

Peter, mestreren av 3D

Avslutningsvis tok samme gjeng en omgang Guilliotine. Mange hoder falt og Peter fikk seg mange rotvelter å kose seg med. Det var Hollender og Pift som kjempet om seieren som Hollender stakk av med til slutt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: