Keltis

Noen sier at Keltis er Lost Cities, men da til 4 spillere. Lost cities syntes jeg var noe skuffende, slik at var svært skeptisk da jeg spilte Keltis for første gang. Etter mange spillsesjoner vil jeg konkludere at Keltis er mye bedre og mer engasjerende enn Lost Cities.

Keltis er et spill hvor man legger kort med samme symbol i en oppadliggende eller nedadliggende rekkkefølge. Det høres tørt ut, men det er det ikke. Når man er for ivrig, mister man poeng, fordi man får for liten framgang (og blir man stående på felt som gir minuspoeng). Mange muligheter og også noe tvil. Kanksje satser din nabo også på de røde kortene? Og starter du på en ny sti når det allerede er tre brikker i sluttsonen. Når den femte brikken når et 6-poengsfelt stopper spillet umiddelbart.

Lette spillregler gir spillere (også de som sjeldent spiller et spill) en rask og enkel start. Den korte spillvarigheten gjør det mulig at det er alltid noen som ønsker en revansj, igjen og igjen.

Keltis er hovedsakelig et kortspill, men brettet gir spillet noe ekstra. Brettet er svært oversiktlig og viser lett hvor langt den enkelte har kommet på stiene. Det kjekkeste er de mørke feltene på stiene, hvor man legger ut stibrikker. Disse brikkene gjør spillet gøy og reduserer flaksfaktoren når det gjelder trekning av kort. De stibrikkene har tre ulike effekter: man kan skåre poeng, man får ønskesteiner som gir plusspoeng når man har to eller flere. Men kløverfeltene er mest interessante: man kan flytte en egen brikke et felt fram. På denne måten kan man få framgang selv om man ikke har de riktige kortene på hånd.

Vurdering:

Keltis er attraktivt, fordi spillet er så enkelt. Stibrikkene gir spillet variasjon nok til å spille det ofte. Lette regler medfører en svært lav terskel, slik at man kan spille Keltis med hvem som helst og ofte. Keltis spilles godt med både 2, 3 og 4 spillere. Det keltiske temaet kommer kanskje ikke mest fram, men Keltis skaper i hvert fall engasjement og ……….en positiv avhengighet!

Noen strategiske tips:
  • Forsøk å flytte en egen brikke så fort som mulig på et tierfelt. Resterende kort i denne fargen (skal passe i rekkefølgen) gir mulighet til å flytte en annen brikke opp.
  • Pass på med kortene man legger vekk. Særlig spillere som har egne brikker på et 10 felt kan kanskje bruke disse kortene svært godt.
  • Noen ganger er det ikke mulig å starte en sti med et lavt eller høyt kort. I slike tilfeller kan man starte med et kort med melllomverdi. Ved bruk av kløverfelt andre plasser, kan man likevel få nok framgang og dermed skåre nyttige poeng.

En kommentar til «Keltis»

  1. Jeg foretrekker også Keltis fremfor Lost Cities. Den eneste mangelen ved Keltis er varigheten. Spiller er litt for kort etter min smak. Dette kan man enkelt rette opp ved å innføre en husregel: det til skal være minst 7 brikker i den poenggivende sonen (i steden for 5).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: