Loft-samling 8.11


Black Ant hadde sterke ønsker for Funkenschlag (Power Grid) i kveld. Selv om noen ikke liker dette spillet, er det ikke vanskelig å samle en del spillere rundt dette fascinerende økonomispillet i PG. Da funkenschlag kom på bordet var det 6 spillere som kunne tenke seg å være med. Hollender og Black Ant ofret plassene sine til de som ikke hadde spilt det før. Peter fikk mulighet, men ville heller spille Smallworld. Valget falt i kveld på Tysklandbrettet, hvor vi brukte de fire sørligste regioner. Hollender som forklarte reglene til førstereisgutter Takras og Saulius, og ble dermed sittende ved funkenschlagbordet. Vegard startet med en 4-er sentral, Saulus med en 7-er, Takras med en 10-er og Hollender med en 9-er. Vegard kunne dermed bygge først og slo seg ned i Frankfurt. Det var god tilgang på råstoffmarkedet, selv om prisene varierte. Takras ble halvveis i stufe1 innesperret i Østtyskland. Saulius bygget raskt ut i hele ruhr-gebiet, mens Vegard holdt seg meget strategisk i midten. Hollender ble tvunget sørover og måtte betale mer for forbindelsene der. Hollender kjøpte den første 5-er sentralen som kom, mens Vegard fulgte hakk i hæl og stakk av med to 6-er sentraler rett etterpå. Takras satset på vindkraft, slik at at kunne bruke pengene heller på dyre forbindelser vestover. Etter hvert fikk han tre vindkraftsentraler som gav ham en god lønnsomhet. På den andre siden meldte han seg ut av råstoffmarkedet, slik at det ikke oppstod noe knapphet for de andre spillerne. Saulus byttet flittig ut sine sentraler, men fikk likevel mye inntekt for godt sammenhengende utbygging og kapasitet. Vegard forsøkte en sluttspurt, da han hadde mest kapasitet, men manglet noen få elektro til å bygge den 16.byen. Hollender hadde økt kapasiteten sin først til 17 og litt senere til 19. Vegard hadde en kapasitet på 18

byer, da han og Hollender hadde begge bygget 15 byer. En meget spennende sluttrunde fulgte. Hollender hadde mest kapasitet, men manglet 3 elektro for sin 18.by. Vegard kunne vinne med en 18.by, men manglet også noen svært få elektro. Dermed kom Vegard og Hollender likt med 17 byer, men Hollender hadde 7 elektro mer. Saulus fulgte med to byer mindre, mens Takras stoppet på 13 byer med sine 3 grønne sentraler. Takras drev opp prisene i auksjonsrunden, men vil trolig satse på større sentraler neste gang. Det var igjen to intense timer med ”akkurat nok” eller ”akkurat ikke”. Slutttellingen følgende:

1. Hollender 17 byer (156E) 2.Vegard 17 byer (149E) 3. Saulus 15 byer 4. Takras 13 byer (men vant miljøprisen)

På det andre bordet hadde Peter, Dr.Proktor, Sveinmain og Black ant benket seg for en runde Smallworld. Black ant hadde sogar trent på dette spillet dagen før på Ipad, mens Peter hadde spilt det før. I Smallworld gjelder det å utnytte sin rase mest mulig. Til å begynne med er brettet lite bebodd, og det er billig å ta nytt land. Etterhvert har også de andre rasene flyttet inn på brettet og dermed blir det mye mer kniving. Rundene er genialt oppdelt. Ta mest mulig land, score for antall land ++ en kontrollerer. Slik går det til rasen din er såpass svak at den ikke kan utnyttes mer. Da er det bare å bytte rase. Men i denne bytte rase runden kan en ikke ta nytt land og en må da score på de landene en allerede okkuperer. Dermed gjelder det å bytte rase før en blir for svak og scorer dårlig i denne byttefasen. Sveinmain startet med noen Goblins som var få, men scoret mye. Det gjorde at han måtte bytte rase tidlig. Så gjorde også Dr. Proktor og Peter etterhvert. De hadde lagt seg på en 3 byttes strategi, mens Black ant som hadde indianerdama og kunne få 4 ekstra tropper i angrep hver runde satset på en 2 byttes strategi. Ant og Peter scoret godt på sine brikker, mens Sveinmain og Dr.Proktor slet i begynnelsen. Etterhvert satset Dr.Proktor på Giants i fjellene, og tok dermed de omkringliggende områdene. Siden det var dyrere å angripe i fjellene fikk han også god uttelling for disse Giantsene etter at han hadde byttet rase for siste gang. Sveinmain klarte også å score godt på sine Halflings, mens Peter slet mer. Det ble en spennende telling til slutt da ingen visste hvem som hadde fått mest. Det viste seg at det ble førstereisgutta som tronet i toppen, med Dr. Proktor som Smallworld konge. 1. Dr.Proktor 85 2. Sveinmain 81 3. Black ant 75 4. Peter 65.

Dette var et kjekt poengopptimaliserende, hit the leader spill. Men hvem er Leaderen? Rundene gikk fort unna, og spillet ble aldri kjedelig. Lå du dårlig an, så var det bare å bytte rase og starte på nytt. Meget kjekt spill!

Etter Funkenschlag falt valget på et lettspilt og kjapt spill. Vegard følte for å få sin revansje fra Main Event der Takras vant med ørliten margin i spillet Ubongo. Ubongo 3D kom dermed på bordet. Dette var nytt for Hollender og Saulius, og Vegard forklarte reglene. Vi tok en prøverunde, og Takras mestret dette aldeles dårlig. Men til slutt ble alle ferdige før timeglasset rant ut. Enkelte runder var det ikke nok brikker til alle sammen, og vi måtte vente på hverandre, eller bare velge et annet sett med brikker. Det viste seg at vi hadde fordelt brettene feil, og dette hadde selvsagt negative konsekvenser. Etter noen runder fikk Takras virkelig dreisen på spillet, og ropte Ubongo gang på gang. Hollender slet veldig med 3D-varianten, men ropte et hjertelig Ubongo da han endelig klarte det. Saulius hadde òg en del problemer med å få puslespillet til å gå opp. Til slutt ble det en knusende overlegen seier til Takras. 1. Takras 44 2. Hollender 14 3. Vegard 12 4. Saulius 8.

Ubongo 3D krever en helt ny tankemåte enn normal Ubongo. Figurene kan dreies og roteres i alle vinkler, i tillegg må figurene passe sammen i to høyder. Selv på de lette brettene var dette en utfordring for de fleste. Noe negativt med 3D-varianten er poenggivningen. Første spiller trekker en blå diamant pluss en tilfeldig diamant fra posen. Andre spiller en brun diamant pluss en tilfeldig fra posen. Resterende spillere får bare en tilfeldig diamant. Når spillet er over, summeres poengene. Vinneren er nødvendigvis ikke den som er først ferdig, men kanskje den som er heldigst med diamantene fra posen.

Mens Dr. Proktor gav seg mens han var på topp, tok vi andre likegodt noen runder Bluff. Første runde klarte Sveinmain å holde stand med sine 5 terninger ganske lenge, mens Peter og Black ant mistet terning etter terning. I Bluff må de enten se forrige bud, eller høyne, stemmer ikke antallet terninger med angitt valør mister du terninger. Til slutt satt Sveinmain igjen med 4 terninger mot Peters ene, og da gikk det som det måtte gå! 1. Sveinmain 2. Peter 3. Black ant

Ny runde og nye muligheter. Jevnere denne gangen da alle en periode hadde 3 terninger hver. Black ant prøvde seg på en kjempebluff men ble avslørt og mistet sine 3 terninger. Dermed var det finale igjen mellom Sveinmain og Peter. Denne gangen hadde Peter overtaket 2 mot en, men bommet og dermed ble det en mot en med Sveinmain som hadde serven. Sveinmain med sin 2 er terning satset på at det var en firer rundt bordet. Det ble ikke lett for Peter da, som nettopp satte med en firer. Peter måtte høyne og dermed røyk han. 1. Sveinmain 2.Peter 3. Black ant.

Og ingen fullførte 🙂

Takras og Saulius takket for seg og dermed var det 5 som ikke ville gå hjem. Ave Ceasar ble nevnt og dermed var spillet på bordet. Sjelden blir det en Ave Ceasar runde uten dramatikk, så også denne gangen. Det var som vanlig mye sperring og slikt som vanlig i den trange banen og hestene måtte bruke opp mye krefter underveis. Sist glemte noen å hilse på Ceasar, men denne gangen husket alle det, eller nesten.  Black ant utsatte hilsingen til 2. runde, mens

Yessssss.....

Sveinmain klarte å sperre innkjøringen til Ceasar, og dermed var han ute av spillet til stor glede for oss andre. På oppløpet ledet Peter, men Ave Ceasars ikke bruke 6er fra frontregel gjorde at han stoppet rett før målpassering. Sveinmain kom likt med han, men hadde ikke mer krefter igjen. Lengre bak gikk også de andre tom for krefter, og dermed kom ingen i mål! 1. Sveinmain og Peter DNF 3.Hollender DNF 4. Vegard DNF 5. Black ant DNF

Ny runde, denne gikk greiere for seg uten de store overraskelsene, men nå skulle noen komme i mål. Det skjedde også. 1. Black ant 2. Sveinmain 3.

 Hollender 4. Vegard 5. Peter DNF

8 stk mandagen etter en lang brettspillfredag er vel ny rekord. Stabilt og godt oppmøte i PG for tiden, lover godt for en kald, fuktig og god brettspillvinter. Gleder meg til neste mandag…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: